Acasă Actualitate Japonezii vor să investească în masterplanul de apă

Japonezii vor să investească în masterplanul de apă

Japonezii sunt interesaţi să investească în modernizarea infrastructurii de apă și canalizare din Dolj. Reprezentanţii a cinci companii nipone care dezvoltă tehnologii de tratare a apei şi de epurare a apelor uzate, între care Hitachi, Mitsui & Co., Henki, Marubeni și Mitsubishi au fost ieri prezenţi la Craiova pentru a-şi prezenta ofertele în domeniu. Evenimentul a fost organizat de Compania de Apă Oltenia SA şi Organizaţia Japoneză pentru Comerţ Exterior (JETRO), unde au fost prezenţi şi delegaţi din partea altor operatori din ţară, Braşov, Slatina.
„Ne-am întâlnit cu reprezentanţii unor firme nipone care s-au arătat interesate să investească în acest domeniu, apă, canalizare, epurare. Ei au văzut care este cererea noastră şi şi-au prezentat ofertele. Lucrările pe masterplanul de apă vor continua şi aceste firme vor să se implice, vor participa la licitaţii. Au posibilitatea să vină aici, dacă ofertele lor sunt bune. La această întâlnire au fost prezenţi şi alţi operatori în domeniu din întreaga ţară“, a spus Dorel Grigore, director comercial dezvoltare în cadrul Companiei de Apă Oltenia.
În prezent, este în derulare un proiect de extindere și de modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată în Dolj, pentru care s-au obținut, într-o primă fază, 185 de milioane de euro din fonduri europene.
„Compania de Apă Oltenia pregătește continuarea acestei strategii cu a doua etapă, care cuprinde lucrări cu o valoare totală de aproximativ 250 de milioane de euro. Ca amploare și ca impact social, vorbim despre un proiect de importanță capitală pentru județul nostru, care se confruntă cu o situație problematică în ceea ce privește potabilitatea apei, având pânza freatică afectată de utilizarea îngrăşămintelor chimice în sud și de exploatarea zăcămintelor de gaze și petrol în nord. Întâlnirea a creat cadrul necesar pentru ca reprezentanții companiilor japoneze să cunoască îndeaproape aceste provocări cărora trebuie să le răspundem, dar și să le expună factorilor implicați în buna gestionare a masterplanului de apă, precum și altor operatori regionali de profil din țară soluțiile și tehnologiile pe care le propun pentru tratarea apei şi apelor uzate“, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, prezent la întâlnirea de ieri.
La întâlnire au mai participat directorul general al Companiei de Apă Oltenia SA, Constantin Mitriță, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“, Aurel Dincă, reprezentanţi ai Administrației Bazinale de Apă „Jiu“, ai autorităților locale, mediului de afaceri și ai altor operatori regionali de apă din țară.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version