16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExpoziţie dedicată savantului Radu Bălescu, la Universitatea din Bruxelles

Expoziţie dedicată savantului Radu Bălescu, la Universitatea din Bruxelles

Expoziția „Radu Bălescu – Omul și savantul” a fost vernisată marți la Universitatea Liberă din Bruxelles, unde personalitatea omului de știință belgian de origine română a fost evocată de membri ai Academiei Regale din Belgia și ai Academiei române și de foști colaboratori apropiați, informează Agerpres.

Printre cei care au vorbit despre savantul și omul Radu Bălescu s-au aflat Paul Vandenplas, membru al Academiei Regale din Belgia și prieten apropiat al omului de știință, Marius Sala, vicepreședinte al Academiei române, foștii colaboratori Boris Weyssow și Daniele Carati, în prezent profesori la ULB, dar și ambasadorul României în Belgia, Ștefan Tinca, și directorul Institutului Cultural Român de la Bruxelles, Robert Adam.

Boris Weyssow a declarat că a lucrat cu Radu Bălescu timp de peste 20 de ani și a precizat că ecuațiile omului de știință român sunt folosite în mod curent în prezent.

„Merg cu regularitate în România de patru ori pe an. Am învățat să iubesc România pentru că el mergea acolo și eu îl însoțeam și mi-am dat seama că este o țară cu adevărat incredibilă. Deci la nivelul educației aveți tineri care sunt formați de o manieră superioară față de ceea ce avem aici de multe ori și este o plăcere să întâlnesc oameni acolo, în România, pentru că sunt atenți și vor să facă lucrurile bine”, a povestit fostul colaborator al lui Radu Bălescu.

El a adăugat că ULB colaborează în prezent cu oameni de știință de la Universitatea din Craiova, dar a precizat că este implicat împreună cu soția sa și în schimburi culturale. „Am adus copii din România în Belgia și copii din Belgia în România. Au plecat cu spectacole de teatru, muzicale, deci am făcut destule lucruri în 15-20 de ani”, a mai spus Boris Weyssow.

Expoziția concepută de Biblioteca Academiei române și organizată cu sprijinul ULB, al ambasadei României în Belgia și al ICR Bruxelles, va fi deschisă publicului până la 20 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS