22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDolj: Jiul şi-a ieşit matcă

Dolj: Jiul şi-a ieşit matcă

Administrația Bazinală de Apă Jiu prin Sistemul de Gospodădire a Apelor Dolj a anunţat că în această dimineaţă, la  ora 6.00, s-au înregistrat depăşiri ale Cotelor de Apărare pe râul Jiu, afluenţi şi pe  râurile interioare.

Se situează peste Cota de Inundaţie la Răcari, pe Jiu, iar pârâul Desnăţui la staţia Dragoia.
Se situeaza peste Cota de Atenţie la Filiaşi şi Podari.
        
Oraș Filiași
S-a intervenit pentru eliminare blocaje și asigurarea secțiuni de scurgere pe pârâul Cârnești.
S-a acționat cu o formație de intervenție alcatuită din  2 cadre tesa și 1 mecanic utilaj cu 1 excavator pe șenile.

Comuna  Argetoaia, Sat Piria
S-au  executat  supraînălțări lucrări de apărare cu saci umpluți cu nisip atât la ieșirea din sat Piria către comuna Dumbrava, cât și la ieșirea spre sat Argetoaia pentru apărarea împotriva inundațiilor a gospodăriilor riverane pârâului Argetoaia.  
S-a  acționat cu următoarele mijloace și materiale de intervenție:1 cadru tesa și 6 agenți hidrotehnici,1 buldoexcavator, 236 saci umpluți cu nisip.

Comuna Braloștița, Sat Schitu
S-a  intervenit pentru eliminare blocaje și asigurarea secțiunii de scurgere în zona pod peste  pr. Racovița.

Comuna Grecești, Satele: Busu, Grecești, Barboi
S-a acționat pentru executarea unor lucrări de protecție cu saci umpluți cu nisip pe pr. Raznic cu 4 lucrători de la Formația Brabova și 2 tesa S.G.A Dolj, personal ISU și CLSU cu următoarele materiale: 1600 saci umpluți cu nisip, 1 buldoexcavator,1 motopompă, 1 autoutilitara, 1 autoturism  

Comuna Carpen, Sat Cleanov
S.G.A Dolj a acționat cu 12 agenți hidrotehnici pentru executarea unor lucrări de protecție pe  pr. Desnățui pentru protejare de gospodării ale populației cu următoarele: 2000 saci umpluți cu nisip, 1 buldoexcavator, 2 autobasculante, 2 autoutilitare

Comuna Coțofenii din Dos, Satele Mihăița, Coțofenii din Dos, Potmelțu
– sat Mihăiţa: a fost inundată 1 gospodărie;
– sat Coţofenii din Dos: au fost inundate curţile a 15 gospodării;
– sat Potmelţu:  au fost inundate curţile a 3 gospodării;
– au fost distruse 40 ha culturi agricole (grîu, rapiţă, porumb).
S-a intervenit cu 1 buldoexcavator, 115 voluntari, membrii C.L.S.U., 300 saci cu nisip.

Comuna Cernătești, Satele Raznicu, Oghian și Cernătești
S-a aționat pentru executare lucrări de protecție cu 3 tesa, 4 muncitori S.G.A Dolj și 10 oameni de la CLSU și următoarele mijloace și materiale:500 saci, 2 basculante, 1 buldoexcavator, 1 autoutilitară, 1 autoturism.

Comuna Sopot
S-a executat o lucrare de protejare a locuinţelor, în zona școlii, pentru a împiedica revărsarea pârâului Mereţel, de către A.B.A. Jiu prin S.G.A Dolj.
S-a actionat cu:  1 agent hidrotehnic și lucrători ai SVSU ai CLSU Sopot, 500 saci cu nisip, 2 autobasculante cu nisip.  
Pe drumul comunal Sopot – Cernătești, circulaţia este închisă pe o porţiune de cca. 300 m, datorită colmatării unui podeţ.

Comuna  Vârvoru de Jos, Sat Gabru
Pe pârâul Terpeziţa s-a depășit cota de inundație, acum tendinţa fiind de scădere. Inundaţiile nu prezintă pericol pentru locuinţe şi gospodării.  

Comuna Coțofenii din Dos, Satele Mihăița, Coțofenii din Dos, Potmelțu
„Se mai pot produce inundaţii în urma scurgerilor de pe versanţi, în eventualitatea producerii unor noi cantităţi însemnate de precipitaţii. Se monitorizează pr. Argetoaia pe sectorul Argetoaia – Scaești, pr Raznic pe sectorul Grecești – Brabova, pr. Desnățui pe sectorul Călugarei – acumulare Fantanele. Lucrarile hidrotehnice cu rol de aparare aflate in administrarea A.B.A. Jiu functioneaza la parametrii optimi de exploatare. De asemenea, Priza de apa Isalnita functioneaza conform regulamentului de exploatare, la ape mari’’, a a declarat Marin Talău, director A.B.A Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS