10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de gorjeni, afectaţi de inundaţii

Mii de gorjeni, afectaţi de inundaţii

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, inundaţiile produse în judeţ au afectat patru oraşe, patru comune cu zece sate componente. Un bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă arată că în comuna Dăneşti au fost inundate zece curţi din satele Dăneşti şi Bucureasa, ca urmare a scurgerilor de pe versanţi. La Turceni, s-a revărsat pârâul Strâmba, fiind afectate mai multe curţi, beciuri şi fântâni. Apele Gilortului au inundat o casă din Albeni, iar la Ţicleni pârâul Cioiana a inundat mai multe curţi şi cinci hectare de teren agricol. Curţi şi beciuri inundate au fost şi la Schela, Novaci, Tismana. De asemenea, la Sâmbotin, localitate din comuna Schela, a fost afectat şi un drum sătesc, în punctul Beureni, pe o lungime de 15 metri. Cea mai mare suprafaţă de teren agricol, 120 de hectare, a fost inundată în satul Buduhala, comuna Teleşti. La Bustuchin a fost afectat de surpări unul dintre cele mai importante drumuri din localitate.

Peste 30 de hectare de teren inundate la Samarineşti

Peste 30 de hectare de teren din comuna Samarineşti au fost inundate vineri după ce râul Motru a ieşit din matcă. Nivelul apei a crescut până la o jumătate de metru, iar autorităţile locale şi judeţene au intrat în alertă. La Samarineşti, s-a deplasat vineri o echipă condusă de prefectul de Gorj, Alin Văcaru, care, alături de primar, caută soluţii pentru remedierea situaţiei. Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj au hotărât să regularizeze un cot al râului Motru.
„Au fost inundate peste 30 de hectare, apa măsoară cam 15 centimetri în zona respectivă. Toate terenurile erau însămânţate cu grâu, cereale de toamnă şi porumb. A ajuns şi domnul subprefect la faţa locului, şi reprezentanţi ai SGA Târgu Jiu. Trebuie începută o lucrare de regularizare şi atenuare a cotului de la râul Motru, undeva în punctul Horăşti şi mai jos, în Valea Poienii, pe o porţiune de circa patru kilometri. Sperăm ca cei de la Ape să demareze lucrările anul acesta. Vor să înceapă din fonduri proprii fiindcă nu au bani de la bugetul de stat. Dacă va fi făcută regularizarea, nu ne mai întâlnim cu această situaţie. Întotdeauna când plouă în amonte, la Tismana, avem noi probleme. La gospodării nu au fost probleme, noi suntem undeva mai departe de râu, pe o terasă mai înaltă. Oamenii sunt supăraţi că au pierdut culturile, este aceeaşi poveste în fiecare an. Sunt afectate culturi şi nimeni nu asigură culturile pentru inundaţii“, a spus Marian Ardeiu, primarul comunei Samarineşti.

Fără curent la Cerna Sat

Conform unei situaţii a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, ieşirea din matcă a râului Motru a afectat şi şapte hectare de terenuri agricole din satul Valea Poienii. De asemenea, în Motru, satul Horăşti, au fost inundate 20 de hectare de teren agricol extravilan. În comuna Godineşti, satul Pârâul de Vale, ploile abundente au condus la inundarea a 40 de metri din Drumul Comunal 121. În localitatea Cerna Sat, comuna Padeş, un stâlp de la reţeaua electrică a fost rupt, lăsând fără curent electric câteva zeci de gospodării. Echipe de specialişti au acţionat vineri la Cerna Sat pentru a remedia deficienţa. Dacă prefectul de Gorj, Alin Văcaru, a fost prezent vineri la Samarineşti, subprefectul Virgil Drăguşin s-a deplasat la Motru, Cătunele, Glogova şi Văgiuleşti. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj au anunţat că pompierii sunt pregătiţi să intervină în toate zonele, în caz de nevoie, pentru a-i ajuta pe cetăţeni şi a evacua apa din gospodării.

Peşte gratis pentru zeci de târgujieni

Dacă pentru unii inundaţiile au însemnat necazuri, pentru alţii sunt motiv de bucurie. Zeci de familii din partea de nord a municipiului Târgu Jiu au beneficiat de peşte gratuit după revărsarea lacului din cartierul Debarcader. Luciul de apă aparţine Penitenciarului Târgu Jiu, iar ploile din ultimele zile au făcut ca lacul să se reverse, iar o cantitate importantă de peşte să ajungă pe strada din apropiere. Localnicii din Debarcader au mers cu găleţi şi plase pentru a strânge cât mai mult peşte. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS