11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de gospodării şi terenuri din Gorj, afectate de inundaţii

Zeci de gospodării şi terenuri din Gorj, afectate de inundaţii

Mai multe localităţi din judeţul Gorj au fost afectate ieri de inundaţii. Ploile căzute din abundenţă în noaptea de miercuri spre joi au inundat zece gospodării din Turceni, opt din Dăneşti şi cinci din Bustuchin. De asemenea, au fost inundate mai multe terenuri şi gospodării din Albeni. Autoritățile din Gorj au fost prinse din nou nepregătite. La Schela, de exemplu, o familie are de suferit de câțiva ani. La fiecare ploaie puternică, li se inundă gospodăria.
„Am chemat presa ca să vadă ce avem noi aici. Ne-a intrat apa în case și primarul nu vrea să ia nici o măsură. Vrem să fim ajutați, să faceți ceva, nu este prima dată când avem astfel de probleme. Ne-a mai intrat apa în curți și gospodării. La fel se întâmplă la fiecare ploaie puternică și primăria nu ia nici o măsură“, a spus o localnică din satul Sâmbotin al comunei Schela.

Prefectul s-a deplasat la Dăneşti

La Țicleni, Cioiana a ieșit din matcă și a inundat grădinile oamenilor. Situația cea mai grea este la Bustuchin, după ce o alunecare de teren mai veche s-a reactivat şi pune în pericol mai multe case. „A plouat mult și am primit mai multe telefoane de la cetățeni, care ne-au anunțat că au probleme din cauza apelor. Sunt terenuri inundate, terenuri agricole care au fost semănate. Am primit informații despre inundații la Albeni, acolo unde a intervenit viceprimarul cu o motopompă și a scos apa din gospodăria unui localnic. Mai avem probleme la Turceni, acolo a mers subprefectul, sunt zece gospodării cu probleme. De asemenea, am fost la Dănești, acolo unde opt gospodării sunt afectate de inundații. La Bustuchin avem probleme mai grave, se pare că sunt cinci gospodării în pericol, o mai veche alunecare de teren s-a reactivat. La Dănești, în satul Văcarea, cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj au intervenit prompt cu două motopompe și au scos apa din curți. Suntem pregătiți să intervenim dacă situația o va cere, astfel încât să evităm probleme mai grave“, a spus Alin Văcaru, prefectul de Gorj.

Probleme şi la Turceni

Mai multe familii din satul Strâmba Jiu, oraşul Turceni, au rămas izolate ieri, pentru câteva ore bune, după ce pârâul care traversează localitatea a inundat drumul. Oamenii nu au mai putut să plece la serviciu ieri-dimineaţă. La faţa locului s-a deplasat subprefectul de Gorj.
„M-am deplasat cu o echipă la Turceni. De dimineaţă au fost probleme mai mari, însă apa s-a retras. În zona Strâmba, pârâul cu acelaşi nume a ieşit din matcă şi a inundat câteva gospodării. S-a intervenit cu pompe pentru evacuarea apei care a intrat în beciurile caselor. Pârâul este neregularizat, a venit multă apă, sunt multe gunoaie şi resturi de lemne. Oamenii şi animalele nu au fost în pericol. A mai fost şi un podeţ înfundat, tot din cauza gunoiului aruncat la întâmplare. Vom mai face deplasări la Văgiuleşti, Samarineşti şi Tismana“, a declarat Virgil Drăguşin, subprefectul judeţului Gorj.

Probleme pentru agricultori

Ploile au afectat viitoarea producţie de porumb a judeţului Gorj. Zeci de mii de hectare de teren au rămas neînsămânţate din cauza surplusului de apă din sol. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, Dan Tănăsescu, din totalul de 161.000 de hectare de teren, câte ar trebui să fie însămânţate, până în prezent a fost lucrată doar o suprafaţă de circa 16.000 de hectare. Excesul din apă din sol ar putea favoriza putrezirea seminţelor.
„N-am avut inundaţii, dar putem spune că acolo unde terenurile sunt mai argiloase, unde pământul a permis apei să pătrundă, deoarece au fost cantităţi mari de precipitaţii, există fenomenul de băltire. Se anunţă iar cantităţi mari de precipitaţii, în condiţiile în care rezerva de apă a judeţului s-a refăcut. Suntem îngrijoraţi, eram în plină campanie de însămânţare a porumbului pentru că aici e suprafaţă majoritară, avem în jur de 161.000 de hectare. Din primele date, circa 16.000 de hectare au fost însămânţate. Mi-e teamă că vom avea suprafeţe în care sămânţa va putrezi în pământ. Pe aceste suprafeţe va trebui să se semene din nou“, a precizat Dan Tănăsescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS