16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii au încins grătarele

Craiovenii au încins grătarele

http://www.youtube.com/watch?v=Yl69uhaaRcc

\n

Profitând de vremea frumoasă, numeroși craioveni au ales să petreacă a doua zi de Paște în natură, la iarbă verde. În locul mesei tradiţionale de Paşte, cei mai mulți dintre ei au ales să încingă grătarele cu mici și carne de porc și să petreacă alături de oamenii dragi din viața lor.
Sărbătorile Pascale au fost un bun prilej de a petrece câteva zile alături de familie și prieteni. Locul special amenajat de Primăria Craiova în cartierul Bariera Vâlcii, lângă păduricea de conifere, a fost ocupat ieri, imediat după orele prânzului, de zeci de persoane.

Criza din ultimii ani a lăsat urme până și în buzunarele craiovenilor care muncesc departe de casă. Indiferent de veniturile obținute, este lege ca, măcar de Paște sau Crăciun, să fie alături de familie. Mulți recunosc că banii pe care îi primesc în străinătate sunt mai puţini ca altădată, însă suficienți pentru a oferi oamenilor dragi tot ce este necesar pentru a avea o masă tradițională de sărbători de pe care să nu lipsească nimic. Trei săptămâni va petrece acasă, în Craiova, familia Predeci. „Paștele are o semnificație aparte pentru noi, credincioșii. Am făcut tot ce a fost posibil ca și de aceste sărbători să fiu alături de familia mea. Muncesc în Spania, pe contracte de câteva luni, în domeniul construcțiilor. Este foarte greu să lucrezi departe de casă, însă altă soluție mai bună nu avem… Din nefericire, nici în străinătate nu mai este ce-a fost… Până și sacoșele sau portbagajele încărcate odată cu daruri pentru cei dragi au devenit pentru mulți amintire. Strângem fiecare salariu obținut, aducem de fiecare dată pentru cei dragi nouă ceva simbolic măcar. Altfel de ce ne-am mai chinui… Ne-am bucurat că, în sfârșit, vremea s-a încălzit și am hotărât să ieșim cu întreaga familie la grătar. Locuim pe lângă Balta Craioviței. Obișnuiam să facem grătar chiar aproape de casă, însă este imposibil acum, din cauza gunoaielor. Este păcat că nu există mai multe locuri special amenajate pentru craiovenii care preferă ca la sfârșit de săptămână să iasă la un grătar. În Spania, de exemplu, sunt foarte multe parcuri amenajate pentru picnicuri și grătare. Nu lipsesc parcările, mesele și scaunele din beton în cele mai multe dintre cazuri. Nu trebuie să îți aduci decât cărbunii și carnea, în rest, sunt locuri de joacă pentru copii, mese de tenis de masă, terenuri de fotbal. Personal, aș fi dispus să cumpăr un teren în Craiova pentru a amenaja un astfel de parc. Oamenii sunt dispuși să plătească chiar și o sumă simbolică de un leu, doi lei, însă să nu fie nevoiți să își așeze pătura pe pământ. Inițial, am vrut să mergem să facem un grătar lângă Jiu, însă a fost imposibil să intrăm din cauza nămolului“, a spus Iulian Predici.

Repetiţie pentru 1 Mai

Vremea frumoasă a oferit un prilej de repetiţie pentru marile grătare de 1 Mai. Chiar dacă a fost Paște, craiovenii nu au pus pe grătar numai carne de miel. Nu au lipsit micii și friptura de porc, pulpele de pui și bineînțeles bidonul cu vin și baxurile cu bere de pe mesele improvizate ale celor ieșiți la iarbă verde. „Am stat destul toată iarna în casă. Și în aceste zile de sărbătoare, din cauza vremii ploioase, am fost nevoiți să petrecem în apartamente. În această perioadă, odată cu oprirea căldurii, locuințele sunt extrem de friguroase… Ne place să petrecem în aer liber, să facem un grătar, să ne bucurăm alături de copiii și nepoții noştri, să simțim că este zi de sărbătoare. Parcă și carnea are alt gust decât cea preparată în casă. Am adus ouă roșii, am făcut salată de crudități, avem pulpă de miel, piept de pui, mici“, a spus Ana Rățoi, din Craiova. Nu le-a lipsit nimic – au fost alături de cei dragi, iar copiii au avut loc berechet să se joace, adulții un bun prilej de a face puțină mișcare sau a încinge o sârbă. „Este mare nevoie de astfel de locuri special amenajate pentru grătare în care să ți se asigure minimul necesar: toalete ecologice, apă, coşuri de gunoi. Ne dorim ca măcar de două ori pe lună să ne luăm copiii și prietenii și să ieșim la iarbă verde“, a spus Gabi Ștefan, din Craiova.
Craiovenii care iubesc să petreacă în natură mai au de așteptat doar câteva zile, având în vedere că de 1 Mai vor putea lega patru zile libere, de joi până duminică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS