3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTot ce trebuie să ştiţi despre pensii

Tot ce trebuie să ştiţi despre pensii

http://www.youtube.com/watch?v=Md8_X580SFk

Luna aceasta, pensiile prin poştă vin în perioada 10-18 aprilie. Urmărind emisiunea „Audienţă Generală“ de la alege TV pe site-ul www.gds.ro puteţi afla detalii despre modificările aduse în 2014 sistemului de pensii: cum se calculează şi ce adeverinţe sunt necesare pentru grupa I de muncă, cum vă veţi putea calcula cuantumul pensiei şi vârsta la care vă puteţi pensiona. Tot din emisiune aflaţi şi care sunt criteriile pentru acordarea biletelor de tratament.

Daniela Licu, directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, şi Marian Trifan, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“ Craiova, au fost invitaţii emisiunii „Audienţă Generală“ de la alege TV, pe care o puteţi urmări integral pe site-ul www.gds.ro. Astfel, puteţi afla noutăţile aduse de 2014 în sistemul de pensii publice: reintroducerea grupei I de muncă, mărirea indicelui de corecţie şi a punctului de pensie, variabile care influenţează cuantumul pensiei. Doljenii pot afla când pot ieşi la pensie consultând Anexele 5 şi 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, care poate fi găsită în Monitorul Oficial sau pe site-urile Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) şi al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj. Spre exemplu, în luna mai 2014 pot ieşi la pensie femeile născute în iulie 1954 (59 de ani şi 10 luni) cu un stagiu complet de cotizare de 29 de ani şi 8 luni. De asemenea, pot ieşi la pensie bărbaţii născuţi în iulie 1949 (64 de ani şi 10 luni). Altă noutate este că reducerea maximă care se poate acorda pentru o persoană încadrată în grupa I de muncă este de 13 ani. În cadrul emisiunii veţi putea afla şi ce adeverinţe sunt necesare pentru atestarea grupei de muncă, dar şi cum putem face rost de acte pentru dosarul de pensionare în cazul în care societatea la care am lucrat s-a desfiinţat. Adeverinţele de grupă trebuie să conţină şi procentul de timp în care salariatul a lucrat în grupa respectivă. Pentru ca grupa să fie acordată, procentul trebuie să fie de minimum 70%.

Calculator pentru pensii

O problemă mereu actuală este faptul că oamenii nu-şi pot afla cuantumul pensiei decât în momentul primirii deciziei de pensionare, din cauza numărului mare de variabile. Acest lucru va fi rezolvat printr-un proiect cu finanţare UE, a precizat Daniela Licu. „Se lucrează la un sistem prin intermediul căruia fiecare dintre noi vom putea, pe baza unei parole, să ne introducem CNP-ul şi să vedem cam ce pensie vom avea“, a precizat directorul CJP Dolj.
Biletele de tratament sunt iarăşi un subiect important pentru pensionari. În prezent, sunt înscrişi circa 8.000 de pensionari. Criteriile de acordare a biletelor au fost modificate. Spre exemplu, cei care au fost la tratament anul trecut nu vor mai primi bilete şi în 2014. Cei interesaţi pot merge la sediul CJP pentru a completa o cerere. Foarte important este că pensiile vor veni în această lună mai devreme: datorită Paştelui, Poşta le va distribui în perioada 10-18 aprilie, faţă de o lună normală, când acestea veneau în perioada 14-28.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS