10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContex de Paşte, un altfel de comerţ

Contex de Paşte, un altfel de comerţ

\n

Costul de participare al unui producător din ţară se situează între 2.000 şi 4.500 de lei pe o singură ediţie a târgului, incluzând spaţiu de expunere, cazare, masă şi transport. Aceste cheltuieli sunt recuperate, din moment ce aceiaşi producători preferă să vină mereu la Craiova, să-şi vândă produsele. La această ediţie a Contex se găsesc produse de primăvară şi chiar de vară.

Târgul Contex, dedicat Sărbătorilor Pascale, a ajuns la cea de-a cincea ediţie. Organizat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, şi-a deschis porţile în incinta Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, şi întâmpină clienţii cu produse din colecţiile de primăvară. Aproximativ aceiaşi producători şi comercianţi din toate colţurile ţării, de la Vaslui, la Braşov, Constanţa şi Târgu Mureş vin la Craiova, pentru a-şi vinde articolele de îmbrăcăminte, de încălţăminte şi accesoriile.

Ce puteţi găsi la târg

Cei care intenţionează să treacă pe la Contex pot achiziţiona rochii de primăvară şi chiar de vară, de la cele mai ieftine, care costă 50 de lei, până la cele din viscoză, satin şi broderii, care sunt ceva mai scumpe. Un comerciant de la parter negociază cu clienţii, lăsând din preţ 20 de lei la anumite sacouri de damă. Mai sunt expuşi pantofi din piele şi chiar sandale, la preţuri de 100-150 de lei perechea. Genţile de piele naturală nu lipsesc de la Contex, de data aceasta ele găsindu-se la două standuri de la târg, nu doar la unul, ca până acum. Nu lipsesc nici kitschurile, unele dintre aceste produse fiind la vânzare la preţuri de 10 lei bucata.
„Am adus şi rochii de ocazie, pentru că după Paşte încep evenimentele, nunţi, botezuri, banchete. De asemenea, am adus şi rochii de vară, din in, viscoză, rochii vaporoase, pentru că aici, în sudul ţării, căldura vine mai devreme“, a spus Doru Doroftei, un producător din Braşov.

„De Sărbători venim cu oferte la jumătate de preţ“

Unele firme vin tocmai de la Focşani, ca să vândă articole de îmbrăcăminte la Craiova.
„De obicei, de Paşte sunt vânzările mai mari în fiecare an. De Sărbători, în special, venim cu oferte la jumătate de preţ. Am venit cu marfă nouă de primăvară şi aşteptăm cât mai mulţi cumpărători. Firma este din Focşani şi vindem la fiecare târg, pentru că e un oraş în care merg vânzările şi venim cu plăcere aici“, a declarat Roxana Amza. Un vânzător din Târgu Mureş a venit pentru prima dată la Contex. „Avem produse din bumbac 100%. Sperăm să fie mulţi clienţi la acest târg“, a declarat Robert Ţechei.
Ieri-dimineaţă clienţii erau puţini. „Am venit doar să văd târgul“, a spus, în grabă, o femeie, fără a se opri din drum. În ciuda faptului că producătorii susţin că preţurile sunt mult mai mici decât în magazine, clienţii au păreri împărţite. „Preţurile sunt nici mici, nici mari. Atunci când găseşti ceva ce îţi place, nu te mai uiţi la preţ“, a spus Mariana Popa, o cumpărătoare din Craiova.

Câştigurile comercianţilor depăşesc costurile de participare la Contex

Costurile de participare diferă în funcţie de mărimea standului şi de numărul de persoane care au venit în Craiova de la fiecare firmă expozantă, pentru a participa la târg. Chiria pentru cel mai mic stand este de 500 de lei, iar la cel mai mare ajunge la 2.000-2.500 de lei, a spus George Moţăţăianu, director în cadrul CCI Dolj. El a precizat că la aceste costuri se adaugă cele cu cazarea, masa şi transportul până la Craiova şi înapoi în oraşele din care provin producătorii şi comercianţii, ceea ce face ca participarea unei firme la un târg Contex organizat la Craiova „să coste 4.000-4.500 de lei pentru cele cinci zile ale târgului. La acestea se adaugă costul mărfii, ceea ce înseamnă că un participant trebuie să vândă în cele cinci zile de peste 12.000-14.000 de lei ca să-şi acopere cheltuielile şi să mai rămână şi el cu ceva. Unora dacă le rămân 1.000 de lei după un astfel de târg este bine“, a spus Moţăţăianu.
Comercianţii nu doresc să declare care le sunt costurile şi câştigurile, dar unii participă de ani buni la fiecare ediţie a târgului Contex şi nu ar mai fi revenit dacă ar fi fost în pierdere.
Târgul Contex de Paşte este organizat în perioada 9-13 aprilie şi este deschis publicului larg, în fiecare zi, între orele 10.30-18.30.

Peripeţii la târg

Din cauză că nu toate maşinile comercianţilor au încăput pe aleea din spatele Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ şi pentru că au început lucrările la parcarea subterană, unii au blocat accesul altora cu maşinile de marfă. A fost nevoie ca reprezentanţii poliţiei să se deplaseze la faţa locului, pentru a ajuta să iasă de pe alee o maşină prinsă în coloana de dube de marfă.
În plus, unii dintre comercianţi acuzau că nu le-a comunicat nimeni că trebuie cumpărată o vinietă pentru a putea parca maşina pe domeniul public în Craiova. „Nu pot să las standul şi să merg să cumpăr vinieta, că nu ne-a spus nimeni că ne trebuie. Pe la benzinării nu se găseşte sau pe undeva pe aici, mai aproape? Că eu vreau să o cumpăr, dar nu am de unde!“, a spus o doamnă din Focşani. Organizatorii au promis că îi informează pe participanţii la târg despre vinietă, dar au precizat că există panouri care anunţă acest lucru la fiecare intrare din oraş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS