24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCardurile naţionale de sănătate vor fi distribuite, gratuit, prin poştă

Cardurile naţionale de sănătate vor fi distribuite, gratuit, prin poştă

Cardul naţional de sănătate va fi distribuit asiguraţilor, gratuit, prin poştă, iar în cazul în care titularul nu va fi găsit la domiciliu de două ori, actul va fi returnat casei de asigurări de sănătate în raza căruia se află locuinţa acestuia, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii (MS). Plata serviciilor de distribuţie se suportă din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi se realizează pe baza contractului încheiat de CNAS cu operatorul de servicii poştale desemnat în condiţiile legii.       
Potrivit MS, introducerea cardului naţional va îmbunătăţii mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. După personalizarea cardurilor naţionale de către Centrul Naţional Unic, Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ SA va realiza sortarea cardurilor naţionale pe case de asigurări de sănătate şi medici de familie, pe baza datelor puse la dispoziţie de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Asiguraţii care nu au fost găsiţi acasă îşi vor putea lua cardurile de la sediul caselor de asigurări de sănătate teritoriale, iar dacă nu se vor prezenta nici la sediul caselor de sănătate, cardurile vor fi arhivate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite în condiţiile legii, actele să fie distruse.
Potrivit CNAS, până acum au fost făcute opt milioane de carduri.
De la 1 ianuarie 2015, orice serviciu medical va fi oferit doar cu prezentarea cardului electronic.
Cititoarele de card trebuie luate de fiecare furnizor din bugetul propriu, cele mai ieftine fiind între 30 şi 50 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS