24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Internaţională a Romilor, sărbătorită cu fotografie şi film

Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită cu fotografie şi film

http://www.youtube.com/watch?v=P7R4KMBeoPE

Ziua Internaţională a Romilor a fost sărbătorită şi în acest an, la Craiova, pe 8 aprilie.
Evenimentul a fost găzduit de Prefectura Judeţului Dolj, unde mai mulţi reprezentanţi ai acestei etnii au comemorat şi victimele Holocaustului.
Momentul aniversar a debutat cu o expoziţie de fotografie, în holul central al Prefecturii, şi a continuat cu prezentarea unui film documentar. Acesta urmăreşte să atragă atenţia asupra tratamentului la care au fost supuşi romii deportaţi în Transnistria, în timpul Holocaustului. Scurtmetrajul artistic a inclus şi amintirile tulburătoare ale supravieţuitorilor.
Reprezentanţii etniei rome au vorbit şi despre originile, educaţia şi integrarea lor în societatea românească. „Nu trebuie să ne mai victimizăm şi să urlăm la tot pasul că suntem discriminaţi şi că vrem drepturi. Trebuie să vorbim şi despre obligaţii. Trebuie să devenim oameni activi, cetăţeni contribuabili. Dacă există decalaje de ordin economic la ora actuală între o parte a comunităţii de romi şi populaţia majoritară, în mare parte se datorează faptului că romii au avut de suferit pe teritoriul statului român“, a precizat Iulian Paraschiv, preşedintele Organizaţiei de Tineret al Partidului Romilor.
Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în anul 1970, la Londra, în cadrul primului Congres Mondial al Romilor. Tot atunci a fost luată şi decizia adoptării a trei mari simboluri: limba romani, drapelul şi imnul internaţional – „Gelem, Gelem“ – al cântăreţei Olivia Vuco.
În ţara noastră, ziua de 8 aprilie a fost consacrată sărbătoarea etniei romilor printr-o iniţiativă legislativă a deputatului Nicolae Păun, reprezentantul minorităţii romilor în Parlamentul României.
Madeline Neagoe,
Adelina Ciochia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS