17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTârgul Litovoi, amenajat pentru vânzarea şi sacrificarea mieilor

Târgul Litovoi, amenajat pentru vânzarea şi sacrificarea mieilor

Primăria Târgu Jiu, prin SC Edilitara Public SA, a început acţiunile de amenajare a zonei unde vor fi sacrificaţi şi comercializaţi mieii de Paşte. Este vorba de Târgul Litovoi de lângă Piaţa Centrală, singurul din judeţ autorizat de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj. Potrivit directorului Edilitara Public, Alexandru Zaharia, mieii vor fi sacrificaţi de un medic veterinar autorizat şi numai prin asomare. De asemenea, spaţiul unde vor fi sacrificate animalele va fi închis cu panouri pentru protecţia cumpărătorilor şi, mai ales, a copiilor. Cetăţenii vor avea la dispoziţie şi un cântar de probă pentru a verifica greutatea mieilor cumpăraţi.
„Şi anul acesta, în zona Litovoi, urmează să amplasăm o platformă pentru sacrificarea mieilor. Avem documentaţia depusă la Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj, avem aprobările de rigoare, cu condiţiile de desfăşurare a acestei activităţi în condiţii legale de igienă şi de securitate. Crescătorii de animale pot veni cu oi şi miei în Târgul Litovoi, unde găsesc o zonă special amenajată pentru a-şi depozita animalele vii. Ei trebuie să prezinte documentele de provenienţă a animalelor, dar şi documentele sanitar-veterinare de la medicul din zona respectivă pentru a atesta că animalele sunt sănătoase. Pentru sacrificare, vor plăti o taxă de 7,1 ron pe ied sau miel. Această platformă de sacrificare este compusă din două zone, cea de sacrificare şi cea de comercializare. Ambele zone vor fi amenajate corespunzător, cea de sacrificare va avea panouri pentru a nu se vedea procedura de sacrificare, care se va face după normele europene, prin asomare. Noi avem un specialist, are o împuternicire dată din partea mea pentru această procedură. Toată zona Litovoi urmează să intre de săptămâna aceasta în curăţenie. Vom amenaja câteva sute de locuri de parcare, pentru ca oamenii care vin în zona Litovoi să aibă unde să parcheze maşina. Vom conta pe sprijinul poliţiei pentru evitarea evenimentelor neplăcute. Se poate intra prin zona Litovoi, prin zona Piaţa Mare, dacă nu va fi restricţionat traficul“, a declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara SA.
Acesta a precizat că în Târgul Litovoi vor fi sacrificaţi în acest an aproximativ 5.000 de miei şi iezi, un număr suficient în raport cu solicitările. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj a precizat că în judeţ vor fi sacrificaţi de Paşte aproximativ 10.000 de miei. Kilogramul de carne de miel se vinde în prezent cu 25 de lei. Târgul Litovoi va fi deschis între 14 şi 19 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS