16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExperţii contabili cer să-şi pună semnătura pe bilanţuri

Experţii contabili cer să-şi pună semnătura pe bilanţuri

Specialiştii în contabilitate acuză că în jur de 100 de firme au făcut infracţiuni, pentru că bilanţul nu e semnat şi de un expert, aşa cum cere legea.

Corpul Experţilor Contabili şi al Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) Filiala Dolj a organizat ieri seminarul cu tema „Noutăţi fiscale şi reglementări fiscale referitoare la depunerea situaţiilor financiare pentru exerciţiul financiar 2013“, la care au fost invitaţi specialişti din cadrul finanţelor doljene, experţi contabili, contabili autorizaţi, membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, precum şi profesionişti din domeniul contabil, din economia Doljului.
Motivul pentru care s-a organizat respectivul seminar a fost acela că mii de bilanţuri contabile s-au întocmit în judeţ fără să existe semnătura administratorului unităţii, ci îşi asumă răspunderea doar contabilul care a întocmit.
„Tema pe care am propus-o noi spre dezbatere este aceea că peste 3.400 de entităţi economice din Dolj nu au semnat conform legii bilanţul contabil la 31 decembrie 2013. Bilanţul a fost semnat de administrator şi în locul persoanei care l-ar fi întocmit. Circa 100 dintre aceste entităţi economice îmbracă aspectul de infracţiune, pentru că au o cifră de afaceri şi valoarea activului net peste echivalentul în lei a 35.000 de euro, iar bilanţul contabil nu a fost semnat de un expert contabil, aşa cum spune legea“, a declarat, pentru GdS, Florin Lascu, director executiv al Filialei doljene a CECCAR. El a mai spus că dezbaterile între reprezentanţii Fiscului şi experţii contabili au fost organizate „din timp, pentru a nu se întâmpla ce s-a întâmplat anul trecut, când Finanţele au cerut refacerea unor bilanţuri contabile şi le-au înapoiat firmelor, pentru că nu erau semnate conform legii“.

Cât percepe un expert ca să-şi pună semnătura pe un bilanţ

Un expert contabil percepe o sumă ce porneşte de la 100-150 de lei, doar pentru a-şi pune semnătura pe situaţiile financiare ale unei firme care are o cifră de afaceri modică. Din aceşti bani se plăteşte impozitul la stat şi taxa la CECCAR. Pentru firmele fără activitate, experţii percep 50 de lei pe bilanţ. Companiile mai mari, care au organizate compartimente de contabilitate, se descurcă mult mai bine la întocmirea situaţiilor financiare anuale, în conformitate cu cerinţele legii.
Potrivit legislaţiei fiscale, bilanţurile trebuie obligatoriu să fie semnate de un expert contabil dacă firma are o cifră de afaceri ce depăşeşte 35.000 de euro (echivalent în lei). La seminarul de ieri s-au dezbătut aspecte legate de OUG nr. 102/2013, OUG nr. 11/2013, dar şi de OUG nr. 8/2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS