17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum puteţi cumpăra energie şi combustibil mai ieftin

Cum puteţi cumpăra energie şi combustibil mai ieftin

http://www.youtube.com/watch?v=Hh5Wfu1KIdI

În cadrul emisiunii „Economia Sudului“ s-a discutat despre modul în care autorităţile publice şi firmele, în special fabricile, pot achiziţiona energie, combustibil, gaze naturale, cereale, deşeuri şi alte produse prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, respectiv prin Terminalul bursier de la Craiova, care activează în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj şi care deserveşte întreaga regiune Oltenia. Invitatul emisiunii a fost Laurenţiu Diaconu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, care a explicat cum este posibil să scadă preţurile de tranzacţionare pe Bursă la diverse produse, dar mai ales la energie: „Când o primărie sau un industriaş introduce un ordin de tranzacţionare, atunci nu mai negociază preţul cu un singur furnizor, ci vin zece, poate chiar 15 ofertanţi, astfel încât este imposibil să nu scadă preţul de tranzacţionare“.

Fermierii trebuie să se asocieze

În condiţiile în care, de astăzi, preţul combustibililor creşte, ca urmare a introducerii accizei, companiile pot să încerce preţuri mai mici în cazul în care cumpără de pe Bursa de Mărfuri, dar volumele trebuie să fie considerabile, pentru a beneficia de discounturi substanţiale din partea furnizorului, astfel încât, pe ansamblu, firma să se aprovizioneze la preţuri mai mici decât la pompă. Cei care doresc să cumpere combustibili prin terminalul bursier se pot asocia între ei, astfel încât preţurile negociate, la cantităţi mai mari livrate, să fie mai accesibile.
Laurenţiu Diaconu a mai spus că pentru a tranzacţiona cereale pe Bursa Română de Mărfuri, fermierii trebuie să se asocieze, să încheie un protocol, care să aibă doar scopul de a tranzacţiona cereale pe Bursă, astfel încât preţul final obţinut pe o cantitate mai mare să fie mai aproape de nevoile acelor fermieri. „Asocierea se face doar în acest scop, al tranzacţionării pe Bursă, şi fiecare fermier care vinde sau cumpără o cantitate de produse se va aproviziona la acelaşi preţ valabil pentru toţi cei care s-au asociat“. Ieri, pe site-ul Bursei Române de Mărfuri, cotaţiile grâului de panificaţie şi ale porumbului, pentru regiunea Oltenia, erau de 810 lei pe tonă, respectiv 700 de lei pe tonă.
Într-o lună, volumul tranzacţiilor realizate prin Terminalul de la Craiova al Bursei Române de Mărfuri este cuprins între 500.000 de lei şi 50 de milioane de lei, a spus Laurenţiu Diaconu. Cele mai mari tranzacţii se fac în lunile aprilie, mai, septembrie şi octombrie, adică în lunile în care se achiziţionează masiv combustibil şi materiale de construcţii. Mai multe detalii puteţi afla urmărind emisiunea „Economia Sudului“, pe site-ul www.gds.ro. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS