3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii, chemaţi la europarlamentare

Tinerii, chemaţi la europarlamentare

http://www.youtube.com/watch?v=c9zMq5uBT5M

În luna mai se vor stabili reprezentanţii fiecărei ţări în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. La acest scrutin se doreşte ca tinerii să îşi exprime opţiunea. Consiliul Tinerilor din România în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Comunitară Durabilă derulează campania naţională „Tinerii votează – Tinerii contează!“, prin care se aduc informaţii despre cum ne influenţează direct deciziile din Parlamentul European, dar şi câte locuri are România alocate în acest for decizional.

Campania de informare a tinerilor a pornit pe fondul dezinteresului faţă de alegerile europarlamentare constatat în urma unor chestionare. „60% din tinerii europeni au spus că nu vor să participe la alegerile europarlamentare. La nivel naţional, 40% din tinerii din România au precizat că nu sunt deloc interesaţi de alegerile europarlamentare. Situaţia este îngrijorătoare, deoarece doar 5% au precizat că vor să participe activ la acest proces democratic. Noi ne dorim să creştem numărul participanţilor şi din acest motiv am demarat această campanie de informare care a început în luna ianuarie. Am fost la Bucureşti şi Timişoara, acum suntem în Craiova, urmează Sibiu şi Galaţi. Este important să se cunoască măcar rolul Parlamentului European în viaţa socială“, a precizat Mădălina Mihai, reprezentant al Consiliului Tinerilor din România.

Cum îşi pot vota reprezentanţii

Acestui demers s-au alăturat însă şi reprezentanţii instituţiilor publice, care aduc alegătorilor informaţii de ordin tehnic. „Tinerii trebuie să ştie faptul că alegerile europarlamentare se derulează după Legea nr. 33/2007. De asemenea, România are 32 de locuri. Pentru a-şi alege reprezentantul, se pot prezenta fie la secţiile de votare din circumscripţie, fie la alte secţii de votare, dar, în acest caz, pot vota numai pe liste suplimentare. Facem aceste demersuri de informare pentru că la scrutinul anterior interesul tinerilor pentru europarlamentare a fost foarte scăzut“, a declarat Lidia Dudău, reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente.
De altfel, directorul Casei de Cultură a Studenţilor, Ionuţ Dumitrache, a precizat că alegerile pentru Parlamentul European sunt atât uninominale, câ şi pe liste. „Este bine ca înainte de a face o alegere să se informeze despre fiecare candidat, dar şi despre partidul pe care îl susţine, astfel încât să aleagă ce i se potriveşte“, a spus acesta. De altfel, reprezentanţii Consiliului Tinerilor din România au precizat că şi după încheierea alegerilor va organiza întâlniri cu europarlamentarii pentru a-i aduce mai aproape de tineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS