Acasă Actualitate CE a clasat cinci proceduri de infringement referitoare la România

CE a clasat cinci proceduri de infringement referitoare la România

Comisia Europeană (CE) a adoptat astăzi mai multe decizii cu privire la acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement procedures) referitoare la România, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Toate deciziile privesc clasarea unor cauze, se precizează în comunicatul transmis de minister.

Astfel, Comisia a clasat cauza 2014/2038 privind necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a Directivei 2013/1/UE de modificare a Directivei 93/109/CE în ceea ce priveşte anumite norme de exercitare a dreptului de a fi ales pentru Parlamentul European pentru cetăţenii Uniunii care au reşedinţa într-un stat membru în care nu sunt resortisanţi, aceeaşi decizie fiind luată şi pentru cauza 2014/0195 privind necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a Directivei 2012/32/UE de modificare a Directivei 96/98/CE privind echipamentele maritime.

CE a mai clasat alte trei dosare: cauza 2014/0197 privind necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a Directivei de punere în aplicare 2012/37/UE de modificare a anumitor anexe la Directivele 66/401/CEE şi 66/402/CEE în ceea ce priveşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească seminţele de Galega orientalis Lam., greutatea maximă a unui lot de seminţe de anumite specii de plante furajere şi dimensiunea eşantionului de Sorghum spp; cauza 2014/2044 privind neîndeplinirea obligaţiilor de notificare a măsurilor naţionale de implementare prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1177/2010 privind drepturile pasagerilor care călătoresc pe mare şi pe căi navigabile interioare şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 (dosar EU-Pilot) şi cauza 2014/4155 privind implementarea sistemului TVA la încasare (dosar EU-Pilot).

În prezent, sunt în curs 58 de acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşate de Comisie împotriva României. Dintre acestea, 56 se află în faza precontencioasă şi 2 pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În ceea ce priveşte acţiunile aflate în faza precontencioasă, 29 privesc transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE, iar 27 vizează necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor.

De la data aderării şi până la acest moment, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene nu a pronunţat nici o hotărâre de condamnare a României în cadrul vreunei acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor.

Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.
Exit mobile version