21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestitorii chinezi, aşteptaţi la Termocentrala Rovinari

Investitorii chinezi, aşteptaţi la Termocentrala Rovinari

Reprezentanţii China Huadian Corporation sunt aşteptaţi să sosească săptămâna viitoare în judeţul Gorj. Delegaţia de investitori chinezi va purta discuţii cu şefii Complexului Energetic Oltenia şi se va deplasa şi la sediul Sucursalei Energetice Rovinari, acolo unde urmează să fie construit un grup energetic cu o putere instalată de 600 de megawaţi. Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, vizita delegaţiei de oameni de afaceri chinezi este posibilă ca urmare a finalizării studiului de prefezabilitate pentru blocul energetic care va funcţiona pe bază de lignit. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie anual de o cantitate de şase şi şapte milioane de tone de cărbune din bazinul Rovinari. Scopul deplasării reprezentanţilor companiei energetice chineze la Rovinari vizează în principal alegerea locului unde va fi construită investiţia.
„Săptămâna viitoare urmează să vină o delegaţie din partea investitorului din China. Prezenţa chinezilor la Rovinari este posibilă datorită finalizării studiului de prefezabilitate. Trebuie să purtăm discuţii în ceea ce priveşte alegerea locului unde va fi construit grupul energetic“, a declarat Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Demersuri de aproape doi ani

Guvernul şi reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au început demersurile pentru materializarea investiţiei cifrate la aproximativ un miliard de euro în urmă cu aproape doi ani. Guvernul a aprobat pe 21 decembrie 2012 un memorandum încheiat între partea chineză şi cea română pentru construirea grupului de 600 de megawaţi de la Rovinari. În luna noiembrie a anului trecut ar fi trebuit să fie eliberată autorizaţia de construire, însă lucrurile au trenat. Investitorul chinez a pus o serie de condiţii care nu erau în acord cu legislaţia Uniunii Europene şi astfel negocierile s-au prelungit. Alt impediment este şi costul pe tona de cărbune, care variază între 12 şi 14 euro, iar partenerul din China doreşte un preţ de sub zece euro pe tonă pentru a avea un grup energetic pe profit. În cele din urmă s-a ajuns la aprobarea studiului de prefezabilitate, iar după alegerea locului pentru realizarea investiţiei se va trece şi la executarea studiului de fezabilitate. Lucrările vor dura patru ani şi vor fi create câteva mii de locuri de muncă.

Ciurel vrea model polonez

În timp ce aşteaptă ca investiţia chineză de la Rovinari să prindă contur, managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, vrea să implementeze modelul polonez în ceea ce priveşte energia produsă pe bază de cărbune. Laurenţiu Ciurel a avut marţi o întâlnire cu ambasadorul Poloniei, Marek Szczygieł, aflat într-o vizită la Târgu Jiu, pentru vernisajul unei expoziţii. În Polonia, energia produsă pe bază de cărbune asigură 80% din necesar. Toate companiile poloneze mari sunt de stat. Şi ei au început listarea pe Bursă la fel ca noi, cu pachete mici de 10%-15% după care au început să vândă pachete mai mari, de 30% – 40%. Vrem să vedem dacă există interes din Polonia pentru acţiunile CEO“, a declarat Laurenţiu Ciurel. La rândul său, ambasadorul Poloniei la Bucureşti a vorbit despre importanţa energiei pe bază de cărbune în sistemul energetic naţional polonez.
„Polonia este un exemplu de cum putem crea politica energetică proprie şi securitate energetică. Mai ales astăzi când în estul Europei se întâmplă anumite lucruri este foarte important să sprijinim energia noastră“, a menţionat oficialul polonez, făcând trimitere la conflictul din Crimeea şi la faptul că multe state europene depind de gazul rusesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS