14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmă sau administrator la asociaţie?

Firmă sau administrator la asociaţie?

http://www.youtube.com/watch?v=EYWZ9V8-khI

Administrarea asociaţiilor de proprietari intră într-o nouă etapă, deoarece firmele specializate în administrarea condominiilor câştigă teren şi în Craiova. Clasicul administrator de bloc este la concurenţă cu firma de administrare asociaţii de proprietari. În Craiova, există două astfel de firme, una dintre el fiind Iomogest Patrimonia. Reprezentanta acesteia, Georgeta Matea, a prezentat în cadrul emisiunii „Viaţa la Bloc“, de la alege tv, care sunt avantajele angajării unei astfel de firme de către asociaţia de proprietari. În contrabalanţă, administratorul de la Asociaţia nr. 13 Lăpuş-Argeş, Carmen Georgescu, a susţinut cauza administratorului persoană fizică.

Firma, servicii la cheie

Avantajele angajării unei firme înseamnă garanţie, reducere de cheltuieli şi servicii la cheie.
„Firma noastră este specializată în administrare de imobile care oferă asociaţiilor de proprietari servicii de administrare, contabilitate, casierie, sprijin în înfiinţarea de asociaţii, servicii de întreţinere şi intervenţii mici de reparaţii, servicii de curăţenie. Proprietarii pot alege ce pachet le convine. Costurile sunt diferite, cu cât numărul de apartamente este mai mare, cu atât preţul este mic. Noi percepem 11 lei/lună de apartament. Avem o poliţă de asigurare care poate acoperi o pagubă, dacă nu a fost făcută voluntar, intenţionat. Cei interesaţi să lucreze cu o firmă sunt proprietarii, însă preşedinţii şi comitetul sunt reticenţi. Cred că viitorul este al firmelor specializate. Eu am experienţa administrării condominiilor şi în Occident, de exemplu, Franţa. Acolo, administrarea asociaţiilor se face cu firme. Acestea se angajează de pe piaţă ca orice alt serviciu. Există şi administratori, persoane fizice în asociaţiile foarte mici, unde lucrează benevol“, a explicat Georgeta Matea, reprezentant firmă.
Aceasta a mai spus că o firmă percepe costuri mai mici, pentru firmă nu se plătesc dări către stat pentru angajaţi. O firmă este prezentă 12 luni din 12 ale anului pentru a rezolva problemele care apar la o asociaţie, un administrator pleacă în concediu, dacă are mai multe asociaţii îi este mai greu să plece de urgenţă, dacă este o avarie. În concluzie firma specializată îi ajută pe proprietari să facă economii substanţiale cu salariile şi cheltuielile gospodăreşti.

Administratorul, mai aproape de proprietari

În prezent, în Craiova majoritatea asociaţiilor de proprietari au administratori persoane fizice. Unul dintre aceştia este Carmen Georgescu, administratoare la Asociaţia nr. 13 Lăpuş-Argeş. Prezentă în cadrul emisiunii „Viaţa la Bloc“ de la alege tv a pledat pentru administrarea asociaţiilor cu persoane fizice. Administratorul consideră că proprietarii din Craiova au mai mare încredere în administratori.
„Cred că sunt mai multe avantaje cu un angajat persoană fizică, atâta timp cât îşi face treaba. Una este un administrator care cunoaşte situaţia dintr-o asociaţie, alta este o firmă. Este transparenţă, dacă proprietarul are o problemă vine şi mă întreabă personal pe mine ca administrator. Dacă este firmă, trebuie să meargă la firmă să facă o solicitare scrisă. Eu discut cu proprietarii, le explic despre cheltuielile de întreţinere, cheltuielile gospodăreşti. Pot discuta cu dumnealor concret pe listele de plată. Şi administratorul depune o garanţie bănească în cazul în care se întâmplă ceva. Nu cred că sunt mai mari cheltuielile asociaţiei cu salariul unui administrator. Cuantumul salariului se negociază cu comitetul, suma trebuie să fie prinsă în bugetul de cheltuieli şi venituri, adică să existe acei bani prevăzuţi. Eu pledez pentru administratorul persoană fizică şi cu siguranţă cheltuielile sunt mai mici când administratorul este şi casier, şi contabil“, a spus administratoarea Carmen Georgescu.
Alegerea rămâne însă la latitudinea proprietarilor, dacă optează pentru o firmă specializată sau pentru o persoană fizică să le administreze banii şi spaţiile comune din blocul în care locuiesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS