14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEgipt: 529 de membri ai Fraţilor Musulmani, condamnaţi la moarte

Egipt: 529 de membri ai Fraţilor Musulmani, condamnaţi la moarte

Un tribunal din Egipt a condamnat astăzi la moarte 529 de membri ai grupării interzise Fraţii Musulmani, susţinători ai preşedintelui demis Mohammed Morsi, a anunţat un avocat al apărării citat de Reuters. Sentinţa marchează o escaladare bruscă în represiunea mişcării de către autorităţile de la Cairo, potrivit Agerpres. Toţi aceştia au fost consideraţi responsabili de diferite infracţiuni, inclusiv crimă. Numai 153 dintre cei condamnaţi se află în închisoare, ceilalţi se ascund, au indicat sursele menţionate, adăugând că 17 dintre ei au fost achitaţi.

În total, mai mult de 1.200 de persoane sunt judecate pentru violenţele care au avut loc la mijlocul lunii august în guvernoratul al-Minya, situat la 250 kilometri sud de Cairo, în cel mai important proces de la începutul represiunii împotriva simpatizanţilor lui Morsi, lansat la începutul lunii iulie, în urma înlăturării singurului şef de stat ales democratic în această ţară, notează France Presse. Alte 700 de persoane – între care mai mulţi reprezentanţi ai Fraţilor musulmani – urmează să compară marţi în faţa tribunalului, dar cei mai mulţi dintre aceştia sunt în libertate şi se ascund.

La fel ca şi cei condamnaţi luni, aceştia urmează să răspundă în legătură cu violenţele survenite în provincia al-Minya la 14 august, când soldaţi şi poliţişti au transformat într-o baie de sânge manifestaţiile islamiste la Cairo.

Printre cei acuzaţi figurează mulţi lideri ai Fraţilor musulmani, din rândurile cărora provine şi preşedintele destituit Mohamed Morsi, între care AFP menţionează numele lui Mohamed Badie, considerat „Ghidul suprem” al mişcării, acuzat de violenţele soldate cu moartea a doi poliţişti şi atacuri împotriva proprietăţii publice şi private la 14 august în această provincie.

În opt luni, mii de islamişti au fost arestaţi şi sunt acum judecaţi şi, la fel ca fostul preşedinte şi liderii Fraţilor musulmani în cvasitotalitate, riscă pedeapsa cu moartea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS