3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReflexul Cortinei de Fier

Reflexul Cortinei de Fier

Cortina de fier a separat timp de 40 de ani Estul de Vest şi a influenţat comportamentul animalelor, care continuă să respecte graniţele trasate de Războiul Rece, ignorând noua geopolitică. În urmă cu 25 de ani, într-o dimineaţă de mai, grănicerii maghiari şi austrieci au tăiat primele porţiuni de sârmă ghimpată din aşa-numita Cortină de Fier, graniţa care timp de 40 de ani a separat Europa în două părţi. Din acel moment, graniţa nu a mai reprezentat o restricţie pentru nimeni, iar oamenii puteau să se deplaseze dintr-o parte în alta doar prezentând paşaportul. Nu toţi au profitat însă de aceste privilegii. Este şi cazul cerbilor din zonă, care au rămas legaţi de graniţele Cortinei de Fier şi la 25 de ani de la dispariţia sa, relatează lettera43.it. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu al oamenilor de ştiinţă cehi, care, din 2005 şi până în 2011, au urmărit, observat şi catalogat comportamentul animalelor din Parcul Naţional Sumava, o rezervaţie naturală aflată la graniţa dintre Cehia şi Bavaria, din Germania meridională. Prin intermediul unor coliere prevăzute cu senzori, cerbii din Sumava s-au „vânturat“ printre stejari şi mesteceni, mişcările lor fiind monitorizate zi şi noapte. Iar rezultatul final a cam surprins pe toată lumea.

Pe aici nu se trece

„Mamiferele nu au depăşit în nici un moment graniţa care în urmă cu un sfert de secol era formată din sârmă ghimpată, turnuri de control şi cazemate ale soldaţilor. Acesta este un efect interesant, pe care cortina de fier îl are asupra comportamentului cerbilor după 25 de ani“, a explicat Pavel Sustr, unul dintre zoologi participanţi la studiu. Pădurile mixte, de foioase şi conifere din Boemia cehă continuă şi pe versantul aflat în partea germană. Se schimbă doar numele (Pădurea Bavareză), însă acest lucru este ştiut doar de cei care urmăresc hărţile. Pentru ceilalţi nu există nici o deosebire. Doar cerbii simt limita şi odată ajunşi se întorc din drum.
„Cerbii trăiesc într-un mediu foarte bine determinat şi nu îşi schimbă comportamentul nici măcar după mulţi oamenii. Puii îşi petrec primii ani de viaţă alături de mama lor, care le semnalează graniţele cunoscute ale teritoriului. Dacă mamele erau obişnuite să se aventureze doar până la sârma ghimpată, copiii lor vor face la fel, chiar dacă acel gard nu mai există“, a mai spus Sustr. O confirmare a venit şi în urma analizei biologice realizate ulterior pe cerbi. Numărul exemplarelor care s-au amestecat cu specii similare din partea bavareză a fost extrem de mic. În opinia specialiştilor, va fi nevoie de multe generaţii înainte ca aceste animale să uite de experienţa Cortinei de Fier. Nu aceleaşi probleme de adaptare le-au avut oamenii. Pe cei doi versanţi ai vechii graniţe europene relaţiile sunt înfloritoare, comerţul este în plină dezvoltare, iar în anumite zone au fost constituite adevărate regiuni comune transfrontaliere. Iar graniţa care în trecut era acoperită de sârmă ghimpată a fost transformată acum într-o bandă verde, un proiect lansat în 2004 de World Conservation Union, care are drept obiectiv unificarea în mod simbolic a celor două jumătăţi de continent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS