11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePNL Dolj îşi linge rănile

PNL Dolj îşi linge rănile

Pentru liberalii doljeni se anunţă un sfârşit de săptămână incendiar după ce deputatul Cosmin Enea a anunţat că trece la PSD şi că nu mai puţin de 12 primari şi trei consilieri judeţeni PNL vor suţine PSD de acum încolo. Astăzi au şedinţă de Birou Permanent Judeţean, unde este posibil ca preşedintele PNL Dolj, Mihai Voicu, să le ceară membrilor votul de încredere, iar duminică este Delegaţie Permanentă, unde sunt invitaţi să participe şi dizidenţii din partid. Până atunci, cele două tabere, dizidenţii ademeniţi de PSD şi peneliştii rămaşi, se regrupează şi încearcă să dea atacul final.

PNL Dolj este bulversat după anunţul făcut de Cosmin Enea că renunţă la cei 14 ani petrecuţi în PNL pentru a intra în tabăra puterii de la PSD împreună cu mai bine de jumătate din primarii liberali şi jumătate din consilierii judeţeni. Anunţul în sine nu a fost o surpriză pentru liberalii conduşi de Mihai Voicu. Afinităţile personale ale lui Cosmin Enea faţă de anumite persoane din PSD nu îi erau străine lui Voicu, după cum recunoştea ieri pentru GdS. Cum străine nu-i erau nici nemulţumirile primarilor PNL din judeţ cauzate de ieşirea de la guvernare şi, implicit, de la împărţirea banilor publici. Emoţia creată însă după anunţarea publică a ceea ce conducerea PNL ştia de multă vreme a creat vâlvă în partid.
Întreaga atenţie s-a concentrat asupra lui Cosmin Enea şi a primarilor care şi-au anunţat sprijinul pentru PSD. Dar ce cred cei trei consilieri judeţeni PNL din şase, Florinel Stancu, Cosmin Durle şi Marian Marin Viorel, cei care riscă să piardă mandatul de consilieri din cauză că au sărit în barca puterii? Toţi au spus la unison că îşi asumă acest risc. „Am plecat cu echipa lui Cosmin Enea. Sufleteşte nu am ce să fac dacă îmi voi pierde mandatul. Este un risc pe care mi l-am asumat. În discuţiile pe care le-am avut cu primarii PNL, aceştia mi-au spus că toată lumea le reproşează că s-a rupt USL. Îi înţeleg. Patru ani au stat în opoziţie. Eu am muncit pentru acest partid, am adus rezultate. Poate aş fi meritat să fiu vicepreşedinte al CJ Dolj în locul lui Laurenţiu Ivanovici, dar asta este altă discuţie. Credeţi-mă că nu mă interesează postul lui. Am plecat într-o echipă cu Cosmin Enea, am avut un crez, mergem pe acest drum. Pentru a ne pierde mandatul de consilier judeţean, trebuie să ni se retragă sprijinul politic, iar plenul consiliului judeţean să ia act de acest lucru. Mihai Voicu trebuie să facă o hârtie în acest sens, dar la cum îl cunosc nu o să facă acest lucru. Oricum, PNL nu va obţine nici un loc de consilier judeţean din cele trei, deoarece noi am candidat din partea USL, şi, în cazul în care se vacantează, ele vor reveni PSD şi PC“, a declarat Florinel Stancu, consilier judeţean din partea PNL. Întrebat dacă îşi va da demisia din PNL şi se va înscrie în PSD, Stancu a precizat că urmează să-şi depună adeziunea la PSD.
Cosmin Durle, celălalt consilier judeţean care a decis să meargă pe mâna lui Cosmin Enea, a declarat şi el că îşi asumă eventuala pierdere a mandatului. „Astăzi sunt membru PNL, dar susţin USL. După anunţul de ieri (miercuri – n.r.) nu m-a sunat nimeni de la PNL să mă întrebe. Îmi asum eventuala pierdere a calităţii de consilier judeţean“, a spus Durle. Întrebat cum îi poate ajuta pe primarii nemulţumiţi dacă nu mai este consilier, Durle a răspuns: „Dacă nu puteam duce la îndeplinire promisiunile făcute în numele USL, oricum stăteam degeaba în consiliu“. De precizat că PSD şi UNPR, care acum formează USD, au majoritate în Consiliul Judeţean Dolj. Ultimul din lotul de trei consilieri judeţeni care au ales să susţină PSD, Marian Marin Viorel, a declarat că el nu doreşte nici o funcţie de conducere din partea PSD după anunţul făcut şi că, dacă PNL îl va chema la şedinţa Biroului Permanent Judeţean de astăzi, se va duce. „Eu sunt membru PNL la ora actuală. La Dolj nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem de acord cu ieşirea de la guvernare, decizie pe care o consider greşită. Ce să le spun eu acum primarilor, că nu pot să-i ajut? Dacă nu voi mai fi consilier, voi încerca să-i ajut cum pot. Credeţi-mă când vă spun că, mergând cu PSD, eu am de pierdut. Mă refer la mandatul de consilier judeţean. Dar nu vreau nici o funcţie de conducere în următorii ani. Am proiectele mele. Eu fac parte dintr-un grup de prieteni. Nu am fost ademenit cu vreo funcţie. Consider că Mihai Voicu nu mai este un preşedinte legitim şi că trebuie organizate alegeri în cadrul partidului. Eu l-aş alege pe Ionuţ Stroe“, a declarat Marian Marin Viorel.

Şedinţele care vor stabili raporturile de forţă în PNL

De cealaltă parte, consilierul judeţean Marin Irinei, care alături de Laurenţiu Ivanovici şi Marin Badea au decis să susţină în continuare PNL, a declarat că el crede că două treimi dintre primarii liberali care au spus că vor susţine PSD îşi vor schimba optica în scurt timp. „După ce primarii vor primi bani de la guvern prin programul de dezvoltare rurală se vor întoarce la PNL“, a spus Irinei. El a precizat că primarii din Caraula, Galicea Mare, Apele Vii, Perişor, Siliştea Crucii, Afumaţi, Drănic, Seaca de Pădure şi Giubega susţin în continuare PNL. Legat de şedinţele de la sfârşitul acestei săptămâni, consilierul judeţean PNL a declarat că în cursul zilei de azi se vor face convocările. „Întâlnirea de miercuri seară de la sediul PNL dintre preşedintele Mihai Voicu şi membrii Biroului Permanent a fost informală. Preşedintele a jucat cu demisia pe masă, dar toţi cei prezenţi şi-au manifestat sprijinul pentru el. Din Birou au plecat opt oameni, dar dintr-un total de 40, deci nu este nici o problemă. Mâine (azi -n.r.) se va prezenta oficial ceea s-a întâmplat şi se va lua o decizie referitoare la poziţia care trebuie adoptată faţă de cei care au declarat că susţin PSD“, a spus Irinei.
Practic, înaintea celor două întâlniri PNL, contabilizează următoarele date: i-a „pierdut“ pe Andrei Popescu, director la o companie în domeniul energiei, Florinel Stancu, consilier judeţean şi director al Sistemului de Gospodărire a Apelor, Florinel Dobre – director la Autoritatea Rutieră Română, Cosmin Durle, consilier judeţean şi director în cadrul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL şi, totodată, preşedinte al organizaţiei de tineret a PNL, Viorel Marian Marin, consilier judeţean, primarul şi viceprimarul din Poiana Mare şi primarii din Calafat, Ciupercenii Noi, Desa, Brădeşti, Pleniţa, Fărcaş, Bistreţ, Măceşu de Jos, Gighera, Goicea şi Radovan. Au rămas alături vicepreşedintele CJ Dolj, Laurenţiu Ivanovici, directorul Spitalului Poiana Mare, Isidor Răducea, Dan Mogoş, fost preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, directorul OCPI Dolj, Remus Chiţu, şi Alida Mitruţoiu, comisarul-şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Regiunea Sud-Vest Oltenia, plus alţi directori din eşaloanele secundare.

Consilierii locali PNL cred că va fi pace la Craiova

Cum afectează acest scandal activitatea din Consiliul Local Craiova? Deloc, speră consilierul local PNL Emilian Ştefârţă, proaspăt director al Muzeului de Artă din subordinea consiliului judeţean. „Eu sunt cu PNL. Am primit demisia domnului Cosmin Enea cu nedumerire. E greu de răspuns ce aş susţine în momentul de faţă. Cum dai tot nu e. Eu cred că nu a fost oportun momentul să plece din PNL. Această plecare este lipsită de utilitate. Aş susţine USD, dar nu aş pleca din PNL. Motivul ăsta cu USL este o lozincă, seamănă cu lozinca aia «interesul naţional». În consiliul local susţinem proiectele primarului, adică ale PSD municipal. Eu susţin PSD Craiova. Nu vor fi efecte negative în Consiliul Local Craiova. Acum câteva zile era pace şi nu a fost nici o eclipsă care să schimbe acest lucru. Domnul Enea nu avea treabă cu organizaţia municipală“, a declarat Ştefârţă. Pe ideea de linişte a mers şi preşedintele PNL Craiova, totodată viceprimar al Craiovei, Cristina Calangiu. „Sper ca toată lumea care a pus pariu că, fiind două femei la conducerea unor organizaţii (Olguţa Vasilescu – PSD Craiova – n.r.) nu se vor înţelege, să piardă acest pariu până în 2016“, a spus Calangiu. Ea a precizat că plecarea lui Cosmin Enea nu este un eveniment şi că unii încearcă să profite de emoţia creată de această plecare.

Calangiu: În 2014, trebuie să facem alegeri

Evenimentele de miercuri au determinat anumite voci să ceară înlocuirea lui Mihai Voicu din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene, lucru care ar putea să se întâmple, nu din cauza dezertărilor, ci ca urmare a statutului partidului, care prevede alegeri la conducerea filialelor locale şi cea judeţeană din patru în patru ani. Mandatul actualilor preşedinţi, inclusiv al lui Mihai Voicu, încetează în luna mai. Numai că, o altă prevedere spune că nu se pot organiza alegeri interne cu şase luni înaintea scrutinelor electorale. Cum alegerile europarlamentare au loc în luna mai, până atunci organizarea alegerilor ar fi nestatutară, cu excepţia situaţiei în care Biroul Permanent Naţional nu aprobă acest lucru. Anumite voci spun că Mihai Voicu ar trebui să rămână preşedinte până în 2015. Chiar dacă mandatul său expiră în mai 2014, conducerea sa are legitimitate, ca urmare a excepţiei de şase luni. Şi atunci, mandatul s-ar prelungi automat până după alegerile prezidenţiale din decembrie 2014. Cristina Calangiu crede însă că alegerile pot fi organizate fără nici o problemă imediat după alegerile europarlamentare din luna mai. „În 2014, obligatoriu trebuie să avem alegeri. Vor fi şi la organizaţia municipală unde sunt eu preşedinte acum. Am vorbit cu domnul Voicu şi i-am spus că eu mi-aş dori ca preşedintele organizaţiei judeţene să fie din Craiova, cu care să mă pot consulta. Nu este suficient să te urci în maşină la ora şase dimineaţa şi să vii la Craiova. Depinde cine va candida, întrucât calitatea unui lider nu stă numai într-un lucru“, a spus Calangiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS