16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCetatea lui Mititelu a fost cucerită: se vinde Balta Craioviţa

Cetatea lui Mititelu a fost cucerită: se vinde Balta Craioviţa

Balta Craioviţa, aflată în proprietatea firmei Cetatea Banilor City SA, deţinută de Adrian Mititelu, şi-ar putea schimba stăpânul în perioada următoare. Firma a intrat în faliment printr-o decizie irevocabilă a instanţei de judecată, ca urmare a unei datorii neachitate de circa 700.000 de euro către mai mulţi creditori, printre care şi Primăria Craiova. Adrian Mititelu susţine că pasul următor, vânzarea unei părţi din terenul de la Baltă, nu-l afectează, deoarece diferenţa de bani care s-ar obţine i-ar reveni lui. În plus, Mititelu a declarat că şi el încearcă să vândă o suprafaţă de 6,5 hectare în zonă, unul dintre cumpărătorii interesaţi fiind Dedeman, care doreşte să construiască un nou hypermarket.

Războaiele financiare ale lui Adrian Mititelu se apropie de sfârşit. După ce executorii judecătoreşti se pregătesc să vândă sediul clubului de fotbal Universitatea Craiova pentru o datorie de patru milioane de lei neachitată către CEC Bank, un alt bun de preţ al lui Mititelu, terenurile de la Balta Craioviţa, sunt pe cale să intre în morişca vânzărilor provocate de neplata datoriilor.
Mititelu a ajuns în situaţia să-şi vadă terenurile la un pas de vânzare din cauză că firma pe care o deţine, Cetatea Banilor City, proprietara a 50 de hectare de teren în zona Bălţii Craioviţa, a intrat în faliment. În urmă cu mai mulţi ani, Mititelu a apelat la un artificiu pentru a disipa datoriile acumulate de SC Fotbal Club U Craiova SA, societatea care administra clubul de fotbal şi care avea în proprietate mai multe bunuri, printre care şi terenurile în cauză. Prin divizarea Fotbal Club U Craiova, a înfiinţat încă două firme, cărora le-a transferat o parte din datorii şi din bunuri. Fotbal Club a rămas doar cu activitatea sportivă, iar celelalte, cu activităţile imobiliare. Cetatea Banilor City a rămas cu terenurile de la Balta Craioviţa. Neplata datoriilor a trimis-o, însă, în faţa judecătorilor. Primăria Craiova a cerut intrarea în procedură de insolvenţă pentru datorii neachitate către bugetul local. Ei i s-au alăturat şi alţi creditori, care solicitau diferite sume. După ani de procese, insolvenţa s-a transformat în faliment, adică etapa finală în care bunurile firmei sunt vândute bucată cu bucată, iar firma se radiază.

Cum a intrat Cetatea Banilor în faliment

Decizia de intrare în faliment a fost pronunţată pe 24 ianuarie 2014 de către Tribunalul Comercial Cluj, acolo unde a ajuns dosarul. „Dispune intrarea în faliment în procedură generală a debitoarei S.C. C.B.C. S.A., şi numeşte în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe INSOLVENŢA 2007 SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din Legea nr. 85/2006. Dispune dizolvarea debitoarei S.C. C.B.C. S.A. Dispune întocmirea de către fostul administrator judiciar, în termen de cinci zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzând numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii insolvenţei, precum şi a unei liste cuprinzând actele şi operaţiunile efectuate după deschiderea procedurii menţionate la art. 46 alin. 2 din Legea nr. 85/2006. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Dispune notificarea de către lichidator a intrării în faliment tuturor creditorilor notificaţi conform art. 61 din Legea nr. 85/2006, debitoarei şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru efectuarea menţiunii, precum şi aducerea la îndeplinire a prevederilor art. 108 alin. 2 din Legea nr. 85/2006. Fixează termenul-limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor născute după data deschiderii procedurii la data de 11 martie 2014, termenul-limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la data de 10 aprilie 2014, termenul pentru înregistrarea eventualelor contestaţii la data de 24 aprilie 2014, termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru întocmirea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 9 mai 2014. Stabileşte termen pentru examinarea stadiului procedurii pentru data de 9 mai 2014. Executorie. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, cu depunerea apelului la Tribunalul Specializat Cluj. Pronunţată în şedinţă publică azi, 24.01.2014”, se arată în decizia instanţei.
Ieri, magistraţii au respins recursul declarat de Gabriela Liana Mititelu, fata lui Adrian Mititelu, acţionarul din acte al firmei, ceea ce înseamnă că decizia privind intrarea în faliment a SC Cetatea Banilor City SA a rămas în vigoare. „Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active. Respinge recursul declarat de Mititelu Liana Gabriela împotriva sentinţei civile nr. 171 din 24 ianuarie 2014 pronunţată în dosarul nr. 13345/63/2009 al Tribunalului Specializat Cluj, de intrare în procedura generală a falimentului a debitoarei CETATEA BANILOR CITY SA, pe care o menţine în întregime. Respinge ca rămasă fără obiect cererea de suspendare. Decizie irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică din 18 martie 2014”, se arată în decizia magistraţilor.

Mititelu, dator la el însuşi

Între timp, instanţa i-a dat dreptate lui Mititelu într-o privinţă. Acesta a contestat includerea unei datorii pe care Fotbal Club U Craiova o are de recuperat de la Cetatea Banilor City în categoria celor suspensive, adică poate fi recuperată doar în anumite condiţii. Practic, Adrian Mititelu îşi datorează bani lui însuşi. Judecătorii au considerat că lichidatorul judiciar INSOLVENŢA 2007 SPRL a greşit când l-a condiţionat pe acesta să-şi primească datoria, drept pentru care l-au şi înlocuit cu lichidatorul judiciar Maria Brătescu.
„Admite contestaţia formulată de contestatoarea S.C. FC U C. S.A., în contradictoriu cu debitoarea S.C. CBC S.A. prin lichidator judiciar pe CII BRĂTESCU MARIA şi cu creditorii A. J. F. P. D., P. M. C., S.C. ITS/BDG I. S.R.L., împotriva măsurii luate de fostul lichidator judiciar I. 2007 SPRL al debitoarei S.C. C.B. C. S.A., având în prezent lichidator judiciar pe CII BRĂTESCU MARIA, de înscriere a creanţei contestatoarei ca fiind sub condiţie suspensivă, în tabelul definitiv refăcut de creanţe împotriva averii debitoarei S.C. C. B. C. S.A. publicat în Buletinul procedurilor de insolvenţă nr. 3550/20.02.2014. Anulează tabelul definitiv refăcut de creanţe împotriva averii debitoarei S.C. C. B. C. S.A. publicat în Buletinul procedurilor de insolvenţă nr. 3550/20.02.2014 şi întocmit de fostul lichidator judiciar I. 2007 SPRL al debitoarei S.C. C. B. C. S.A., având în prezent lichidator judiciar pe CII BRĂTESCU MARIA. Aplică amenda judiciară în cuantum de 3000 lei numitei I. 2007 SPRL. Executorie. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 14.03.2014“, se arată în decizia Tribunalului Comercial Cluj.

MItitelu: Dedeman vrea să cumpere teren la Baltă

Proaspăt numită ca lichidator judiciar, Maria Brătescu a declarat, pentru GdS, că speră ca în două-trei luni să scoată la vânzare o parte din terenuri. „Acum mă informez şi eu în privinţa dosarului şi a bunurilor pe care le are firma. Următorul pas este evaluarea acestor terenuri, care trebuie aprobată de Adunarea Creditorilor. Chiar dacă s-a pronunţat falimentul, se mai pot face alte acţiuni în instanţă. De asemenea, administratorul special, Adrian Mititelu, poate contesta evaluarea. Cu toate acestea, este posibil ca, în două-trei luni, o parte din terenuri să fie scoase la vânzare“, a spus Maria Brătescu.
Contactat telefonic, Adrian Mititelu nu a părut surprins de ceea ce se întâmplă. „Mai durează până când se va pronunţa falimentul şi orice este posibil“, a spus el, referindu-se la o acţiune la Tribunalul Comercial Cluj, care are termen în luna mai. „Ei pot să scoată la vânzare oricând o parte din terenul de la Balta Craioviţa. Dar nu o pot face la orice preţ. Trebuie să fiu şi eu de acord cu acest lucru, deoarece Fotbal Club U Craiova, care este creditor al SC Cetatea Banilor City SA, are de recuperat nu mai puţin de 300.000 de euro, adică jumătate din datoria firmei. Dacă aş reuşi să vând eu înainte terenul, aş plăti datoria către primărie, dar cumpărătorii interesaţi de teren sunt reticenţi să plătească, deoarece le este teamă că nu pot construi pe el. În total, negociez pentru vânzarea unei suprafeţe de 6,5 hectare, iar unul dintre cumpărătorii interesaţi este Dedeman, care doreşte să construiască un hypermarket pe o suprafaţă de 18.000 de metri pătraţi. Am şi scrisoare de intenţie de la ei. Celălalt cumpărător interesat este o firmă care doreşte să contruiască un spaţiu de expoziţie pentru utilaje din industria alimentară. Eu m-am înţeles cu ei la preţ, dar sunt reticenţi pentru că au văzut notificările de pe cartea funciară, unde au fost înscrise notificările privind litigiul legat de contestarea Planului Urbanistic Zonal. Acest PUZ aprobat de consiliul local, ce prevede o zonă de spaţii comerciale şi spaţii verzi, a intrat în circuitul civil, dar cumpărătorilor le este teamă că nu vor primi autorizaţie de construire de la primărie pe motiv că este PUZ-ul contestat. În rest, dacă vinde lichidatorul judiciar, restul de bani care rămâne tot mie îmi revine. De asemenea, după intrarea în faliment şi plata datoriilor, terenurile revin acţionarilor, deci nu mă afectează“, a declarat Mititelu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS