21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăvară de împăduriri pe 272 de hectare

Primăvară de împăduriri pe 272 de hectare

http://www.youtube.com/watch?v=Wv23SH7grM0

\n

„Luna plantării arborilor“ a fost deschisă, ieri, de Direcţia Silvică Dolj, printr-o conferinţă de presă şi o vizită la una dintre zonele în care, în această perioadă, sunt plantaţi arbori. Conducerea direcţiei a informat că, în această primăvară, suprafaţa din Dolj care trebuie împădurită este de 272 de hectare, din totalul anului 2014 de 637 de hectare. În discuţie au fost aduse şi cele peste 5.000 de hectare de pădure nepăzite din judeţ, ceea ce a dus şi duce la tăieri masive de material lemnos.

Cu ocazia începerii „Lunii plantării arborilor“, desfăşurată în perioada 15 martie – 15 aprilie, Direcţia Silvică Dolj a informat asupra activităţilor pe care le va întreprinde în cursul acestei primăveri, aducând în discuţie mai multe probleme la nivel judeţean. „Noi deja am demarat acţiunile de împăduriri în cadrul judeţului, încă de acum aproximativ o lună. Deja programul de împăduriri din această primăvară este spre final. Ne-am stabilit un program de împăduriri de 272 de hectare, din care integral 29 de hectare, completări 202 hectare, iar diferenţa de 41 de hectare o reprezintă refacerile“, a explicat Eugen Gioancă, directorul Direcţiei Silvice Dolj.
„Altă problemă care ne preocupă este cea a creşterii fondului forestier la nivelul Doljului. Suprafaţa e destul de mică faţă de cea totală a Doljului. Din 741.000 de hectare, cât are judeţul Dolj, noi avem doar 87.000 de hectare de fond forestier. Din acestea, circa 60.000 de hectare sunt proprietatea statului, iar diferenţa este teren privat. Media de 11% este un nivel mic faţă de cea la nivelul ţării, de 27%. Deci, trebuie să împădurim“, a îndemnat directorul. În discuţie au fost aduse şi perdelele forestiere, pentru care Direcţia Silvică Dolj pregăteşte proiecte atât pentru plantarea în vederea protecţiei terenului agricol, cât şi pentru căile de comunicaţie.

5.000 de hectare de pădure nepăzită în Dolj

Altă problemă cu care se confruntă mai multe localităţi din Dolj sunt tăierile masive de material lemnos. Aceste lucruri se întâmplă, conform conducerii direcţiei, din cauza lipsei de pază. „Ar fi bine ca toată pădurea să fie păzită, dar se mai întâmplă astfel de cazuri în care nu se asigură paza pădurii. La nivelul Doljului sunt 5.000 de hectare nepăzite, iar la nivelul ţării avem undeva la 500.000 de hectare. Să vă dau exemplu: pe teritoriul comunei Apele Vii au fost păduri, le-am avut noi în pază până în ‘90, după aceea, la Legea 18 au fost predate, iar starea lor o puteţi vedea oricând. De asemenea, în partea de sud, în Poiana Mare, Desa, Ghidici, Piscu Vechi, au fost suprafeţe predate în 1991 după Legea 18 şi nu arată destul de bine la ora actuală. Dar, după cum am mai spus, orice proprietar are şi drepturi, dar şi obligaţii. Trebuie ca fiecare să-şi pună această problemă, a pazei“, a explicat directorul Eugen Gioancă.

Elevii din Malu Mare ajută la împădurire

Startul „Lunii plantării arborilor“ a fost marcat şi printr-o vizită într-unul dintre locurile unde, în această perioadă, sunt plantaţi plopi euramericani, pe o suprafaţă de 2,85 de hectare. Este vorba despre o pădure care aparţine Ocolului Silvic Craiova, în apropierea comunei Malu Mare. În proiect s-au implicat şi elevi ai Liceului Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian“ Malu Mare, împreună cu directorul instituţiei de învăţământ.
„Vrem şi noi să îmbunătăţim calitatea mediului în care trăim. Acţiunea aceasta este ca urmare a unui program pe care noi l-am realizat şi la nivelul unităţii şcolare, acolo unde deja am plantat arbori şi arbuşti şi ne-am făcut o şcoală mică de pomi. Am zis că vrem să demarăm şi o afacere, dar şi un program de educaţie pentru mediu pentru toţi tinerii“, a explicat Angela Dodocioiu, directoarea liceului.
Direcţia Silvică va mai avea acţiuni de împădurire, va merge în şcoli pentru promovare, dar va ecologiza anumite păduri din jurul Craiovei, precum Pădurea Bucovăţului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS