16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFestival Apicol, în premieră la Târgu Jiu

Festival Apicol, în premieră la Târgu Jiu

La Târgu Jiu va fi organizat Festivalul Apicol, care va îmbina tradiţia apiculturii cu folclorul şi muzica uşoară. Prima ediție a Festivalului Apicol de la Târgu Jiu va reuni în perioada 22-23 martie peste 80 de apicultori din toată țara, care își vor expune produsele. Evenimentul va avea loc în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Vor avea loc expoziții cu vânzare de utilaje și echipamente apicole, stupi, rame și faguri artificiali, produse apicole și apiterapeutice, produse tradiționale și ecologice. Vor mai avea loc sesiuni de comunicări, spectacole de muzică. Decizia de a organiza acest târg apicol a avut la bază faptul că în ultimii ani a crescut semnificativ numărul apicultorilor la nivelul Gorjului. Județul Gorj este o zonă meliferă cu potențial apicol ridicat, iar conform ultimului recensământ INS din 2010, în judeţ existau 1.679 de  exploatații apicole, clasându-se pe locul trei la nivel național.

Vor să organizeze anual târgul  

Organizator al Festivalului Apicol de la Târgu Jiu este Stupina Bia, în colaborare cu Primăria Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj şi Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, filiala Gorj. „Evenimentul se dorește unul anual și se va desfășura pe parcursul a două zile, în weekend, locul fiind zona pietonală centrală din Târgu Jiu. Am avut în februarie, la Craiova un târg apicol și a fost un succes. Au participat zeci de apicultori. Sperăm ca numărul celor care vor participa să depăşească 80. Vor aduce ceară, stupi, miere și produse apicole, soluții. Va fi o premieră pentru că vom avea şi muzică uşoară, dar şi populară. Din Gorj vor fi şase producători. Vor mai veni din Constanţa, Cluj, Oradea, Bistriţa Năsăud, Timişoara, Arad, Bucureşti, Prahova, Braşov“, a declarat Costi Bodescu, unul dintre organizatori, reprezentant al Stupinei Bia.
În judeţul Gorj, sunt înregistraţi peste 50.000 de stupi, iar în exploataţiile apicole au fost investite în ultimii ani peste şase milioane de euro prin programele cu finanţare europeană şi guvernamentală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS