Peste 29 de tone de carne cu abateri, în OlteniaComisarul-şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Regiunea Sud-Vest Oltenia, Alida Mitruţoiu, a declarat ieri că, în urma controalelor efectuate la carne în cursul zilei de joi, cele mai mari probleme au fost în Mehedinţi, unde a fost găsită peste o tonă de carne expirată, în Olt au existat neconcordanţe între declaraţiile de conformitate şi etichete, iar în Dolj a fost găsită carne cu ambalaj deteriorat sau cu deficienţe de etichetare. Ieri, însă, surse demne de încredere au precizat că 13 tone de carne expirată au fost retrase dintr-un depozit şi din punctele sale de vânzare din Mehedinţi. Din aproape 50 de tone verificate, 29 au fost cu abateri.

Alida Mitruţoiu (foto) a specificat că abaterea cea mai gravă a fost constatată în judeţul Mehedinţi, unde peste o tonă de carne a fost găsită expirată într-un depozit: „S-au constatat deficienţe la data durabilităţii minimale depăşite, şi aici vă dau exemplu judeţul Mehedinţi. La un depozit am găsit la comercializare: carne de pasăre, pulpe inferioare, 21 kg, expirată din 28.02.2013; spate de gâscă, 30 kg, expirată din 31.01.2014; carne şi inimă de porc, 190 kg, data expirării: luna a cincea 2013; cap şi piept de porc, 1.083 kg, data expirării: 12.07.2013“.

Situaţia pare să se fi agravat după controalele de vineri. Inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Mehedinţi au retras de la comercializare, dintr-un depozit şi mai multe puncte de vânzare ale sale, 13 tone de carne expirată, de pui, porc, peşte şi vită, potrivit unor surse avizate. Directorul OJPC Mehedinţi, Felix Manta, a declarat că nu poate confirma cantitatea, dar a precizat că situaţia este foarte gravă. „Noi am întocmit raportul pe care îl înaintăm la Bucureşti“, a spus Manta.

Tot ieri, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi au descoperit în camera de neutralizare a unei unităţi de procesare aproximativ două tone şi jumătate de carne de porc şi peşte cu termenul de valabilitate depăşit, informează Mediafax. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Mehedinţi, Adriana Ganea, inspectorii au confiscat carnea, expirată din luna februarie, urmând ca întreaga cantitate să fie distrusă. Conducerea unităţii cu sediul în zona limitrofă a municipiului Drobeta Turnu Severin a fost amendată cu 2.000 de lei pentru depozitare necorespunzătoare.

Fără carne stricată în Dolj


În ceea ce priveşte judeţul Dolj, au fost controlaţi nouă operatori economici, însă nu a fost găsită carne stricată. Comisarul-şef al CRPC Sud-Vest Oltenia a explicat că „pe judeţul Dolj au fost controlaţi nouă operatori economici, cu o cantitate controlată de 38.430 kg, dintre care 24.722 kg cu abateri. Deficienţele constatate au fost de etichetare (nu era trecută adresa importator-producător), de traducere a elementelor de identificare (am găsit produse care aveau doar eticheta de origine, nu aveau traducerea în limba română) şi informare incompletă (conform HG nr. 106 privind etichetarea produselor, nu era completă informarea consumatorului). La Dolj a fost oprită temporar de la comercializare cantitatea de 24.722 kg de carne în valoare de 127.738 de lei. Au fost aplicate cinci amenzi în valoare de 7.000 de lei, până în prezent, pentru că nu toate controalele s-au definitivat. Carne stricată nu am găsit“.

Oltenia: Opt amenzi şi 2.748 kg de carne retrase din circuit

Totodată, în judeţul Olt a existat o neconcordanţă între declaraţia de conformitate şi etichetă. „Producătorul dădea un termen de valabilitate de 30 de zile, iar la etichetă perioada de valabilitate era cu trei zile mai mare. Am mai găsit ambalaje deteriorate şi cam atât. Oricum, controale la carne am făcut şi la sfârşitul anului, în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Deficienţe de genul celor constatate la controlul de ieri (joi – n.r.) am descoperit şi în controalele efectuate în decembrie“, a conchis Mitruţoiu.

La nivelul regiunii Oltenia, au fost oprite temporar de la comercializare 26.336 kg de carne, în valoare de 169.638 de lei, iar 2.748 kg au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman, valoarea lor fiind de 70.405 lei. În total, au fost aplicate opt amenzi contravenţionale, în valoare de 16.000 de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

21 mai 2019

Mehedinţi: Cetăţean sârb, depistat la muncă ilegală

Polițiștii de imigrări din Mehedinți, în urma unei acțiuni întreprinse pe linia prevenirii și combaterii muncii nedeclarate a străinilor, au depistat un bărbat, din Serbia, care desfășura activități lucrative fără aviz de angajare, pe raza ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 15 martie 2014

Actualitate

» Pubela la preț de mașină second-hand în ancheta DNA la Primăria Calafat
» Bătrână cu trei accidente cerebrale, plimbată şase ore între spitale
» Bărbaţii… la alăptat
» Restricţii ale traficului în Defileul Jiului, începând de luni
» Peste 29 de tone de carne cu abateri, în Oltenia
» Vremea în Oltenia
» Soacra mea e o scorpie
» Întreruperi energie electrică de luni
» Bancul zilei
» Cu guru la frigider
» Rusia ar putea încasa miliarde de dolari din ajutoarele UE, SUA şi FMI pentru Ucraina
» Alimente pentru săracii din Rovinari
» Gazeta de Sud – 19 ani de presă în slujba oltenilor de pretutindeni

Local

» Personalitatea săptămânii
» Femeile secolului al XVIII-lea
» Cartea de weekend
» Spectacol în premieră la „Colibri“
» Joaca de-a Dillinger în comunism
» Medicul Anuşca, condamnat cu suspendare
» Vasile Stănculete şi-a intrat în atribuţii

Dolj

» Drumurile Doljului, prea subţiri pentru tehnologia lui Şova
» Primarii, la instrucţie despre europarlamentare

Gorj

» Sentinţă în dosarul traficului de muniţie de la UM Sadu
» Primarul Bucurescu riscă suspendarea
» Disponibilizări de la 1 aprilie

Sport

» Voleibalistele joacă meciul decisiv cu Lugoj
» Real, ultimul hop pentru locul doi
» Au dus handbalul la şcoală
» Baschetbaliştii joacă şi pentru micuţa Simona Moanţă
» Pătraşcu: Sper să revenim pe primul loc
» Slătinenii doresc să-i pună piedică lui ASA
» „Minerii“ vor să ia faţa Olimpiei
» Oltenii din C au pus gând rău bucureştenilor
» Goge: Vizăm victoria în Zăvoi
» Naţionala de rugby a României a fost învinsă de Georgia, scor 22-9, şi a încheiat CEN pe locul 2
» Baschet (m) – SCM-U Craiova – Gaz Metan Mediaş, 106-78, în Liga Naţională
» Handbal (m) – CSU Craiova s-a distrat cu Sighişoara
» Sport la TV
» Fotba – Rezultatele înregistrate în etapa a 23-a din Liga a IV-a Dolj
» Fotbal – Etapă benefică pentru CSU, FC Olt şi CSM Vâlcea
» Baschet – Jucătorii de la „Elena Cuza” s-au duelat cu cei de la Academia lui Drăguşin

Educatie

» 50% din liceenii Doljului nu pot promova bacalaureatul
» Studenţi craioveni la finala europeană a maşinilor inteligente

Magazin

» Sex, ignoranţă şi tabuuri
» Oprah Winfrey va publica o carte de eseuri
» Britney Spears, mireasă la Graceland
» Horoscop
» Rapperul Lil Wayne se retrage din industria muzicală

Opinii

» România e invadată de gândaci

Top