10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputaţii europeni cer încărcătoare comune pentru toate telefoanele mobile

Deputaţii europeni cer încărcătoare comune pentru toate telefoanele mobile

Un încărcător comun ar trebui dezvoltat pentru toate telefoanele mobile comercializate în UE, pentru a reduce deşeurile, costurile şi eforturile utilizatorilor, spun deputaţii europeni în votul de joi privind actualizarea legislaţiei UE privind echipamentele radio. Această propunere a fost deja agreată informal cu Consiliul de Miniştri.

„Directiva echipamentului radio modernizată este un instrument eficient pentru a preveni interferenţa între diferite aparate de echipament radio. Sunt foarte încântată că am agreat introducerea unui încărcător comun. Acesta serveşte intereselor consumatorilor şi mediului în egală măsură. Va pune capăt mormanelor de încărcătoare şi la 51.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an”, a spus raportorul Barbara Weiler.

Propunerea de directivă prezintă reguli armonizate pentru punerea pe piaţă a echipamentelor radio, inclusiv telefoane celulare, chei de maşini şi modemuri. Regulile au ca scop să ţină pasul cu numărul şi varietatea tot mai mari ale echipamentelor radio şi să asigure faptul că acestea nu interferează unele cu altele, respectând totodată cerinţe importante privind sănătatea şi siguranţa.

Deputaţii au cerut un efort reînnoit de dezvoltare a unui încărcător comun pentru unele categorii de echipamente radio, mai ales telefoane mobile, întrucât acest lucru ar simplifica utilizarea şi ar reduce costurile şi deşeurile inutile.

Ei au modificat propunerea legislativă pentru a stipula că posibilitatea de a lucra cu încărcătoare comune va fi o cerinţă esenţială pentru echipamentele radio. Cu toate acestea, Comisia Europeană va decide care echipamente radio specifice vor fi obligate să îndeplinească această cerinţă.

Propunerea legislativă a fost aprobată cu 550 de voturi pentru la 12 împotrivă, cu 8 abţineri. Va trebui să fie aprobată formal de Consiliu. Statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziţie să transpună regulile în legislaţia naţională, iar producătorii vor avea un an pentru a implementa noile reguli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS