Acasă Actualitate New York: Premierul ucrainean, discurs la ONU

New York: Premierul ucrainean, discurs la ONU

Cu trei zile înaintea referendumului privind alipirea Crimeii la Rusia, Arseni Iațeniuk, premierul ucrainean – primit cu onoruri la Casa Albă – îl invită pe președintele rus la dialog, înaintea unui discurs pe care îl va rosti joi în cadrul ONU, informează AFP, potrivit Agerpres.
Președintele SUA, Barack Obama, și-a afișat clar sprijinul pentru Ucraina, primindu-l miercuri pe Arseni Iațeniuk la Casa Albă și trimițându-i un avertisment lui Vladimir Putin.
Liderul ucrainean s-a lansat într-o pledoarie pasionată la ieșirea sa de la Casa Albă, în fața camerelor de televiziune. Reluând elemente dintr-un celebru discurs pronunțat de Ronald Reagan la Berlin pentru Mihail Gorbaciov, Iațeniuk i-a cerut președintelui rus „să doboare acest zid, acest zid al războiului, acest zid al intimidărilor și al agresiunii militare. Să vorbim!”
Arseni Iațeniuk este așteptat joi la sediul Națiunilor Unite la New York, unde va pronunța un discurs în cadrul unei ședințe publice a Consiliului de Securitate, cu începere de la ora 19h00 GMT, în a doua zi după întâlnirile sale la Washington cu președintele american, cu directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, și cu membri ai Congresului.
„Vom continua să spunem guvernului rus că dacă își continuă drumul actual, vom fi obligați să impunem un cost violărilor dreptului internațional de către Rusia în Ucraina”, a declarat președintele Obama după ce l-a primit pe Iațeniuk în Biroul oval, onoare rezervată șefilor de stat și de guvern străini, în timp ce Moscova respinge legitimitatea guvernului de la Kiev.
„Noi ne batem pentru libertatea noastră, pentru independența noastră, pentru suveranitatea noastră. Și nu vom abandona niciodată”, a afirmat la rândul său Iațeniuk, în limba engleză, în Biroul oval.
Premierul Iațeniuk a mai asigurat că țara sa va rămâne „un bun prieten și partener al Rusiei”, chiar dacă stabilește legături mai puternice cu Europa Occidentală.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version