14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLăsaţi figurile la volan!

Lăsaţi figurile la volan!

Numărul accidentelor de maşină făcute de tineri a crescut în ultima perioadă. Situaţia este îngrijorătoare, iar cauzele principale ale unor astfel de tragedii sunt viteza, alcoolul şi teribilismul. De la începutul anului 2014, s-au produs 38 de accidente rutiere grave, 11 dintre ele provocate de viteza neregulamentară.

Anturajul, lipsa de experienţă la volan, viteza, starea de ebrietate, consumul de droguri şi dorinţa de afirmare sunt numai câteva dintre cauzele care conduc din ce în ce mai mulţi tineri spre moarte. Inconştienţi de riscurile la care se expun, tinerii craioveni nu dau prea mare importanţă vieţii din moment ce se urcă la volan indiferent de starea în care se află. Ionuţ Tudorache povesteşte cum a scăpat din ghearele morţii, după ce, în urmă cu puţin timp, din cauza băuturii, a făcut un accident rutier. „Veneam de la discotecă, eram în maşină cu mai mulţi prieteni şi aveam muzica dată la maximum. Băusem, într-adevăr, două-trei beri şi din faţă mi-a apărut o maşină pe care nu am mai avut cum s-o evit. Nu a fost un accident grav, dar de atunci am rămas cu o traumă şi de fiecare dată când mă urc la volan îmi amintesc cum s-a întâmplat“, ne-a spus tânărul.
Au loc, însă, şi accidente la care tinerii se expun cu ochii închişi. Inconştienţa lor merge până la a se urca într-o maşină la volanul căreia se află o persoană în stare de ebrietate şi despre care nu ştiu prea multe lucruri. „Eram cu nişte prieteni şi nu îl cunoşteam pe cel care era la volan, dar m-am urcat în maşină gândindu-mă că nu are ce să mi se întâmple. Inevitabilul s-a produs şi, din cauza vitezei, şoferul a pierdut controlul volanului oprindu-se într-un cap de pod“, ne-a povestit Alin Ghiţă.
Evelina Bălu îi învinovăţeşte şi pe cei de la Permise Auto pentru accidentele care se produc, susţinând că aceştia nu mai acordă permisele de conducere fără şpagă: „Sunt vinovaţi oamenii care se urcă la volan fără pic de responsabilitate, dar mai vinovaţi sunt, din punctul meu de vedere, poliţiştii, care cu greu mai dau permise de conducere fără bani. Se întâmplă, cum a fost şi în cazul meu, să suferi un accident rutier chiar dacă nu eşti vinovat. Eram pe Calea Bucureşti şi o maşină care circula pe linia de tramvai mi-a tăiat calea. Marea şi trista supriză de care am avut parte este că tot pe mine m-au scos vinovată, chiar dacă acea maşină nu era nici de poliţie, nici de pompieri ca să aibă dreptul să circule pe linia de tramvai. Pilele la poliţie şi-au spus cuvântul şi în cazul meu“.
Andrei Tudor este de părere că şi teama de condus este un factor important, care pune în pericol viaţa oamenilor. „Niciodată nu i-am înţeles pe cei care se urcă la volan în ciuda faptului că le este frică să conducă. Aceşti oameni sunt foarte periculoşi în trafic şi, după părerea mea, nu au ce să caute pe stradă cu maşina. Ei pun în pericol în primul rând viaţa lor, iar în al doilea rând pe a celor care îi însoţesc sau, pur şi simplu, se află pe stradă în momentul respectiv. Şi eu am avut parte de un accident nefericit. Totul s-a produs într-un sens giratoriu, principalul factor fiind viteza pe care o avea cel care era la volan. Am scăpat ca prin urechile acului şi experienţa aceasta m-a învăţat că viteza nu duce la nimic bun“, ne-a spus Andrei.

„După accident
am renăscut“

Claudia Vasiloiu este o altă tânără din Bănie care a scăpat cu viaţă după ce s-a rostogolit de trei ori cu maşina. Tânăra povesteşte că, la câteva luni după ce a luat permisul de conducere, a plecat cu maşina tatălui său la ţară, ca să-i ducă medicamente bunicii. Din cauza vitezei, având 130 km/oră, fata a pierdut controlul volanului. „Pe drum mi-a tăiat calea un tractor, pe care am încercat să-l evit, dar având viteză am derapat chiar pe marginea drumului. Am dat într-un şanţ, din şanţ am plonjat într-un stâlp, după care m-am răsucit de trei ori în aer şi m-am trezit într-un lan de grâu“, ne-a relatat Claudia. Craioveanca a încercat să iasă din maşină pe uşa şoferului, dar nu a reuşit deoarece caroseria era avariată, astfel a ieşit pe uşa din partea dreaptă. Măsura pe care tânăra şi-a luat-o atunci când s-a urcat la volan a fost purtarea centurii de siguranţă. „Norocul meu a fost că am avut centura pusă. Dacă nu o aveam, zburam prin parbriz. În timpul accidentului am rămas totuşi conştientă şi, în ciuda sperieturii, mâinile le-am avut în permanenţă pe volan“, a povestit tânăra. S-a trezit într-un lan de grâu, înconjurată de mulţi oameni pe care nu-i cunoştea, şi numai o minune a făcut ca tânăra să nu aibă nevoie de spitalizare. „După accident am renăscut. Apusul din ziua aceea a fost cel mai frumos din viaţa mea, chiar dacă nu avea nimic special. Atunci mi-am dat seama cât de importantă este viaţa şi cât de mult trebuie apreciată. Din aceast accident am învăţat că dacă ai viteză mică poţi evita aproape orice îţi apare în drum şi, din proprie experienţă, îi sfătuiesc pe toţi tinerii să lase figurile la volan“, a mai spus Claudia Vasiloiu.

Viteza, principala cauză a accidentelor rutiere

Viteza şi lipsa de experienţă şi-au spus cuvântul şi în cazul Mădălinei S.. „Îl duceam pe iubitul meu la antrenament şi eram în criză de timp. Aveam viteză, dar nu aveam prea multă experienţă la volan. Ghinionul nostru a fost că am derapat într-o curbă şi am  ajuns cu maşina într-un cap de pod. La locul accidentului s-au strâns foarte mulţi oameni, care ne-au ajutat să ieşim din maşină. Au urmat procedurile care se fac la orice accident, maşina este încă  în service, iar eu am rămas cu o durere la coloana vertebrală. Din fericire, prietenul meu nu a păţit nimic, dar eu încă merg la spital pentru recuperare“, a explicat tânăra.
De inconştienţă şi teribilism a dat dovadă şi Mihai I., care atunci când a intrat în intersecţie cu 80 de kilometri la oră a lovit o altă maşină aflată pe drumul cu prioritate, iar apoi autoturismul în care se afla a ricoşat într-un automobil aflat pe trotuar. „Viteza a fost cea care mi-a pus capac pentru a doua oară. Spun asta pentru că nu este primul accident pe care l-am provocat. Nu se pune problema să fi consumat băuturi alocoolice vreodată, numai că îmi place viteza şi sunt neatent în trafic, cum sunt, de altfel, aproape toţi tinerii. Această experienţă m-a învăţat că trebuie să fiu mai atent atunci când conduc. Dacă tu, ca şofer, nu eşti atent, ceilalţi participanţi la trafic nu pot fi atenţi în locul tău“, este de părere tânărul teribilist.

38 de accidente rutiere grave de la începutul anului

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj, Alin Apostol, a declarat, pentru GdS, că de la începutul anului 2014 şi până în prezent au avut loc 38 de accidente rutiere grave. „Fondul vitezei a fost principalul factor din cauza căruia s-au produs 11 accidente grave, şapte accidente au avut loc din cauza traversării neregulamentare, iar în alte patru principala cauză a fost neacordarea priorităţii“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Poliţia trage un semnal de alarmă şi recomandă tuturor şoferilor să fie mai prudenţi în trafic, să respecte limita de viteză pe sectoarele de drum şi să adopte o conduită preventivă de fiecare dată când se urcă la volanul unui autoturism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS