24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreva japoneză începută vineri la Biblioteca Naţională a României continuă

Greva japoneză începută vineri la Biblioteca Naţională a României continuă

Sindicatul Bibliotecii Naţionale a României şi Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României anunţă continuarea grevei japoneze declanşate vineri, până la abrogarea Hotărârii de Guvern nr. 862/ 2013, prin care Ministerul Culturii preia, în administrare directă, o treime din sediul instituţiei, informează Mediafax.ro. Potrivit unui comunicat remis de sindicalişti, la acest protest sunt chemaţi să participe atât salariaţii Bibliotecii Naţionale a României, cât şi toţi cei care consideră important să se alăture protestului lor.

Sindicatul Bibliotecii Naţionale a României şi Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României îşi exprimă deschiderea în a dialoga cu noua conducere a Ministerului Culturii, în vederea iniţierii unei noi hotărâri de guvern „care să corecteze acest act legislativ eronat, ce aduce atingere interesului public, accesului deschis la informaţie, cultură şi cunoaştere”, se arată în comunicatul citat.

În contextul grevei japoneze organizate vineri, Kelemen Hunor, ministrul Culturii, a declarat că intenţia sa este de a rezolva problema cu care se confruntă Biblioteca Naţională a României. Kelemen Hunor a afirmat că Hotărârea de Guvern prin care Ministerul Culturii preia o treime din spaţiul instituţiei trebuie modificată astfel încât parterul clădirii să rămână în proprietatea instituţiei culturale, subliniind că nu are intenţia şi nici nu îşi doreşte ca Ministerul Culturii să fie administratorul sau „stăpânul peste spaţiile Bibliotecii Naţionale”.

De asemenea, el a precizat că a ţinut foarte mult ca în mandatul său trecut să fie finalizată investiţia de la Biblioteca Naţională a României, subliniind că a cerut ca imediat ce aceasta va fi terminată, Biblioteca să se mute în noul său sediu. „Investiţia a fost făcută de Ministerul Culturii, proprietatea clădirii era foarte simplă şi foarte clară în actele juridice, era în administrarea şi proprietatea Ministerului Culturii şi era necesară o Hotărâre de Guvern prin care fiecare instituţie – Biblioteca Naţională a României – pe partea Bibliotecii Naţionale a României – şi Ministerul Culturii – pe partea care nici în proiectul iniţial nu era pentru Biblioteca Naţională – devin proprietari”, a completat acesta.

El a apreciat că parterul instituţiei, „acel spaţiu foarte generos”, trebuie să rămână în administrarea şi „dacă se poate” în proprietatea Bibliotecii Naţionale „pentru evenimente culturale, pentru acţiuni culturale”, subliniind că există constatări ale Curţii de Conturi care identifică „mici sau mari” probleme legate de acest spaţiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS