Factura buclucaşă la gaze naturale

Autori


Andrei Claudiu este un economist din Craiova, în vârstă de 33 de ani. El a primit în februarie, la apartamentul său la care nu locuieşte nimeni, prima factură de gaze naturale, emisă de GDF Suez Energy România, la acel post de consum. Tânărul povesteşte cum, curios din fire şi cu o deformaţie profesională în ceea ce priveşte cifrele, s-a apucat să calculeze consumul estimat pe factură, de 112 metri cubi de gaze, înmulţit cu PCS (Puterea Calorifică Superioară, adică puterea de ardere a gazelor), care era de 10,234, înmulţit cu tarifele practicate de companie şi afişate pe factură, în lei/kwh. Ceea ce a observat în final a fost un paradox: costurile evidenţiate mai jos pe factură nu corespundeau consumului estimat mai sus, pe aceeaşi factură, şi afişat într-un dreptunghi, în partea dreaptă, sus. Compania de gaze îi încărcase factura cu câţiva lei. „Există o diferenţă de 53,088 kwh, adică 5,19 mc de gaz, care nu apar nicăieri în index, pe factură, dar sunt evidenţiaţi în costuri, pe acea factură. Deci, poartă povara unui minus în buzunarul meu, ca nou abonat al companiei“, a explicat Andrei în sesizarea pe care a trimis-o la GdS. Făcând toate calculele evidenţiate pe factură, se poate observa că firma taxa în plus clientul cu circa 5,8 lei la prima factură, care totalizează 404,36 lei, deşi consumul estimat de companie a fost de 112 mc, plus costurile cu instalarea şi alte costuri agreate de client.

Andrei s-a adresat companiei care furnizează gaze naturale în sudul ţării, iar de la telefonul destinat relaţiilor cu clienţii i s-a comunicat că i se va anula factura cu eroarea respectivă. „Mi s-a spus de la call-center să nu plătesc factura respectivă, că o vor anula ei. Şi-au recunoscut vina. Chiar şi-au cerut scuze pentru eroare şi au promis că îmi vor emite o nouă factură cu calculul corect“, povesteşte craioveanul.

După reclamaţie, tânărul s-a ales cu două facturi a câte 404,36 lei

Numai că, atunci când credea că problema sa este rezolvată, proaspătul client al companiei s-a ales cu două facturi aproape la fel. GDF Suez Energy România i-a emis noului său client din Craiova o nouă factură, dar cu acelaşi calcul eronat şi fără ca omul să aibă dovada că i-a fost anulată prima factură.

„Pe a doua factură diferă doar numărul facturii şi termenul de plată, dar suma este aceeaşi, de 404 lei, iar calculul este în continuare eronat. Am sunat din nou la «Relaţii cu clienţii» şi i-am întrebat ce fac acum, că am două facturi de plată, cu aceleaşi greşeli şi fără să fie vreuna anulată?! Acesta este primul meu contact cu compania şi primul contact al companiei cu un client nou“, a mai spus Andrei consternat, rugându-i pe cei de la GDF Suez Energy să îi anuleze una dintre facturi. Dar firma furnizoare l-a îndrumat pe craiovean să nu plătească nici a doua factură.

Şocant: a apărut a treia factură, cu aceeaşi sumă

În dorinţa de a-şi remedia greşeala, compania a emis a treia factură clientului său, care are acelaşi număr ca şi a doua, dar are aceeaşi sumă de plată evidenţiată: 404,36 lei. Furnizorul de gaze nu şi-a rectificat greşeala şi nu a scăzut costul facturii cu cei circa 5,8 lei calculaţi în plus clientului. Dar a crescut valoarea coeficientului PCS, cu ajutorul căruia se calculează cuantumul final al facturii, astfel încât calculele să bată. Dacă în facturile anterioare emise craioveanului, valoarea PCS era de 10,234, în această ultimă factură trimisă de companie către client, valoarea PCS este de 10,708, astfel că preţul final al gazului este adus la nivelul de pe factură.

Ce răspunde GDF Suez Energy România

În răspunsul transmis către GdS, furnizorul de gaze explică de ce a menţinut calculul final din factură (404,36 lei) şi de ce a mărit unul din indicii care compun formula de calcul a costului final, astfel încât să le dea acelaşi rezultat. Compania consideră că singura eroare din factură a fost aceea că au pus pe factură un PCS mai vechi, în loc să pună unul din decembrie. „Domnul Andrei Claudiu a devenit client GDF SUEZ Energy România în august 2013, în urma unei preluări a unui contract de furnizare gaze naturale. La solicitarea sa, contorul a fost montat în decembrie 2013, moment de la care sistemul a început să înregistreze consum de gaze naturale şi deci să calculeze media PCS-urilor zilnice, respectiv de 10,708. Aşadar, din punct de vedere al momentului iniţierii consumului (decembrie 2013) şi al cantităţii consumate, calcul facturii este corect. Singura eroare a sistemului constă în introducerea în tabelul de indecşi a unui PCS aferent lunii august 2013 şi nu decembrie 2013. Totuşi, această eroare a sistemului nu a influenţat calculul facturii“, au precizat reprezentanţii companiei.


„Factura nu reflectă consumul real“

Andrei Claudiu a aflat consternat de emiterea celei de-a treia facturi pe numele său, cu aceeaşi sumă şi la aceeaşi adresă, pentru aproximativ aceeaşi perioadă facturată. „Constat ca s-a emis şi cea de-a treia factură pentru acest loc de consum, cu toate că ar fi fost de ajuns una singură, dar corectă… Cu tot efortul GDF Suez tot nu reuşesc să iasă din încurcătură, iar precipitarea observ că-i face să comită eroare după eroare… Aşadar, un simplu abonat al companiei mai sus-menţionate ar trebui să achite de trei ori cei 404,36 lei – sumă care, în realitate, nici măcar nu reflectă consumul real“, a menţionat tânărul, spunând şi că se va adresa Protecţiei Consumatorilor, pentru a i se rezolva situaţia creată de compania de gaze. Craioveanul care a cerut sprijinul GdS în acest caz spune că nu pentru cei câţiva lei pe care trebuie să-i plătească el în plus îşi face probleme, ci că „este o chestiune de principiu“, care ar putea afecta mai mulţi consumatori casnici. Compania susţine că nu sunt probleme cu alte facturi ale clienţilor din Craiova: „Întrucât sesizările clienţilor noştri sunt foarte importante pentru noi şi pentru a ne asigura că nu există erori, am efectuat o verificare a tranşei facturilor emise în aceeaşi perioadă cu cea a domnului respectiv şi suntem în măsură să confirmăm că acestea sunt calculate corect“.

Firma spune că a anulat prima factură emisă clientului, dar acesta neagă că ar fi primit vreo dovadă de anulare a documentului. De fapt, trebuie anulate primele două facturi.

Cum stă treaba cu PCS?

Pe site-ul companiei, coeficientul mediu PCS afişat pe strada pe care locuieşte craioveanul este de 10,708 doar în luna decembrie, cum explică firma, dar în ianuarie şi februarie, PCS este mult mai mic, în medie de 10,470. Totuşi, pe toate cele trei facturi compania calculează costul gazelor naturale la două preţuri: 30% la preţul mai mic de 0,11075 lei/kwh şi 70% la preţul de 0,11235 lei/kwh. Andrei Claudiu spune că justificarea companiei a fost aceea că în ianuarie s-a scumpit gazul. Rămâne un mister de ce a luat în calcul furnizorul de gaze (pe factură) o cantitate de gaze consumată preponderent în ianuarie, deci la un preţ mai mare, dar a calculat pe factură preţul gazului la un coeficient mediu din decembrie (acel PCS)?!

Atenţie la calculele de pe factura de gaze!

Dacă sunteţi clienţii direcţi ai furnizorului de gaze GDF Suez Energy România puteţi să verificaţi dacă datele înscrise pe factură sunt corecte, dar nu puteţi şti cum de creşte sau scade acel coeficient/indice PCS. Puteţi doar să verificaţi valoarea acestui PCS pe site-ul furnizorului de gaze naturale, www.distrigazsud-retele.ro, în secţiunea „Serviciile noastre“, la capitolul „Putere Calorifică Specifică“. Acolo introduceţi judeţul, oraşul şi strada pe care locuiţi şi puteţi să aflaţi valoarea PCS în fiecare zi din ultimele luni, respectiv puteţi să faceţi o medie aritmetică simplă a valorilor pe o perioadă anume de facturare, care trebuie să coincidă cu PCS de pe factura dumneavoastră.

Costul final îl aflaţi înmulţind metri cubi de gaz consumat sau estimat de pe factură cu acest coeficient PCS şi aflaţi cantitatea de energie consumată, exprimată în kwh. Rezultanta o înmulţiţi cu preţul final al gazului, evidenţiat pe factură, mai nou acesta fiind de: 0,11235 lei/kwh. Veţi afla preţul gazului fără TVA, la care se adaugă 24% şi se află preţul final de plată. În cazul în care pe factură vă apare şi indexul citit, este bine să verificaţi dacă acesta coincide cu indexul pe care îl afişează contorul dumneavoastră de gaze.Comenteaza acum

Alte stiri

19 februarie 2019

(Video) Incendiu pe aeroportul Ciampino din Roma

Aeroportul Ciampino din Roma, folosit de compania low cost Ryanair, fost închis marți din cauza unui incendiu la un terminal, au anunțat reprezentanții companiei, potrivit Reuters, citat de Hotnews. „Aeroportul a fost închis ca o măsură de ...

Sumarul ediției de luni, 10 martie 2014

Actualitate

» „Closer to the Moon“, în premieră la Craiova
» FBI ajută autorităţile din Ucraina în ancheta de corupţie demarată împotriva fostului regim
» Factura buclucaşă la gaze naturale
» Balul Regal al Pensionarilor, la a doua ediţie
» Greva japoneză începută vineri la Biblioteca Naţională a României continuă
» Poftiţi la Incubator!
» Burleanu, afaceri personale în numele Federației de Minifotbal
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte astăzi din nou pentru a discuta despre criza din Ucraina
» O judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti a intrat în greva foamei
» Noul secretar general al Senatului este Ion Vărgău
» Televiziunile şi radiourile publice din Israel vor fi închise şi înlocuite cu o nouă structură
» Fost procuror general adjunct al României, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru fraudă
» Polonezul care s-a sinucis după ce a atacat şoferii unui autocar era sub influenţa canabisului
» Călin Popescu Tăriceanu este noul preşedinte al Senatului
» Italia: O româncă a murit după ce avionul ultrauşor în care se afla s-a prăbuşit

Local

» Cu viteză spre moarte pe pasajul suprateran
» Uscătoria, bătrâna şi murăturile
» Unde ducem animalele de la Zoo?
» Eutanasia, soluţia finală pentru maidanezi?
» Trei munţi din Vâlcea, vânduţi cu acte false
» „Poporul nu vrea să ştie cine a furat banii, vrea doar moartea câinilor“
» Agent de investiţii suspectat că a prejudiciat 48 de persoane şi a manipulat piaţa de capital, reţinut de procurorii DIICOT Vâlcea
» Hoţ din locuinţe, arestat preventiv
» Olt: Percheziţii ale DIICOT la fabrica Utalim Slatina

Dolj

» Sute de doljeni nevoiaşi aşteaptă mâncarea oferită de Ethos
» Parlamentarii condamnaţi din Dolj nu vor fi înlocuiţi

Gorj

» Gorj: Medicii ginecologi arestaţi pentru şpagă şi-au recunoscut faptele
» Accident cu trei victime la Vârţ
» Dana Vodislav rămâne în arest la domiciliu
» Două eleve dispărute de acasă

Sport

» Fotbal – LIGA I: Astra Giurgiu – Pandurii Târgu Jiu, scor 2-0
» Pas mare pentru locul doi
» Şi-au revenit în play-off
» SCM, aproape de o remiză în Capitală
» S-au distrat cu Chiajna
» Liga a IV-a Dolj
» Liga a III-a, seria 3
» Liga a II-a, seria 2
» Juniorii doljeni, testaţi de AJF
» Meci de Liga Europa la Giurgiu
» Cele două feţe ale CS Universitatea
» Slătinenii, perdanţi în Valea Domanului
» CSM, remiză importantă la Bistriţa
» „Minerii“ au rezistat o repriză
» FCU, punct muncit cu FC Bihor

Bani & Afaceri

» Micii româneşti vor putea fi comercializaţi şi pe piaţa Uniunii Europene

Sanatate

» Amendă minimă pentru suferinţa mamelor şi a bebeluşilor

Magazin

» Horoscop

Top