10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulisele războiului FCU - CSU Craiova, în toiul alegerilor FRF

Culisele războiului FCU – CSU Craiova, în toiul alegerilor FRF

CSU Craiova a ratat, pe 5 martie, afilierea definitivă la FRF. Federaţia va lua o decizie în cazul CSU cel mai probabil în 2015. Care au fost culisele votului şi ce legătură a avut Adrian Mititelu cu această decizie aflaţi în cele de mai jos.

Şedinţa Adunării Generale (AG) a FRF din 5 martie pentru alegerea preşedintelui a fost un nou prilej de scandal pe tema celor două echipe de fotbal ale Craiovei, CSU şi FCU. Pe ordinea de zi se afla şi un punct privind afilierea definitivă la FRF a unor cluburi de fotbal, printre care şi CSU Craiova, afiliată provizoriu de Comitetul Executiv (CEx), în 2013. Potrivit Statutului FRF, AG este competentă să decidă asupra afilierii, suspendării, retragerii şi/sau excluderii membrilor (art. 10 alin 1). CEx poate hotărî cu titlu privizoriu afilierea, urmând ca această hotărâre să fie validată în cadrul primei AG (art. 11, alin. 1). În această perioadă, structura sportivă afiliată provizoriu are toate drepturile şi obligaţiile prevăzute în statut (art. 11, alin. 2). La finalul şedinţei FRF, cei implicaţi ne-au dat următoarea informaţie: AG a votat afilierea structurilor sportive de pe listă, cu excepţia Club Sportiv U Craiova SA (CSU Craiova), pentru care s-a cerut un punct de vedere din partea Comisiei juridice. În aceste condiţii, CSU Craiova rămâne cu afilierea provizorie decisă de CEx.

CSU – afiliată definitiv în 2015?

Toată lumea s-a întrebat când poate fi convocată viitoarea AG pentru discutarea situaţiei CSU Craiova. Adunarea Generală Extraordinară (AGE) poate fi convocată oricând de CEx prin hotărârea majorităţii simple a acestuia (art. 28, pt. 1). Pe de altă parte, CEx trebuie să convoace o AGE dacă 1/3 dintre membrii FRF fac o asemenea solicitare în scris. Solicitarea trebuie să menţioneze motivul pentru care este cerută convocarea AGE şi se depune la secretariatul general al FRF (art. 28, pt. 2). În condiţiile în care la FRF sunt afiliate 225 de cluburi, o adunare generală extraordinară poate fi convocată dacă este cerută de 75 de cluburi. La prima întrunire, cvorumul necesar este de 2/3 din numărul delegaţilor cu drept de vot desemnaţi de membri afiliaţi să participe la aceasta (art. 29, pt.1). În cazul nostru, trebuie să participe 150 de cluburi pentru ca AGE să fie statutară. Dacă acest cvorum nu se întruneşte în termen de cel mult două ore de la deschiderea lucrărilor, AG se va desfăşura în ziua următoare, în acelaşi loc şi la aceeaşi oră. În acest caz, adunarea se va desfăşura şi va putea lua decizii valabile, indiferent de numărul delegaţilor cu drept de vot desemnaţi de membri afiliaţi (art. 29, pt.2). Trebuie spus că hotărârile AG (inclusiv în problema afilierilor definitive) se iau cu majoritate simplă (prin votul a jumătate plus unu din numărul delegaţilor prezenţi în sală). Directorul executiv al CSU Craiova, Felix Grigore, spune că hotărârea afilierii definitive va fi luată cel mai probabil în 2015.
„S-a supus la vot dacă se votează în bloc pentru afilierea celor 20 de echipe. S-a votat că situaţia noastră şi cea privind dezafilierea Poli Timişoara se va discuta separat. Vom fi afiliaţi în următoarea AG, care va fi probabil peste un an. AG ordinară este o dată pe an. Rămâne, bineînţeles, afilierea provizorie făcută de CEx. Dar şi aşa nu sunt probleme. Nu s-a pus în discuţie să se voteze afilierea noastră. S-a supus la vot dacă se votează în bloc sau nu“, a afirmat acesta. În consecinţă, FRF a cerut un punct de vedere al Comisiei juridice în legătură cu situaţia CSU Craiova.

Stângaciu, FRF: „Nu am auzit argumente legale“

Preşedintele Comisiei juridice a FRF, Adrian Stângaciu, a declarat pentru GdS că nu înţelege de ce nu s-a putut vota afilierea definitivă a CSU în această şedinţă. „Sincer, eu nu am înţeles care a fost problema. (…) Din punctul meu de vedere, nu am auzit argumente legale. Ne învârtim într-un hăţiş de discuţii fără să ia cineva statutul federaţiei şi să spună: „Domn’e, ce îi trebuie unui club pentru a fi afiliat: A, B, C, D, E. Există sau nu există? Ce condiţii trebuie să îndeplinească? 1, 2, 3. Sunt îndeplinite sau nu sunt îndeplinite?“. Asta trebuie făcut, din punctul meu de vedere. Încercăm să complicăm lucrurile, în loc să le simplificăm“, a precizat Stângaciu. Ziarele de sport au publicat pe 5 martie ştirea că, din cele 171 de cluburi şi asociaţii sportive prezente la adunare, CSU a primit doar 83 de voturi, insuficiente pentru a fi afiliată. Coroborată cu informaţiile prezentate anterior, tragem concluzia că 83 de cluburi au votat pentru afilierea în bloc a tuturor echipelor prezente pe listă. Întrucât propunerea a picat, s-a decis ca problema privind afilierea CSU Craiova să fie discutată într-o altă AG, după avizul juridic cerut. În această nouă formă, hotărârea a trecut. „Nu ştiu care sunt opiniile celor care au fost tentaţi să voteze împotrivă şi tocmai de asta s-a ajuns la această amânare. Efectiv nu se reuşea numărarea voturilor, pentru că ba ridica unul, ba ridica altul (cartonaşele de vot), de fiecare dată ieşea altă numărătoare“, a dezvăluit Adrian Stângaciu. Pentru că risca să nu afilieze toată lista de 20 de cluburi, conducerea FRF ar fi luat decizia să scoată de pe listă CSU. „Când s-a supus spre aprobare, s-a supus aşa: votăm toată lista, mai puţin acest club, care se amână urmând a fi verificat. Toţi au votat această variantă. Practic, toată lumea a fost fericită să obţină o amânare. Probabil s-au speriat când au auzit de procese“, a explicat Stângaciu.

Mititelu, FCU: „CSU este un subiect închis în fotbal“

Votul membrilor FRF în şedinţa din 5 martie a venit într-un context tulbure. Cu o zi înainte, principalul candidat la şefia FRF, Gică Popescu, a fost condamnat la închisoare cu executare şi încarcerat. La acest lucru s-a adăugat şi prestaţia finanţatorului FCU, Adrian Mititelu, care a contestat afilierea CSU la FRF. Potrivit prosport.ro, acesta s-ar fi adresat membrilor FRF: „Mircea Sandu pleacă astăzi. Voi rămâneţi. Măcar la ultima adunare să fie democraţie!“. Mircea Sandu l-ar fi ameninţat cu evacuarea pe patronul FCU. „Iar ne facem de râs în faţa lumii?“, ar fi spus acesta potrivit sursei citate. Mititelu are propria versiune asupra a ceea ce s-a întâmplat la şedinţă. „Mircea Sandu este cel care a propus ca afilierea CSU să fie luată în discuţie la următoarea AG, văzând că nu s-a obţinut majoritate pentru votul de afiliere în bloc. De asemenea, a solicitat Comisiei juridice să redacteze un referat legat de situaţia juridică a CSU. În două săptămâni se va pune pe rolul acestei comisii, a cărei componenţă se va schimba în două săptămâni, şi contestaţia noastră referitoare la contractele jucătorilor CSU. Din punctul meu de vedere, CSU este un subiect închis în fotbal. (…) Din câte am văzut eu, este o ură vehementă împotriva CSU în rândul membrilor din Liga a II-a“, a afirmat patronul FCU.
„Este adevărat că domnul Mititelu este expert în arta de a-i influenţa pe ceilalţi, dar nu a venit cu nici un argument de ordin juridic, legal, regulamentar, pentru care afilierea Club Sportiv U Craiova SA nu ar fi fost legală. Eu, personal, nu am auzit un astfel de argument. A fost pur şi simplu o chestiune de moment, aşa, profitând de uluiala oamenilor din sală. Şi atunci, pentru a nu exista probleme, s-a amânat discutarea acestui punct“, a declarat Adrian Stângaciu referitor la acest episod.

Geolgău, CSU:
„Stăm foarte bine
la documente“

În final, cert este că pentru moment CSU Craiova a ratat afilierea definitivă la FRF şi va fi nevoită să suporte incertitudinea până la viitoarea AG.
În aceste condiţii, unii microbişti s-au întrebat: este dispus patronatul să continue investiţiile la CSU Craiova? „Nu am discutat nimic cu patronatul pe această temă. Lucrurile merg normal. Cu dosarul de afiliere stăm foarte bine la documente. La viitoarea AG se va supune la vot nominal, în baza acestor documente“, a declarat directorul general al CSU, Gheorghiţă Geolgău. Şi Felix Grigore, directorul executiv, a spus că riscul neafilierii definitive este minim. „Nu poate să se întâmple lucrul acesta, pentru că AG a votat să dea un loc municipiului Craiova. Mai mult decât atât, AG doar validează ceea ce CEx face“, a explicat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS