11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Fierbe Electroputere!

http://www.youtube.com/watch?v=cHbyFB3IuzA

4,5 milioane de euro are de recuperat societatea de la clienţii din Grecia. Angajaţii au încetat lucrul şi au intrat în grevă pentru că salariile întârzie de două luni.

Nemulţumiţi că nu şi-au încasat salariile de două luni, circa 250 de salariaţi ai Electroputere Craiova SA au intrat ieri în grevă. „În ultimul an, salariile întârzie o lună sau chiar două. Mai nou, patronatul a venit cu o solicitare să reducă drepturile actuale cu aproape 30%. Din cauză că salariile întârzie, oamenii nu-şi pot plăti ratele la bănci şi datoriile la utilităţi. Am vrut să tragem un semnal de alarmă că aşa nu se mai poate. La privatizare s-au angajat că vor dezvolta această întreprindere şi că anul acesta vom fi 5.000 şi nu 700, câţi suntem acum. Dacă ne taie aceste drepturi (sporuri, prime, tichete de masă) se renunţă la 30-35% din salariu. Este imposibil de acceptat acest lucru, pentru că efectiv nu se mai poate trăi. Cei mai mulţi nu iau mai mult de 700 – 1.000 de lei. Faptul că s-a lucrat 75% a însemnat că din aceşti bani s-a mai luat un sfert“, a declarat liderul sindical Aurel Bojenoiu.
„Am luat salariu 800 de lei. A venit domnul preşedinte şi doamna directoare şi ne-au spus să mai aşteptăm. Ce să mai aşteptăm, că sunt deja două luni? În astea două luni sunt de plătit utilităţi, facturi, bănci (am casa ipotecată). Azi trebuie să plătesc banca. Cu ce o plătesc? De mâine nu mai am bani de bilete şi pentru pachet. Dacă am făcut aceste datorii la bancă, nu le-am făcut ca să plec la munte, la mare sau să văd o ţară străină. Am făcut ca să pot să supravieţuiesc“, s-a plâns una dintre angajatele societăţii. „Salariile nu se acordă la timp. Că se dau joi, că se dau vineri… Şi am trecut la o întârziere de două luni. Avem facturi de plătit, utilităţi. Condiţiile de muncă sunt jalnice în construcţiile metalice: fum, gaze, vopsea. La vopsitorie aveau program de şase ore, acum au trecut la opt ore şi li s-a tăiat şi sporul. Am 32 de ani de când lucrez la Electroputere şi majoritatea de aici au depăşit 30 de ani de muncă. Noi vrem să muncim. Dacă se primeau salariile nu era nici o problemă. Dar nu putem să muncim pe stomacul gol“, a afirmat alt salariat.

Sosesc banii din Grecia?

Imran Chohan, reprezentantul patronatului, a încercat să explice protestatarilor că plata salariilor depinde de încasarea banilor de la clienţi. „Important este să fie plătite salariile la timp, nu-i aşa? Oamenii noştri au plecat să aducă banii din Grecia. Domnul Al Bassam (preşedintele CA) a fost personal în Grecia să se asigure că salariile sunt plătite la timp. Nu ajută pe nimeni dacă ne certăm. În momentul acesta sunăm la clienţii din Grecia să vireze banii şi primul lucru pe care îl vom face este să dăm banii salariaţilor, mă angajez în faţa dumneavoastră personal“, a spus acesta. George Toma, directorul Fabricii de Motoare din cadrul Electroputere SA, a explicat care sunt sumele pe care societatea le are de recuperat. „Ahmed Al Bassam, noul preşedinte al CA, a fost personal la clienţii din Grecia, pentru a-i convinge să efectueze plăţile restante. Trebuie să primim o sumă de circa 4,5 milioane de euro. Din păcate, suma nu a intrat încă, au intrat doar fracţiuni de sume. La Fabrica de Motoare chiar astăzi au mai intrat 150.000 de euro. Noul CA a fost mandatat de patronat să repună Electroputere pe roate“, a declarat acesta. Totodată, acesta a precizat că Electroputere SA este în discuţii cu grupul german VEM pentru un transfer de tehnologie care ar ajuta afacerile Fabricii de Motoare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS