62% din apă se pierde pe conductă

Autori


Gorjenii plătesc şi apa pe care nu o consumă. Potrivit conducerii Aparegio Gorj care furnizează servicii de alimentare cu apă şi canalizare în cinci oraşe din judeţ şi în câteva comune, în prezent, 62% din apa captată de la surse se pierde în drumul spre consumator. Cauzele pierderilor uriaşe de apă sunt multiple şi au în primul rând legătură cu reţeaua de transport învechită. De asemenea, o parte a apei se pierde în staţiile de tratatare. Aparegio derulează în prezent un proiect de modernizare a sistemului de apă şi canalizare din Târgu Jiu, Motru, Bumbeşti-Jiu, Ţicleni şi Târgu-Cărbuneşti. Finanţarea este asigurată din fonduri europene şi are o valoare de 90 de milioane de euro. Cei mai mulţi bani sunt asiguraţi de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Cofinanţările sunt asigurate de guvern, autorităţile locale şi Aparegio care a accesat în acest sens un credit de şapte milioane de lei. În proiect a fost prevăzută reabilitarea a şapte surse de apă, a 117 kilometri de reţele de apă, construcţia sau modernizarea a nouă staţii de tratare, realizarea de staţii de pompare, hidrofor şi modernizarea a 60 de kilometri de canalizare.

Prea puţin pentru

a reduce pierderile

Proiectul de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din cele cinci localităţi este în curs de finalizare. Prin programul respectiv nu este însă asigurată decât reabilitarea unei treimi din reţele. La finalizarea investiţiei, Aparegio şi-a propus să reducă pierderile de la 62% cât sunt în prezent, la 45%.

„Idealul peste tot este de a avea pierderi de numai 25%. Este destul de greu de atins. După studiile care au fost făcute pierderile de apă se situează în prezent la 62%. După derularea programului de investiţii cu fonduri europene ţintim un procent de 45% la pierderi. Mai dorim să accesăm fonduri europene până în 2020, să continuăm modernizarea reţelei de apă şi de canalizare şi coborâm cât mai mult spre 25%. Reţelele sunt vechi, se mai pierde şi în staţii, apoi mai este şi risipa foarte mare la cetăţeni. Mai sunt şi furturile de apă. Sunt multe cauze. Toţi suportăm aceste pierderi“, a declarat Ion Popescu, directorul Aparegio.

6,2 lei metrul


cub de apă

În prezent, beneficiarii Aparegio plătesc 6,2 lei pentru un metru cub de apă furnizată, canalizată şi epurată. Singurul oraş unde preţul nu a fost modificat încă este Motru, unde cetăţenii plătesc 4,9 lei pe metrul cub de apă. Ion Popescu a precizat că în maximum două luni preţul apei la Motru va fi tot de 6,2 lei, conform înţelegerilor cu autorităţile locale, încheiate înainte de implementarea programului de modernizare cu fonduri europene. Aparegio şi-a asumat prin proiectul respectiv să mărească progresiv preţul la apă, până la valoarea de 6,2 lei. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la investiţii şi pentru a asigura viabilitatea proiectului.

În acelaşi timp, Aparegio are de recuperat de la beneficiarii săi suma de 14 milioane de lei. Numai de la clienţii din Târgu Jiu debitele de încasat sunt de şase milioane de le (patru milioane de lei de la asociaţiile de proprietari şi diferenţa de la instituţii şi agenţi economici). Directorul Ion Popescu a declarat că din această primăvară va fi reluat programul de debranşare a datornicilor.

„Datoriile nu sunt mai mari de trei ani, pentru că s-ar prescrie. Omul s-a obişnuit să fie debranşat de la gaze, de la energie electrică. I se pare normal, dar de la apă nu, că vine din cer. Cele mai vechi datorii de la asociaţiile de proprietari din Târgu Jiu sunt din mai-iunie 2013. Mai avem de recuperat de la Avicola, Mirfo, mai sunt firmele în insolvenţă sau faliment. O risipă mare şi pierderi se înregistrează la case, unde continuăm să contorizăm. Lumea s-a obişnuit ca iarna să ţin în curte robinetul deschis să nu îngheţe apa. Unii s-au trezit cu datorii de mii de lei. Avem probleme la măsurarea consumului în zonele Kogălniceanu, Meteor. Am mers şi cu poliţia“, a mai spus Ion Popescu.

Şeful Aparegio a precizat că a apărut o problemă de avize de la Mediu la staţia de epurare de la Târgu Jiu, realizată în proporţie de 95% şi cea mai mare din judeţ. Sunt necesare investiţii pe mediu prin care să fie eliminat mirosul neplăcut al mâlurilor care vor rezulta din procesul de epurare a apei. Fără investiţiile respective staţia nu va primi avizul de funcţionare. Conform proiecului, staţia ar fi trebuit să fie deja finalizată.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 4 martie 2014

Actualitate

» Hoţul „voiajor“ de la Inspecţia Socială, condamnat definitiv
» Au fost găsite elevele dispărute
» Număr mic de asistenţi comunitari şi mediatori sanitari
» 62% din apă se pierde pe conductă
» Gorjenii exportă miere, fructe de pădure, ciuperci şi pui
» Povestea celor trei olimpici din Olt, viitori medici în România
» Cu gunoiul în spate
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Consiliul NATO-Rusia se întruneşte mâine la Bruxelles, pentru discuţii despre criza din Ucraina
» Biroul Permanent al Senatului va fi convocat luni, în urma demisiei lui Crin Antonescu
» Ponta anunţă că va susţine pentru şefia Senatului un senator care a candidat pe lista USL
» Alianţa PSD-UNPR-PC a fost înregistrată la BEC
» Expoziție Aquarelle Group
» Guvernul Ponta III a trecut de Parlament
» Ucraina: Nave ruseşti au blocat strâmtoarea Kerci
» Ponta despre demisia lui Antonescu: S-a sinucis
» Comisia Europeană va prezenta mâine un plan de ajutor financiar pentru Ucraina
» A început votul pentru componenţa noului Guvern

Local

» Craiova: Gigi Neţoiu, dus în arestul IPJ Dolj
» Gică Popescu – dator la papetărie, dator la benzinărie
» Cine pune mâna pe banii restanţierilor?
» Centrul istoric prinde viteză
» Autobuzele RAT, în pană de motorină?
» CEO cheltuieşte 8,9 milioane de lei cu transportul salariaţilor
» Dependenţi de cantina de ajutor social
» Opera Română Craiova, o nouă imagine
» Mihai Stoica a fost ridicat de poliţişti de la locuinţa sa, urmând să fie dus în arest
» Cristi Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali s-au prezentat la sediul Poliţiei Constanţa
» Actorul craiovean Valer Dellakeza, nominalizat la Premiile UNITER 2014
» Prime de 8 Martie pentru salariatele CE Oltenia
» Constanţa: Borcea şi fraţii Becali vor sta la Penitenciarul Poarta Albă în carantină, după care li se va stabili regimul de detenţie

Sport

» Fotbal – Mircea Sandu plânge după Gică Popescu
» Fotbal – Copos, Popescu, Stoica şi Pădureanu, duşi la Penitenciarul Rahova
» Tricolorii au „haine“ noi
» Elevii lui Ştefan Iovan, amicale cu Irlanda
» Speranţele Calafatului se leagă de Gică Popescu
» Ciucă: În două-trei etape ne revenim
» Zece medalii pentru judoka din Bănie
» Pandurii, ţinuţi în loc de Ceahlăul
» „Credeam că victoriile aduc spectatori, dar m-am înşelat“
» Sport la TV
» Fotbal – Ionuţ Lupescu: Nu văd niciun fel de motiv să nu se ţină Adunarea Generală a FRF
» Fotbal – LPF a cedat drepturile TV pe cinci ani către o companie din Uniunea Europeană
» Fotbal – Piţurcă: Ar fi formidabil dacă am obţine un rezultat pozitiv cu Argentina
» Fotbal: Lui Marcel Iancu nu-i pare rău de condamnarea lui Cristi Borcea

Bani & Afaceri

» Foşti proprietari dau statul în judecată pentru Centura de Sud
» Haosul de pe piaţa asigurărilor

Educatie

» Fraude şi la simularea bacalaureatului

Magazin

» Horoscop

Top