27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJohn Kerry merge la Kiev

John Kerry merge la Kiev

Ucraina a cerut trimiterea imediată a unei misiuni internaţionale pentru evaluarea situaţiei din Crimeea, precum şi asistenţă pentru protejarea obiectivelor nucleare. Ucraina intenţionează să se apere de „agresiunea” militară rusă, dar va avea nevoie de susţinere din partea altor ţări, afirmă ambasadorul ucrainean la Naţiunile Unite, Iuri Sergheiev, citat de CNN, potrivit europafm.ro.
Duminică, noua Administraţie interimară proeuropeană de la Kiev anunţa că va cere ajutorul Statelor Unite şi Marii Britanii pentru garantarea securităţii Ucrainei.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a anunţat că secretarul de stat John Kerry se va deplasa marţi în capitala Ucrainei, cu scopul de a-şi arăta sprijinul pentru autorităţile interimare ucrainene.

În acelaşi timp, un oficial american a afirmat că Moscova a încheiat operaţiunea de preluare a controlului asupra Crimeei, o peninsulă din sudul Ucrainei.

Vladimir Putin a acceptat o propunere a cancelarului Angela Merkel privind crearea unui „grup de contact” pentru a „începe un dialog” în privinţa Ucrainei, a anunţat duminică Guvernul german, după o convorbire telefonică a cancelarului german cu preşedintele rus, relatează AFP.

„Preşedintele Putin a acceptat propunerea cancelarului de a stabili imediat o misiune de anchetă şi un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru începerea unui dialog politic”, potrivit unui comunicat al Guvernului german.

În cursul conversaţiei telefonice, care a avut loc duminică seara, cancelarul german i-a „reproşat preşedintelui rus că a încălcat dreptul internaţional prin intervenţia rusă, inacceptabilă, în Crimeea”, potrivit acestui comunicat.

Merkel i-a mai reproşat încălcarea Memorandumului de la Budapesta, adoptat în 1994, în care Rusia s-a angajat să respecte independenţa şi suveranitatea Ucrainei în fontierele existente.

Cancelarul german i-a cerut din nou lui Putin să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit comunicatului.

Potrivit site-ulului Preşedinţiei Federaţiei Ruse, în cursul discuţiei telefonice, Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evoluţia situaţiei în Crimeea.

În schimb, Vladimir Putin a atras atenţia asupra ameninţării prezentate de către forţele ultranaţionaliste ucrainene, „care pun în pericol viaţa şi interesele cetăţenilor ruşi şi populaţiei vorbitoare de limbă rusă” din Ucraina, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Preşedintele rus i-a semnalat cancelarului german că „măsurile luate de Rusia sunt adecvate” situaţiei din prezent.

Putin şi Merkel au convenit să continue consultările atât la nivel bilateral, cât şi în format extins în vederea normalizării crizei ucrainene, anunţă Kremlinul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS