7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, un loc unde vrei să mai vii!

Craiova, un loc unde vrei să mai vii!

Miercuri şi ieri, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ a găzduit două evenimente culturale de interes. Miercuri s-a lansat volumul de poezii „În casa fulgerului“ (editura Tipo Moldova Iaşi) de Theodor Damian, scriitor din New York, prezent la eveniment, şi revista Lumină Lină, care apare la New York (director-fondator: Theodor Damian, redactor-şef: Mihaela Albu). Ieri au fost lansate volumul Mihaelei Albu „Et in America… Lumi în oglindă (Jurnal american 1999-2009)“, carte apărută la Editura Eikon Cluj în 2013, şi revista Carmina Balcanica.
Miercuri seară, printre spectatorii din sala mare a Naţionalului din Craiova, unde s-a jucat „Ăl de l-a văzut pe Dumnezeu“ (adaptare după „La Lilieci“ de Marian Sorescu), s-a aflat şi „americanul“ Theodor Damian, căruia i-am adresat câteva întrebări. „V-a plăcut spectacolul? Eraţi, în sală, «americanul» pe care îl aşteptau românii după cel de-al doilea război mondial… L-aţi cunoscut pe Sorescu?“
Theodor Damian a declarat pentru GdS: „Bucuria mea legată de lansarea cărţii, miercuri la prânz, a fost încununată cu o invitaţie, seara, la spectacolul «Ăl de l-a văzut pe Dumnezeu» după Marin Sorescu. Mi-a plăcut mult piesa, regia, actorii şi, iar, surpriză, personajul principal al acesteia a fost talentatul actor Angel Rababoc, cel care miercuri, la Biblioteca «Aman», a avut bunăvoinţa să recite cu har câteva din poeziile mele din volumul «În casa fulgerului»… Nu sunt «americanul» pe care îl aşteptau românii după cel
de-al doilea razboi mondial… Pe marele Marin Sorescu nu am avut şansa de a-l fi cunoscut personal. Îl cunosc însă bine din citit. Surpriza cu teatrul a fost un moment de excepţie, aşa cum a fost şi acum câţiva ani, când, în vizita mea precedentă la Craiova cu ocazia Zilelor revistei Lumină Lină, organizate atunci de scriitorul Nicolae Petre-Vrânceanu, după momentele legate de lansarea revistei, în două seri la rând am avut invitaţii la teatru, tot ca o încununare a bucuriilor trăite la Craiova“.
Scriitorul româno-american a adăugat: „De ce am ales Craiova pentru lansare? Pentru că de aici a venit invitaţia prietenilor mei, doamna prof. univ. dr. Mihaela Albu, redactor-şef al revistei new yorkeze Lumină Lină. Domnia sa m-a invitat să vorbesc astăzi (ieri – nr.) la lansarea cărţii sale «Et in America…» şi a revistei Carmina Balcanica, pe care o conduce împreună cu scriitorul Dan Anghelescu. Am întâlnit în Craiova oameni minunaţi, unii dintre ei prieteni mai vechi care m-au vizitat la New York, cum a fost recent şi profesorul Florea Firan, şi dumneavoastră, domnule Ion Jianu, desigur, şi pe alţii din Bănie pe care i-am publicat în paginile Luminii Line. Craiova este un loc unde oamenii ei te fac să te simţi bine şi să vrei să mai vii. Este un oraş care înfloreşte. Combinaţia între vechi şi nou, felul cum se pun în lumină valorile arhitecturale vechi cu modul practic în care noul li se alătură, îi dă Craiovei atât unicitate, cât şi caracter de model. Aproape că îmi vine să cred că mi-ar plăcea să-mi cumpăr o casă în Craiova!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS