12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubstanţele periculoase din mâncarea craiovenilor

Substanţele periculoase din mâncarea craiovenilor

http://www.youtube.com/watch?v=N05n2jaHJPk

Lipsa informaţiilor, nepăsarea sau neglijența reprezintă câteva dintre motivele care îi fac pe mulți craioveni să nu verifice eticheta alimentelor pe care le cumpără zilnic. De multe ori, chiar dacă citesc etichetele înainte să pună produsele în coșul de cumpărături, oamenii nu cunosc ingredientele trecute pe ambalaj și nici efectul dăunător pe care acestea îl au asupra sănătății lor.

Soluția pentru un stil de viață sănătos

Din cauza neglijenței sau a unui stil de viață afectat de stresul grijilor zilnice, oamenii ajung să se confrunte fie cu obezitatea, fie cu opusul acesteia, anorexia. Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, conform unui studiu Omnibus publicat pe site-ul incomemagazine.ro. Statisticile arată că o treime din populația României este supraponderală, iar aproximativ un sfert suferă deja de obezitate. Soluția prevenirii unor boli precum obezitatea sau anorexia o reprezintă un stil de viață sănătos constant. Medicul nutriționist Mihaela Vladu a explicat, în cadrul emisiunii „Audienţă Generală“, difuzată de Alege TV pe 26 februarie, cum putem avea un stil de viaţă sănătos.
„Ar trebui să respectăm piramida alimentației, iar anumite alimente ar trebui consumate mai mult ca altele. Pe prima treaptă a piramidei, după exercițiul fizic, stau cerealele, care sunt recomandate a fi servite la majoritatea meselor. Ar trebui să reprezinte 35 la sută din rația calorică zilnică. Nici uleiurile nu ar trebui să lipsească și reprezintă cam 18 la sută din rata calorică zilnică. Dacă uleiul este prăjit, își pierde toată valoarea nutritivă, deci trebuie consumat în stare crudă. Pe a doua treaptă a piramidei se găsesc legumele și fructele, urmate apoi de grupa lapte, iaurturi și brânzeturi și de grupa carne. Ultima treaptă a piramidei cuprinde grăsimile, uleiurile și dulciurile, de care nu trebuie făcut niciodată exces“, a explicat dr. Vladu.

Peste 900 de E-uri ne afectează viaţa

Medicul nutriționist Mihaela Vladu a subliniat că există peste 900 de E-uri care ne afectează sănătatea, prezente în alimentele pe care le consumăm zilnic. Printre acestea amintim îndulcitorul artificial Aspartam folosit la preparea băuturilor light, care nu ajută la pierderea în greutate, ci duce doar la îmbătrânirea prematură și la distrugerea dinților. Un aditiv periculos este şi caramelul, care colorează băuturile carbogazoase foarte populare, pe care le consumă inclusiv copiii, mezelurile, prăjiturile, oțetul balsamic și berea. Caramelul nu este o substanță naturală, așa cum este considerat de cele mai multe ori, și, de fapt, pot fi identificate patru tipuri de caramel: E 150a, E 150b, E 150c, E 150d. Dintre acestea, doar E150a este considerat o variantă naturală. Tartazina, interzisă în țări precum Norvegia și Austria, este și ea unul dintre E-urile periculoase pentru sănătatea oamenilor pentru că induce reacții alergice, de la cele mai simple, până la şocul anafilactic. Este folosită pentru a conferi culoarea galbenă unor alimente precum muștarul, bomboanele, cașcavalul, jeleurile, dar și la prepararea unor medicamente.

Produsele sănătoase, mai scumpe

O problemă pe care o întâmpină persoanele care doresc să aibă un stil de viață sănătos este prețul mult prea mare al alimentelor considerate benefice pentru organism. Produsele bio sunt mult mai scumpe decât celelalte și de multe ori oamenii nu își permit să le cumpere. La toate acestea se adaugă o promovare excesivă a unor alimente precum fructele goji, afinele sau zmeura, care au devenit celebre pentru proprietățile lor de încetinire a procesului de îmbătrânire sau vindecarea unor boli, dar care costă foarte mult (preţul unui kilogram de goji este de 45 de lei). Fructele și legumele obișnuite, precum prunele românești sau merele, au de multe ori aceleași proprietăți ca și fructele exotice precum mango sau goji, însă interesul comercianților este de a le promova pe cele mai scumpe.
Fructele şi legumele ar trebui însă consumate zilnic, spun nutriţioniştii. „Fructele și legumele sunt produse alimentare care ar trebui consumate zilnic, cam două-trei porții. Atenție însă la fructe! Nu trebuie nici să exagerăm, pentru că și ele pot să determine o creștere ponderală. Fructele oleaginoase sunt recomandate în alimentația zilnică a individului sănătos și ar trebui să reprezinte cam 17 la sută din rația calorică“, a spus Mihaela Vladu. Alături de fructe, aceasta mai recomandă și consumul de carne albă și pește. „Trebuie să promovăm consumul de carne albă și să descurajăm consumul de carne roșie. Este preferabil să mâncăm pește pentru că ne aduce acizi grași polinesaturați, care sunt protectori cardiovasculari“, a adăugat dr. Vladu.
Andreea Dascălu
Oana Voinic

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS