6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliclinica Spitalului de Urgenţă, în concurenţă cu privaţii

Policlinica Spitalului de Urgenţă, în concurenţă cu privaţii

Atunci când Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Craiova va fi dat în folosinţă în totalitate, acesta ar putea obţine fonduri mult mai mari de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, având în vedere aparatura nouă şi spaţiile moderne. Acest lucru ar face ca Policlinica să concureze cu privaţii, iar pacienţii să aleagă spitalul pentru simplul fapt că aici există toate specialităţile şi metodele de investigare posibile. De altfel, pe asta şi mizează conducerea Spitalului de Urgenţă.

Invitat la emisiunea „Ora de Sănătate“, difuzată ieri la Radio Sud şi alege tv, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, a dezvăluit schimbările pe care le va suferi Ambulatoriul de specialitate al unităţii medicale din Bănie şi felul în care acesta va putea concura cu clinicile private. Fănuţă speră ca spitalul să aibă un atu faţă de privaţi după ce se va încheia proiectul de modernizare al Policlinicii, pentru că totul va fi nou, spaţiile, mobilierul şi aparatura. Mai mult, vor fi şi specialităţi noi, cu aparatură care nu a mai existat până acum în spital şi care va atrage şi o finanţare mai mare de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. „Noi înainte, când ne duceam să facem contract cu CAS Dolj, având aparatură veche, eram depunctaţi. Acum, cu toate lucrurile noi, am putea aduce mai mulţi bani la spital, pe partea de ambulatoriu. Pentru că, având aparatură nouă, laborator de analize medicale dotat, spaţii renovate, altfel se pune problema la încheierea contractului cu Casa şi am putea face faţă şi privaţilor. Punctajul nostru va creşte, pentru că putem oferi şi lucruri care înainte se făceau în Craiova doar în privat: investigaţii DEXA, care se mai fac şi la Spitalul CF, osteodensitometrie. Va fi extrem de bine pentru spital, dar şi pentru pacienţi, pentru că vor avea unde să se adreseze şi vor găsi aparatură de ultimă generaţie“, a spus dr. Bogdan Fănuţă.
Managerul SJU Craiova a mai precizat că fiecare specialitate din Policlinică a primit câte ceva şi că s-au înfiinţat chiar şi specialităţi noi.
„În Ambulatoriu se va putea face gastrofibroscopie. Nu va mai fi nevoie să te internezi pentru aşa ceva, se va putea face în sistem de spitalizare de zi. De asemenea, în cadrul spitalului este înfiinţat un compartiment de bronhologie şi se va putea face bronhoscopie (explorarea vizuală a căilor respiratorii, n.r.), nu pentru pacienţii cu tuberculoză, ci pentru ceilalţi cu diverse boli. Au fost aduse ecografe noi, în afară de cele care existau deja, în pediatrie, ginecologie, urologie, interne. De asemenea, au fost aduse endoscoape pentru ORL, partea asta de explorare copil sau nou-născut, se vor putea face otoemisiuni acustice, lucruri de depistare a hipoacuziei la nou-născut, pentru care până acum se pleca la Bucureşti, pentru că nu aveam la Craiova posibilitatea de diagnostic. În momentul de faţă, când va fi făcut şi cabinetul respectiv, vom avea posibilitatea să diagnosticăm, chiar să-i adormim puţin pe copiii respectivi, să putem să-i explorăm foarte bine, să vedem dacă aud, unde este leziunea. Vom avea şi aparat de mamografie nou şi vom putea concura cu privaţii, pentru că nu sunt foarte multe la nivel naţional“, a explicat Fănuţă.
 
Accesul la aparatura nouă, pe baza trimiterii de la medicul de familie

În ceea ce priveşte accesul la tratamentul în ambulatoriul SJU, managerul Bogdan Fănuţă spune că se va face pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie şi că speră, prin finanţarea de la CAS Dolj, să nu mai existe probleme cu terminarea rapidă a fondurilor, ca până acum. În ambulatoriu se vor face şi internări de zi sau se vor acorda consultaţii consecutive pe parcursul mai multor zile.
„Pacienţii vin cu trimitere de la medicul de familie, iar noi sperăm ca finanţarea să ne permită să putem să le oferim tuturor aceste servicii şi să nu mai avem probleme că s-au terminat fondurile şi că de astăzi se plăteşte, cum era cu tomograful şi cu RMN-ul. Sau pot veni mai multe zile consecutiv, dacă ar avea nevoie, să spunem, de o puncţie sinusală. Nu mai este obligatoriu să-l internezi pe om pentru lucrurile acestea“, a spus Fănuţă.
Avantajul ambulatoriului spitalului în faţa clinicilor private ar mai fi, în opinia managerului SJU, faptul că aici lucrează majoritatea cadrelor universitare şi a doctorilor cei mai căutaţi.
„Eu cred că putem să intrăm în concurenţă cu mediul privat, pentru că ambulatoriul nostru, în comparaţie cu toate policlinicile private din oraş, are toate specialităţile, peste 60, şi sunt toate în acelaşi loc. Aici poţi să faci tomograf, RMN, gastrofibroscopie, colonoscopie, bronhoscopie, endoscopie nazală, radiografie, poţi să le faci pe toate. Şi cred că prin asta vom reuşi să atragem cât mai mulţi pacienţi. Acesta este şi scopul, dar să fie şi decontate de CAS toate aceste consultaţii“, a adăugat Bogdan Fănuţă. El a mai precizat că şi laboratorul de analize medicale va aduce bani la bugetul spitalului, având în vedere aparatele noi de aici, în momentul în care se va obţine acreditarea RENAR şi se va încheia un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS