Acasă Actualitate Studenţii craioveni, între a comanda sau a lucra la licenţă

Studenţii craioveni, între a comanda sau a lucra la licenţă

http://www.youtube.com/watch?v=haEu_z2Jawo

\n

În ultimii ani, sunt din ce în ce mai mulţi studenţi care preferă să-şi comande lucrările de licenţă pentru că le este mai comod şi internetul e plin de oferte. Există şi tineri care nu sunt deloc de acord cu această metodă pentru că, spun ei, aşa dispare contribuţia studenţilor, iar nota nu mai reflectă capacitatea lor.

În ultimul timp, piaţa lucrărilor de licenţă s-a înmulţit în mediul online. Dacă tastezi pe Google cuvintele „cumpăr licenţă“, „comandă licenţă“, „vând lucrare de licenţă“, vei găsi nenumărate site-uri care sunt gata să sară în ajutorul studenţilor. În anunţuri se oferă seriozitate, confidenţialitate şi garanţia că nimic nu este plagiat. Mulţi studenţi recurg la acest mod de a-şi face lucrarea de licenţa. De pildă, Diana Comănescu spune că nu este un lucru bun, dar, dacă studentul nu se descurcă, nu-i rămâne decât să-şi comande o lucrare de licenţă de pe internet: „Ar trebui să ne descurcăm după atâţia ani de facultate. Nu ştiu ce o să fac. Poate o să mi-o cumpăr de pe net dacă nu mă descurc“.
Foarte mulţi tineri zâmbesc ironic şi spun că nu e bine să-ţi iei lucrarea de pe net, dar unii dintre ei chiar au făcut-o. Alţii sunt siguri că îşi vor comanda licenţa. „Mi se pare o chestie interesantă. De ce să nu fac asta dacă se poate? Dacă aş avea posibilitatea, aş face aşa. Timpul liber care îmi rămâne ar fi un beneficiu şi dezavantajul ar fi banii pe care ar trebui să îi dau“, a povestit Constantin Badea, student la Universtitatea din Craiova. Şi Robert şi-ar cumpăra lucrarea de licenţă. Băiatul spune că un prim câştig ar fi nota mai mare la examen şi, în plus, lucrarea o iei gata făcută. „Da, mi-aş cumpăra lucrarea pentru că e gata făcută şi poate iau şi o notă mai mare, dar aş putea să am şi dezavantaje, cum ar fi plagiatul“, declară tânărul.

„Fiecare student trebuie să îşi pună amprenta asupra lucrării“

Există şi studenţi craioveni care spun că nu şi-ar comanda lucrarea de licenţă de pe internet: „E mai bine ca fiecare să muncească pentru el, până la urmă trebuie să fie o notă meritată, nu una luată pe munca făcută de alţii. Cei care îşi comandă lucrarea pe net pot lua note mult mai mari, faţă de alţii care lucrează la ea zilnic, şi asta nu e drept“, a spus Elena Cristea. Tânăra mai crede că studentul care îşi scrie singur lucrarea de licenţă e mult mai sigur pe el şi mult mai bine informat.
„Licenţele ar trebui făcute individual, ca studenţii să aibă ocazia să îşi spună propria opinie şi ca inteligenţa lor să fie cu adevărat evaluată şi arătată profesorilor. Cei care îşi cumpără licenţe de pe net vor să creeze o impresie falsă. Aceea nu e cu adevărat capacitatea lor şi cred că ar trebui să se renunţe la această modalitate“, este de părere Andra Mumuleţ, care nu e de acord ca studenţii să îşi comande pe internet lucrările de licenţă. Nicolae Dorobanţu este alt student care şi-a făcut licenţa singur: „Mi-am tehnoredactat singur licenţa, materialul mi l-am căutat la bibliotecă. Fiecare student trebuie să îşi pună amprenta asupra lucrării, într-un fel îşi pune şi o parte a sufletului său. Dacă eu nu aş fi avut timp să-mi fac lucrarea, aş fi preferat să stau un an acasă să lucrez la ea, dar în nici un caz nu o comandam pe net“, zice Nicolae Dorobanţu.

Licenţa costă
în funcţie de numărul
de pagini

Ca să vedem cum e să îţi comanzi lucrarea şi cât costă o lucrare de licenţă de pe net, am sunat la numerele găsite în anunţuri. Preţul unei lucrări de licenţă costă în funcţie de câte pagini are lucrarea, „cam şapte lei pe pagină“. „Prima dată se dă un avans de o sută de lei şi după aceea o să aveţi o parte din lucrare. După un timp, daţi restul sumei şi aveţi toată lucrarea gata“, ne-a spus vocea de la capătul firului.
La alt număr la care am sunat ni s-a spus că preţul variază în funcţie de mai multe lucruri. „Preţul se face în funcţie de numărul de pagini, subiect şi data finalizării. Lucrările, de obicei, conţin 60 sau 70 de pagini. Cel mai scurt termen ar fi două săptămâni, dar atunci se percepe o taxă pentru urgenţă. În ceea ce priveşte plagiatul, eu verific lucrarea respectivă cu program antiplagiat. Dacă lucrarea conţine 70 de pagini, preţul va fi undeva la 900 de lei. Lucrarea se face pe etape, la fel se dau şi banii“.

Exit mobile version