22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu uitaţi de ajutorul pentru tancurile de răcire a laptelui!

Nu uitaţi de ajutorul pentru tancurile de răcire a laptelui!

http://www.youtube.com/watch?v=yFXXOE0uWOE

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Dolj doreşte să le reamintească micilor producători, dar şi primarilor din judeţul Dolj, că asocierile care se fac în această perioadă între producătorii de lapte de vacă le pot aduce acestora tancuri de răcire gratuite. Acest lucru a fost posibil prin prelungirea termenului până la 15 aprilie la HG nr. 859/2013. „Am o rugăminte la domnii primari să vină în sprijinul producătorilor care au până la cinci capete de vaci pentru a-i ajuta cu organizarea, cu spaţiul, cu accesul la utilităţi, astfel încât să ia un acord prealabil, până la 15 aprilie anul acesta, şi să-i ajute să depună actele la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) Dolj pentru a beneficia de acest sprijin de minimis. Mă refer la tancurile de răcire. Acest sprijin este gratuit până la 5.000 de euro pentru tancuri de răcire până la 1.000 de litri. Pot să ia şi tancuri de răcire mai mici, de 300 sau 500 de litri, dar sprijinul maxim care se poate acorda fără nici o cheltuială sau cu o cheltuială minimă a celor care se asociază este în valoare de 5.000 de euro. Rog primarii să ajute oamenii să se asocieze“, a explicat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură, Delia Filimon.  

Nici o cerere pentru ajutorul de minimis

La ora actuală, nici o cerere nu a fost depusă pentru un astfel de ajutor de minimis pentru tancurile de răcire. „Nu avem decât semnale foarte slabe şi de aceea am apelat la dumneavoastră. Noi, Direcţia Agricolă, nu suntem implicaţi în acordarea acestui sprijin, dar ne interesează bunul mers al agriculturii în judeţ şi, la urma urmei, orice investiţie în sectorul agricol este bună“, a punctat Filimon.
Prin asociere, oamenilor li se va uşura şi activitatea, având în vedere că vor avea un singur buletin de analiză a laptelui pe tancul de răcire. Mai mult, lor li se oferă ocazia de a nu mai depinde de singurul procesator din Dolj, laptele păstrat în tancuri rezistând în condiţii propice timp de mai multe zile. Ceea ce trebuie să facă micii producători este să se asocieze şi să depună cererea şi statutul asociaţiei la primărie, autoritatea locală transmiţând, mai apoi, la APIA, cererea pentru ajutorul de minimis.
Reamintim că, de la 1 ianuarie 2014, au intrat în vigoare normele UE care impun tancurile de răcire şi aparatele de muls electrice. România s-a aliniat şi ea la aceste reguli, iar mai mulţi comercianţi de lactate nu mai pot vinde în pieţe, declarându-se ruinaţi de noile reglementări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS