24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEnceanu îşi curăţă numele de pe youtube pentru bani

Enceanu îşi curăţă numele de pe youtube pentru bani

Interpretul de muzică populară Constantin Enceanu atacă pe internet. Artistul, cunoscut pentru melodii precum „Stai cu mine, omule, să-ţi cânt“, „Cine e oltean ca mine“ sau „De mic am fost cinstit“, a angajat o firmă care să şteargă de pe site-ul www. youtube.com toate fişierele video care conţin numele său pentru a nu face concurenţă canalului video pe care şi l-a deschis şi unde postează melodii de-ale sale de pe urma cărora susţine că ar câştiga bani. Numai că firma angajată de Enceanu a solicitat youtube să şteargă nu numai fişiere care conţin muzică, ci şi videoclipuri care nu au legătură cu drepturile de autor.

Internauţii care caută pe youtube fişiere video cu numele Enceanu ar putea avea marea surpriză să constate că acestea au fost şterse din motive de drepturi de autor. O astfel de surpriză a apărut miercuri chiar pe canalul Gazetei de Sud. O notificare din partea youtube anunţa că un material filmat, care purta titlul „Enceanu şi Mâţu Stoian despre Solomon“, a fost dezactivat la solicitarea lui Constantin Enceanu pe motiv că îi aduce atingere drepturilor de autor. Materialul video respectiv a fost filmat pe 4 mai 2010, ziua în care Antonie Solomon era adus la Curtea de Apel Craiova pentru a fi audiat ca martor într-un dosar de corupţie în care erau implicaţi mai mulţi funcţionari ai Primăriei Craiova. Era perioada în care Solomon se afla în arest preventiv în Penitenciarul Colibaşi, judeţul Argeş, pentru mita de 50.000 de euro pe care procurorii DNA spun că a primit-o de la Cornel Penescu. Aşa cum se întâmpla ori de câte ori Solomon era plimbat între instanţe, zeci de persoane au venit în acea zi la Curtea de Apel Craiova pentru a-l vedea şi a-l încuraja. Printre ele s-au aflat şi interpreţii de muzică populară Constantin Enceanu şi Petrică Mâţu Stoian, buni amici cu fostul primar. Intervievaţi de presă, cei doi au spus câteva cuvinte frumoase despre Antonie Solomon, iar GdS a postat materialul video respectiv pe pagina sa youtube. A trecut timpul, primarul s-a schimbat, iar Constantin Enceanu a fost dat afară, în octombrie 2012, de la Ansamblul „Maria Tănase“ din Craiova, unde deţinea funcţia de manager. Două luni mai târziu, Enceanu îşi crea propria pagină pe youtube. Acesta este filmul pe scurt.
Notificările trimise youtube de firma angajată de Enceanu pentru a şterge fişierele care îi conţin numele ar putea pune în pericol sute sau mii de conturi personale ale utilizatorilor youtube. Politica site-ului este aceea de a dezactiva contul unei persoane, implicit materialele video postate acolo, care aduce atingere repetată drepturilor de autor ale altei persoane. Dacă, în cazul nostru, utilizatorii youtube au postat pe site-ul propriu mai multe materiale video care conţin numele Enceanu, de exemplu, interviuri acordate de acesta întregii prese într-un spaţiu public, youtube poate considera că respectivii utilizatori au încălcat repetat dreptul de autor şi se pot trezi cu conturile şterse.
„Încălcarea repetată a drepturilor de autor va duce la ştergerea contului dumneavoastră şi a tuturor materialelor video postate pe acel cont. Pentru a preveni acest lucru, vă rugăm să ştergeţi orice material video pentru care nu deţineţi drepturi de autor şi nu mai postaţi alte materiale video care aduc atingere drepturilor de autor ale altor persoane“, se arată în notificarea youtube.

Enceanu: Iau nişte bani de la youtube

Întrebat de ce a decis să şteargă videoclipul de pe contul youtube al GdS în care, alături de Petrică Mâţu Stoian, vorbeşte de bine despre Antonie Solomon în faţa Curţii de Apel Craiova, Enceanu a declarat că acţiunea de notificare a youtube o face o firmă din Bucureşti pe care a angajat-o special pentru acest lucru. „Am plătit o firmă din Bucureşti care se ocupă ca tot ceea ce este pus cu mine pe youtube să fie dat jos. Colaborez cu această firmă de mai mult timp. În cazul cu Antonie Solomon, probabil firma nu s-a uitat atent. Toţi utilizatorii sunt atenţionaţi să dea jos de pe youtube tot ce nu este pus de mine. Eu am o pagină acolo şi sunt nişte drepturi pentru care eu iau nişte bani de la youtube. Toţi soliştii fac la fel. Probabil cei care nu au făcut-o nu ştiu despre acest lucru“, a declarat Enceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS