16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe nu a şters Termo şterge instanţa

Ce nu a şters Termo şterge instanţa

După ani de lupte în instanţă, mai multe asociaţii de proprietari din Craiova au obţinut ştergerea penalităţilor calculate de SC Termo Craiova SRL, conform prevederilor Legii nr. 175/2010.

Toată lumea ştie câte controverse a iscat Legea nr. 175/2010 privind ştergerea penalităţilor la întreţinere. Craiovenii care şi-au plătit datoriile la asociaţiile de proprietari în speranţa că vor scăpa de penalităţi au fost puşi într-o situaţie dezavantajoasă. După ce au strâns cureaua şi au plătit restanţele, s-au trezit că vor fi obligaţi să-şi plătească penalităţile, fiindcă furnizorul de căldură nu poate anula „sumele solicitate conform Legii nr. 175/2010, deoarece furnizorul principal de energie termică agent primar nu aplică această lege“, se arată într-o adresă eliberată de SC Termo către Asociaţia de Proprietari nr. 1 Valea Roşie.
Numai că asociaţiile, văzând că şi-au pus proprietarii în cap, au acţionat furnizorul de căldură în instanţă şi multe au avut câştig de cauză, următorul pas fiind executarea silită. Alte asociaţii au reuşit să obţină o reeşalonare a datoriilor ca să nu mai ajungă la executare silită.
Între asociaţiile care au câştigat astfel de procese cu SC Termo Craiova sunt Asociaţiile de Proprietari nr. 1 Valea Roşie şi nr. 2 Cerna. La Asociaţia nr. 1 Valea Roşie, instanţa a obligat SC Termo să şteargă penalităţi în valoare de 2.031 de lei şi cheltuieli de judecată în valoare de 174 de lei. Suma este mică, dar este un drept al unui proprietar care a beneficiat de prevederile unei legi.
„Noi am avut o familie care a făcut efortul să plătească datoriile la întreţinere. Ulterior, Termo nu a mai vrut să ne şteargă nouă datoria pe motiv că nu şterge Complexul. Am mers şi am acţionat în instanţă, şi pe 17.04.2013 am obţinut sentinţa nr. 6331/2013 la Judecătoria Craiova. Nu am pus în executare hotărârea pentru că instanţa ne-a acordat şi cheltuieli de judecată, dar cuantumul nu era prevăzut în dispozitivul hotărârii şi am făcut altă cerere în instanţă. Apoi vom pune această hotărâre în executare. Dacă toţi proprietarii care au avut la acel moment datorii ar fi plătit, acum ar fi scăpat de penalităţi. Oamenii nu au exploatat prevederile legii“, a spus Floarea Iordache, administratoarea Asociaţiei de Poprietari nr. 1 Valea Roşie.

Şi Asociaţia nr. 2 Cerna a câştigat

Tot în instanţă s-a rezolvat şi problema penalităţilor, pe care SC Termo refuză să le şteargă Asociaţiei de Proprietari nr. 2 Cerna. În cazul acestei asociaţii, suma este mai mare, 5.812 lei. Doi proprietari s-au grăbit să beneficieze de prevederile Legii nr. 175, şi-au plătit restanţele, dar, când a fost la ştergerea penalităţilor, furnizorul de căldură a refuzat asociaţiei acest lucru. Singura cale prin care asociaţia putea să obţină desfiinţarea acestor datorii către furnizorul de căldură era acţiunea în instanţă, fapt care s-a întâmplat. Prin sentinţa civilă nr. 10774/2013, Judecătoria Craiova a dat câştig de cauză asociaţiei, hotărâre statuată şi de instanţa de recurs, care respinge calea de atac iniţiată de Termo.
„Am avut două familii care în perioada cât legea a fost în vigoare şi-au plătit restanţele şi au scăpat de penalităţi. Când am cerut la Termo ca să ni se şteargă pentru aceşti proprietari sumele datorate ca penalităţi de întârziere, aceştia au refuzat să ni le şteargă. Am mers în instanţă, am avut avocat şi am câştigat. Urmează să investim cu formulă executorie hotărârea“, a spus preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 2 Cerna, Florin Sava.

Cadrul legal

„Proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi scutiţi de la plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază. Sumele cu titlu de penalităţi datorate către asociaţiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate şi din obligaţiile contractuale existente între asociaţiile de proprietari şi societatea furnizoare de servicii“.
Articolul II din Legea nr. 175/2010

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS