9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeatrul de vară a intrat în reabilitare

Teatrul de vară a intrat în reabilitare

\n

Teatrul de vară din Parcul „Nicolae Romanescu“, o construcţie destul de controversată pentru mai mulţi arhitecţi şi craioveni laolaltă, a început să fie reabilitat. Proiectul, realizat în mare parte din fonduri europene, este preconizat să se încheie în iunie 2015 şi include mai multe modificări vizibile. Gradenele vor fi schimbate complet şi acoperite cu nişte arce care pot fi demontate, scena va fi mărită şi acoperită, iar sub aceasta va fi inclusă şi o fosă pentru muzicieni.

Reabilitarea teatrului de vară, un proiect destul de controversat având în vedere faptul că mai mulţi arhitecţi s-au declarat împotriva reabilitării sale şi pentru demolarea şi mutarea lui din Parcul „Nicolae Romanescu“, a fost demarată. Proiectul cu finanţare europeană are o valoare de aproximativ un milion de euro, iar reabilitarea este preconizată să se încheie în luna iulie a anului 2015. Contribuţia beneficiarului, adică a Primăriei Craiova, este de 30.000 de euro.

Scena, mărită şi acoperită permanent

Proiectul de arhitectură a fost realizat de SC Getrix SA, iar reprezentanţii firmei au vorbit pentru Gazeta de Sud despre cum va arăta acest teatru şi ce schimbări vor veni odată cu reabilitarea sa. „Teatrul de vară este o lucrare cu o structură mai mult arhitecturală, chiar aşa o şi numesc inginerii de structură. Se merge pe acoperirea zonei de gradene cu nişte arce cu deschideri mari, care sunt poziţionate în anumite unghiuri faţă de verticală şi care sunt acoperite cu un material uşor, cu caracter sezonier. Pentru iarnă se strânge prelata aceea, pentru că ea nu are rol structural. Rămâne doar acea structură, arcele generoase şi, practic, acesta este elementul care aduce noutate şi spectaculozitate, acoperirea acestui amfiteatru. Al doilea element care vine mai mult în funcţionalitate este acoperirea scenei. Aceste măsuri care s-au luat, de acoperire tot cu structură metalică, dar cu o învelitoare permanentă, mată, şi deschiderea scenei – deci s-a mărit scena prin proiect – vor permite ca spectacolul să se poată desfăşura şi când se strică puţin vremea vara“, a specificat pentru GdS arhitect Mariana Trif, manager general al SC Getrix SA.
Teatrul de vară nu a fost inclus în proiectul original al arhitectului Edouard Redont, ci a fost construit în anul 1953. Mulţi arhitecţi au spus, la momentul mediatizării proiectului, că acest teatru nu are ce căuta într-un parc romantic şi că ar trebui demolat. Mariana Trif a explicat: „Teatrul are o tradiţie din 1953 încoace, una destul de mare. S-a şi pus la un moment dat în discuţie acest aspect, chiar de către colegii de la OAR (Ordinul Arhitecţilor din România). Unii au propus demolarea şi mutarea lui într-o extremitate a parcului, în altă locaţie. Mi se pare că e deja prea agresiv, mai ales că era o idee venită după ce se predase şi proiectul tehnic, se angajase contractul de finanţare. Acestea sunt lucruri care, dacă nu le faci în timp util, la final nu-şi mai au rostul. […] Nu pot să vorbesc de element romantic când faci o asemenea deschidere, o structură metalică de asemenea deschidere. Este mai mult tehnic, este o structură care e interesantă în sine şi noi avem altă abordare faţă de actul de reabilitare-restaurare a oricărui monument de arhitectură, construită sau peisageră sau monument istoric în sensul general. Noi nu privim restaurarea ca pe un act de reproducere a unor elemente identice cu cele care s-au făcut la un moment dat […]. Dacă îl tratăm cu sinceritate, cu onestitate profesională, el poate să arate foarte bine, să se integreze în parc arătându-şi epoca din care provine“.

Fosă pentru orchestră şi gradene schimbate complet

Pe lângă acoperirea şi mărirea scenei şi acoperirea temporară a locului pentru spectatori, pe perioada verii, vor fi schimbate complet şi gradenele, atât pentru confort, cât şi pentru aspect. Mai mult, teatrul nu va fi demolat complet şi reconstruit, ci vor fi făcute lucrări de consolidare, fiind adăugată şi o fosă pentru orchestră. „Sunt lucrări de desfaceri pentru realizarea intervenţiilor de consolidare, de extindere a scenei, pentru că se va extinde şi va primi şi în faţă un spaţiu pentru fosa muzicienilor. Necesitatea integrării Operei Române Craiova în programele care se vor desfăşura în cadrul teatrului de vară a apărut după predarea proiectului. Acum ne punem problema să abordăm şi această adaptare a zonei scenei pentru a primi o fosă pentru orchestră, echipată. Vom modifica, dar asta nu e o problemă pe parcursul execuţiei, nu impietează. Noi ne pregătim, deja suntem în lucru cu acest aspect de rezolvat şi cu nevoile Operei Române Craiova“, a încheiat Mariana Trif.

Mai mulţi arhitecţi, împotriva reabilitării teatrului

Teatrul de vară a primit, în trecut, mai multe „reproşuri“. Dumitru Cernătescu, fost arhitect-şef al oraşului, dar şi al judeţului, declara, în martie anul trecut, că „teatrul a fost construit în anul 1953 de autorităţile vremii şi nu în 1903, odată cu restul parcului. Nici nu era inclus în planul iniţial. Eu nu l-aş reabilita, ci l-aş desfiinţa“. Fostul arhitect-şef al municipiului, Mircea Diaconescu, declara în anul 2011 că „eu nu aş ţine acest teatru de vară. În primul rând, el nu face parte din istoria acestui parc, ci a fost făcut ulterior. În al doilea rând, este amplasat lângă o casă (n.r. – Casa «Bibescu»), care este un mare monument istoric. […] Eu sunt adeptul ideii că parcul ar trebui să conţină ce a conţinut el iniţial, însă modernizat, cu alei făcute frumos, cu replantările necesare“. Într-un interviu acordat GdS în luna septembrie a anului trecut, Radu Ionescu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Oltenia, specifica faptul că teatrul „este un element făcut de un gospodar care a considerat că pe 1 mai şi 23 august trebuie să existe un loc pentru cântece patriotice, poezii, poate şi nişte dansuri populare şi petrecere câmpenească […] Amplificarea lui este o construcţie nelegală în acel parc din cauza faptului că un parc romantic care se bazează pe linişte şi peisaj nu se îmbină cu un loc de distracţie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS