10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul element al scutului antirachetă vine la Deveselu

Primul element al scutului antirachetă vine la Deveselu

Americanii se pregătesc să trimită în România primul element al scutului antirachetă din Europa, sistemul Aegis Ashore care va fi instalat la Deveselu, transmite DefenceNews. Componentele sistemului, asamblate deocamdată pe un câmp din statul New Jersey, vor fi împachetate în decurs de câteva săptămâni și trimise spre România.
DefenceNews precizează că personalul a început deja dezasamblarea celor trei etaje ale clădirii, demontând și deconectând componentele electrice și panourile radar imense. Toate componentele – de la radare și computere până la pereți, podele și scări – vor fi împachetate în circa 60 de containere cu o lungime de peste 12 m.
Primul element operațional al scutului va fi asamblat în România și va deveni operațional în aproximativ un an.
„Ritmul în care se mișcă lucrurile este uimitor“, a declarat pe 12 februarie Nick Bucci, director pentru apărare antirachetă la Lockheed Martin, care a construit unitatea Aegis Ashore. Cu câteva zile înainte, sistemul a fost testat, fiind pus să urmărească potențiale ținte pe coasta estică a SUA.
Sistemul Aegis Ashore este prima versiune de uscat a celebrului sistem de luptă Aegis, o colecție sofisticată de radare, computere și rachete care, instalate pe nave de război ale Marinei SUA și ale aliaților săi, are capacitatea de a apăra zone întinse de un potențial atac. Sistemele Aegis pot urmări, în mod curent, peste 100 de ținte simultan.
Luni, 28 octombrie 2013, la Baza Militară Deveselu (județul Olt) a avut loc ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la componența din România a scutului antirachetă.
Parte a programului antirachetă al SUA pentru Europa (European Phased Adaptive Approach), Baza Militară Deveselu este prevăzută să atingă capacitatea operațională la orizontul anului 2015. Baza Deveselu va constitui contribuția României și un element important al arhitecturii sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO.
Scutul antirachetă pe care Statele Unite vor să-l instaleze în Europa face parte din cadrul sistemului de apărare antirachetă susținut de NATO, la care aliații pot contribui prin găzduirea pe teritoriul lor național a unor componente.
Implementarea Sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice se va face în patru etape, iar implicarea României va avea loc în Etapa a II-a. Ea presupune găzduirea de interceptori tereștri, adică rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B. Site-ul din România va deveni operațional în 2015.
Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în România a fost parafat pe 7 iunie 2011, la Washington, de șefii celor două echipe de negociere, secretarul de stat Bogdan Aurescu și Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională.

Cum funcţionează sistemul?

La detectarea unei rachete ostile de către radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lansează interceptorii tereştri care vor avea ca ţintă racheta inamică. Unul dintre obiectivele SUA este ca timpul de la detectare şi până la impact să ajungă să fie cât mai mic în viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rachetelor ostile cât mai curând după ce acestea au decolat.

Cum participă România?

Participarea României presupune amplasarea de interceptori tereștri și a unui sistem radar destinat dirijării acestora. Sistemele radar destinate descoperirii țintelor vor fi găzduite de alte state. România nu trebuie nici să cumpere rachete interceptoare SM-3, nici să plătească pentru instalarea sau amenajarea locaţiei propriu-zise a acestora pe teritoriul României. Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de SUA, România punând la dispoziție doar locația pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri vor face obiectul negocierii bilaterale.
În ceea ce privește fondurile alocate de SUA, costurile legate de amplasarea sistemului antirachetă în fosta bază aeriană de la Deveselu (judeţul Olt) se ridică la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual pentru funcționarea sistemului, a anunțat pe 3 mai 2011, la Slatina, un oficial american.
Sistemul din România este de dimensiune redusă și, potrivit autorităților, nu are potențialul de a modifica echilibrul strategic în Europa. Pe teritoriul României vor fi instalate trei baterii, adică 24 de rachete interceptoare SM-3. În comuna olteană vor ajunge circa 200 de militari US Army, iar scutul se va întinde pe o suprafață de 220 de hectare, din cele 700 ale UM 01871

Cele patru etape ale realizării scutului antirachetă

Etapa I (orizont de timp 2011):
această etapă s-a țintit protecția unor porțiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfășurarea de sisteme radar și interceptori SM-3 amplasați pe nave. De asemenea, s-a avut în vedere amplasarea unei baze radar înaintate, care să detecteze lansarea rachetelor încă din faza ascendentă a traiectoriei. 

Etapa II (orizont de timp 2015):
Se are în vedere extinderea protecției aliaților NATO prin operaționalizarea unei noi generații de interceptori SM-3 (care să permită lansarea de la sol) și a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate în baze terestre din Europa de Sud-Est. (în cazul României este vorba de baza de la Deveselu, Olt).
În afară de bază din România nu există alte informații cu privire la alte baze cu interceptori care să fie construite în această etapă. Site-ul din România va deveni operațional începând din anul 2015.

Etapa III (orizontul de timp 2018)
Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre în nordul Europei (o bază va fi amplasată în Polonia), precum și prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare și pe uscat. Tot atunci, baza din Polonia și bazele existente deja vor fi dotate cu interceptori SM-3 Block IIA, aflați deocamdată în faza de dezvoltare.

Etapa IV (orizontul de timp 2020):
Ultima etapă vizează asigurarea unei protecții crescute a teritoriului SUA împotriva unor atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea în continuare a rachetelor SM-3 și a sistemelor radar.

Ce sunt interceptorii SM-3 care vor fi amplasaţi în România?
Standard Missile 3 (SM-3) este un sistem antirachetă naval, utilizat de Forțele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croazieră și cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Apărare Antirachetă Aegis.
Interceptoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6,55 metri și un diametru de 0,34 metri. Interceptorii care vor fi instalați la Deveselu (judeţul Olt) nu au încărcătură explozivă și nu sunt purtători ai unor încărcături periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectați să distrugă rachetele ostile prin forța impactului (forța cinetică). Racheta are o autonomie de 500 km și o viteză maximă de 9,600 km/h.
Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS