21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalafatul continuă proiectele pentru tineri

Calafatul continuă proiectele pentru tineri

http://www.youtube.com/watch?v=tabXR8iPRcc” frameborder=”0″ allow

\n

Locuinţe la cheie pentru tineri, dar şi punerea în valoare a unor zone turistice care ar atrage investitori pentru a crea locuri de muncă sunt câteva dintre proiectele despre care reprezentanţii administraţiei locale din oraşul Calafat spun că vor fi finalizate în acest an.

În acest an, 20 de apartamente şi cinci garsoniere vor fi date în folosinţă pentru tineri. Locuinţele se află în blocul Astra din Calafat la care autorităţile au demarat lucrările încă de anul trecut. „Am pus deja geamurile termopan şi uşa la intrarea în bloc. Urmează să începem lucrările la interior pentru a face instalaţia electrică, instalaţia termică, dar şi branşamentele la apă. Estimăm că vom fi gata cu totul în toamnă. Atunci vom da locuinţele în folosinţă. Sunt 200 de cereri pentru ele, din care vom soluţiona decât 25“, a precizat Dorel Mituleţu (foto), viceprimarul oraşului Calafat. Pentru a intra în posesia unei locuinţe, tinerii trebuie să aibă domiciliul în Calafat şi să fie căsătoriţi. Cei care vor fi selectaţi vor plăti o chirie lunară de 80 de lei. De altfel, tot în acest an vor începe şi lucrările la masterplanul de apă. „Avem masterplanul de apă pe trei trepte în Calafat – treapta chimică la staţia de epurare, modernizarea staţiei de apă şi canalizare la Ciupercenii Vechi. În primăvară vor începe lucrările. Licitaţia este câştigată. Sunt aproape o mie de familii care, în urma acestor investiţii, vor beneficia de un trai civilizat“, a explicat viceprimarul oraşului.

Centrala termică, speranţa pentru locuri de muncă

Oraş dunărean, Calafatul se confruntă însă cu o lipsă acută de locuri de muncă. Autorităţile îşi pun însă speranţa în investitorii care au început să apară în zonă. Din primăvară se aşteaptă să înceapă lucrările la centrala termică, care ar putea să creeze cel puţin 100 de locuri de muncă pentru oraş. „Urmează să demareze lucrările la centrala termică pe cogenerare. Această investiţie ar trebui să asigure încălzirea oraşului. În prezent, cetăţenii se încălzesc cu ce au, fie că e vorba de centrale pe gaze sau chiar de sobe. Calafatul nu mai are centrală termică la acest moment. Branşarea la un sistem central de încălzire depinde însă şi de preţul gigacaloriei. Dacă va fi convenabil, sigur că locuitorii oraşului vor face cereri şi asta ar aduce beneficiu întregului oraş. Oricum, investiţia în sine va crea locuri de muncă. Numai pentru partea de îngrijire şi pe partea cu depozitul de material pentru producerea agentului termic se vor crea aproape 100 de locuri de muncă“, susţine Dorel Mituleţu. Tot din această primăvară vor începe lucrările şi la parcul fotovoltaic.
De asemenea, din acest an turismul reprezintă un domeniu important pentru investiţii, pentru a creşte veniturile oraşului. Şi în acest scop se lucrează la reamenajarea zonei de promenadă de la debarcader, dar şi la crearea unei plaje pe malul Dunării.
„Sincer, cred că e singura oportunitate a Calafatului de a ieşi din conul de umbră pentru a atrage investitori, fiind zonă turistică bine făcută şi nefolosită aproape deloc. Noi sperăm să câştigăm malul Dunării între Calafat şi Bascov. Primarul are deja demersurile făcute cu cei de la Romsilva să ne dea o suprafaţă de teren pe malul Dunării, care să devină o oază de fericire pentru cetăţeni, dar şi pentru turişti. Avem săptămânal autocare de turişti care vin să viziteze. Numărul lor a crescut după amenajarea podului. Agenţii de turism din Bulgaria ne-au trecut în pachetele lor şi turiştii vin să vadă Mănăstirea Maglavit şi obiectivele din Calafat. Am întâlnit şi români stabiliţi peste graniţă de 40-50 de ani, care vin cu drag să vadă aceste locuri. Şi ne-am gândit să exploatăm mai mult această oportunitate. Vom reamenaja şi zona debarcaderului, pe care bătrânii o privesc acum cu melancolie, pentru că era punctul central de petrecere a timpului liber. Am început lucrările din toamnă. Am scos vechiul pavaj şi vom pune unul nou, vom amenaja şi un părculeţ“, a precizat viceprimarul oraşului. Chiar dacă nu este amenajată, zona debarcaderului este un loc unde şi în zilele de iarnă tinerii îşi petrec timpul liber. Pe faleză am întâlnit adolescenţi din localităţile Unirea, dar şi Poiana Mare, care au venit special să admire Dunărea. „Venim aici atât vara, cât şi iarna pentru peisaj“, a spus Costinel Moraru din Unirea. Reprezentanţii administraţiei locale au precizat că din toamna acestui an, cei care vor trece prin Calafat vor reîntâlni oraşul rozelor de altădată. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS