9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePământul, bun de agricultură

Pământul, bun de agricultură

Precipitaţiile din ultimele săptămâni au diminuat deficitul de apă din sol. Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj a precizat că întreaga cantitate de apă din sol este suficientă pentru ca însămânţările de primăvară să poată fi demarate fără probleme.
„În decembrie, nu am avut precipitaţii şi ne făceam probleme cu deficitul de apă în unele zone, dar au venit ploile din ultimele zile şi s-a topit şi zăpada. Culturile au fost protejate de stratul gros de zăpadă, iar cu precipitaţiile din ultimele zile deficitul de apă din judeţ s-a diminuat. Nu mai este nevoie să plouă că o să avem băltiri şi inundaţii. Monitorizăm în permanenţă culturile din judeţ, în general, avem probleme la Buduhala şi Samarineşti. Ne aşteptăm în anumite zone să mai stagneze apa, dar nu sunt probleme fiindcă nu o să ducă la deteriorarea culturilor. Însămânţările o să înceapă în martie. Deocamdată, avem doar cele 11.524 de hectare semănate în toamnă cu grâu, 9.500 de hectare cu orz şi triticale (hibrizi de grâu şi secară – n.r.), pe la mijlocul lunii martie o să înceapă grâul de primăvară, ovăzul şi lucerna. Aceste precipitaţii ne ajută enorm pentru că se pot efectua lucrările în bune condiţii şi însămânţările să decurgă normal“, a precizat directorul DADR Gorj, Dan Tănăsescu.
În timp ce specialiştii Direcţiei pentru Agricultură pregătesc detaliile campaniei agricole de primăvară, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj a început instruirea agricultorilor cu referire la derularea campaniei de plăţi pe sufrafaţă din acest an. Instruirile au început joi şi se vor încheia pe 28 februarie, în baza unor programări stabilite în colaborare cu autorităţile locale din comune. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS