11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarius Sponoche, viitorul manager privat al Spitalului Judeţean

Marius Sponoche, viitorul manager privat al Spitalului Judeţean

Actualul şi viitorul manager privat al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, Nicoleta Manu, respectiv Marius Sponoche, au organizat vineri o conferinţă de presă în care au explicat planurile de viitor ale firmei Tetraedru, care asigură managementul privat. Nicoleta Manu a anunţat că teoretic este în continuare manager privat al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, însă că va părăsi funcţia din cauza unor probleme personale. Acestea o vor ţine mai mult ocupată în Bucureşti şi nu va mai putea să asigure conducerea unităţii medicale din Târgu Jiu. Manu s-a aflat în ultimele două săptămâni în concediu medical, iar şefii Consiliului Judeţean Gorj i-au cerut să plece de la cârma unităţii medicale. Nicoleta Manu a prezentat în conferinţa de presă câteva date legate de activitatea din 2013 şi planurile pentru anul în curs.

Anunţă reorganizarea mai multor secţii

Înainte de a părăsi funcţia de manager al Spitalului Judeţean, Nicoleta Manu, contestată de şeful CJ Gorj, Ion Călinoiu, a vorbit despre planurile firmei Tetraedru în legătură cu unitatea medicală din Târgu Jiu. Firma care asigură managementul a realizat o nouă organigramă care propune restructurarea de paturi la anumite secţii. Noile măsuri sunt luate în vederea acreditării Spitalului Judeţean care ar urma să fie evaluat în acest sens în primul trimestru al anului 2015. Se propune înfiinţarea unui post de director administrativ care să nu mai aibă legătură cu activitatea economică propriu-zisă, ci să se ocupe doar de baza materială. Va mai fi înfiinţată o comisie a medicamentelor din care vor face parte şefii de secţii care vor propune necesarul de medicamente. De asemenea, cele trei farmacii din spital vor avea gestiune comună şi două puncte de lucru. Totodată, numărul de paturi pentru care există finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate Gorj va fi suplimentat de la 864 la 963, dintre care 79 de paturi vor fi pentru spitalizarea de zi.

Reorganizarea secţiilor pe număr de paturi

Cea mai interesantă măsură propusă în noul plan de management vizează reducerea sau suplimentarea numărului de paturi pe anumite secţii. Acest lucru ar putea genera de la caz la caz nemulţumiri sau satisfacţie în rândul cadrelor medicale. „Se măresc secțiile a căror adresabilitate a fost foarte mare, depășind optimul indicelui de utilizare a patului, cum sunt: neurologie cu cinci paturi, oncologie medicală cu zece paturi, din care cinci vor fi destinate pentru înființarea unui compartiment nou în cadrul secției, compartiment destinat îngrijirilor paleative – tip de asistență medicală în totalitate nou pe raza județului Gorj și a județelor învecinate! De asemenea, se mărește și Secția de geriatrie și gerontologie cu cinci paturi, ținând cont de adresabilitatea acesteia, crescând astfel speranța de viață și un tratament mai bun pentru problemele specifice ale vârstei. Reorganizarea Secțiilor de obstetrică și de ginecologie urmărește prin sinergie crearea unei secții de obstetrică-ginecologie și, pe cale de consecință, cu reconfigurarea numărului de paturi a secției de neonatologie. Din 32 + 46 de paturi vor fi 50 de paturi, iar neonatologia va avea de la 43 la 25 de paturi. Menționăm că pentru aceste secții ratele de utilizare a paturilor au fost 54, 53, respectiv 43% față de optimul situat la 80 -85%. Acest fapt, coroborat cu scăderea natalității în județ, a dus la diminuarea numărului de paturi în favoarea unor secții unde rata de ocupare era de 122%, 127 %, 100% (cazurile menționate). Totodată, se diminuează cu cinci paturi Secția dermato-venerologie, respectiv 25 de paturi secția de boli infecțioase“, a declarat Nicoleta Manu. Este interesant de urmărit cum vor reacţiona şefii de secţii la noile propuneri de reducere a numărului de paturi.

Externalizează tot, mai puţin laboratorul

Nicoleta Manu a mai spus că vor fi externalizate o serie de activităţi, însă a menţionat că nu a avut în vedere cât a fost manager să externalizeze Laboratorul Spitalului. La capitolul hrană: în urma analizei efectuate a rezultat, din punctul de vedere al rapidității și al costului şi eficienței, că este în interesul și beneficiul pacientului externalizarea acestui serviciu. Referitor la curățenie: s-a luat în calcul normativul în vigoare și optimizarea costurilor, rezultând decizia de externalizare. În ceea ce privește serviciul de spălătorie (deja externalizat): achiziția prin licitație publică, derulată în cursul anului trecut, a adus economii de peste 300.000 de lei, economii care au putut fi dirijate spre suplimentarea sumelor cu destinație medicamente, materiale sanitare și dezinfectanți (cu o creștere semnificativă a curățeniei, securității și prevenirea infecțiilor nosocomiale)“, a mai spus Manu, care a anunţat că Direcţia de Sănătate Publică a amendat unitatea medicală cu 10.000 de lei pentru că spitalul folosea la dezinfecţie formol, o substanţă interzisă de mai mult timp. Spitalul Judeţean a contestat amenda şi a sancţionat medicul epidemiolog al unităţii medicale din Târgu Jiu cu reducerea salariului cu 10% pe următoarele trei luni.

Ales pe criterii strict profesionale

În ceea ce îl priveşte pe viitorul manager, Marius Sponoche, acesta a efectuat deja o vizită în secţiile Spitalului Judeţean, iar luni are programată o întâlnire cu Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Gorj. Lui Sponoche i s-au reproşat anumite activităţi dubioase derulate în legătură cu laboratorul Spitalului din Cernavodă.
„Ca răspuns la acuzele aduse noului manager desemnat la Spitalul Județean Târgu Jiu, Marius Sponoche, menționăm faptul că Domnia sa a fost ales pe fundamente strict profesionale (prin concurs, în cadrul unui proces de selecție), în conformitate cu nevoile manageriale de atingere a obiectivelor TETRAEDRU în ceea ce privește obiectivele propuse pentru spital. Subliniem că schimbarea unui manager desemnat este o decizie a Tetraedru, care se ia în funcție de nevoile manageriale în vederea implementării unei activități corecte la nivelul spitalului și în interesul pacientului“, se menţionează într-un comunicat de presă al firmei Tetraedru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS