10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn cal bolnav, lăsat să zacă în apă şi nămol

Un cal bolnav, lăsat să zacă în apă şi nămol

http://www.youtube.com/watch?v=fYC2Pdkg5kk

Nepăsarea şi cruzimea unui craiovean sunt greu de descris în cuvinte. Un asemenea caz ar fi revoltat autorităţile străine, pe cei care se ocupă de protecţia animalelor, opinia publică. Cel găsit vinovat pentru un asemenea tratament aplicat animalului său ar fi fost greu pedepsit… Dar suntem în România, iar suferinţa unui biet animal nu sensibilizează pe nimeni, nici măcar pe cei care se bat cu pumnul în piept că luptă pentru dreptul animalelor!

Un cal bolnav a fost abandonat de propriul stăpân şi lăsat mai multe zile să se chinuiască. Animalul nu se mai putea ţine pe picioare, fapt pentru care stăpânul l-a lăsat să se zbată din cauza durerilor în afara gospodăriei, în faţa unui grajd ce stă să cadă. Într-o baltă cu nămol, înconjurat de zăpadă, în cartierul Izvorul Rece, de la marginea Craiovei. Despre acest caz, redactorii GdS au fost anunţaţi de o reprezentantă a Asociaţiei pentru drepturile animalelor „Dă-mi o şansă!“.
La faţa locului au venit şi reprezentanţii Poliţiei Locale. „Am aflat despre această situaţie de la o persoană care a sunat la noi la asociaţie. Mi-a spus că ieri (luni – n.r.) bietul animal se mai ţinea pe picioare, dar era vizibil faptul că este extrem de bolnav sau nemâncat. Când am ajuns, l-am găsit într-o stare deplorabilă, zăcând pe pământ. De abia mai deschidea gura. Este revoltător modul în care acest om se poartă cu animalul de care s-a folosit atâţia ani. Am chemat poliţia, dar şi Poliţia Animalelor“, a spus Ramona Firănescu, preşedintele Asociaţiei „Dă-mi o şansă!“.

„Nu am chemat nici un medic să îl vadă, ăla nu vine degeaba!“

Stăpânul bietului animal era nedumerit de faptul că poliţia venise să îl tragă la răspundere despre situaţia critică în care se afla calul. „Dar ce vrei, şefu’, să-i fac?! E bolnav… Când o să moară, o să-l îngrop… Unde să-l duc, ce să fac, să-i dau zilele mele? Nu am chemat nici un medic să îl vadă, ăla nu vine degeaba până aici! Cu ce să-l plătesc? Eu l-am cumpărat acum trei ani, dar calu-i bătrân, nu mai putea… Cred că are 30 de ani…“, a spus revoltat Ilie Boroiban, stăpânul animalului.

„Aşteptăm ca medicul veterinar să decidă dacă animalul trebuie eutanasiat“

Din nefericire, mult zgomot pentru nimic. Reprezentanţii asociaţiei pentru protecţia animalelor, cei ai Poliţiei Animalelor (un ONG despre care am aflat că a fost înfiinţat în 2010), ai autorităţilor locale nu au făcut nimic pentru bietul animal. Nu au reuşit să găsească şi să convingă nici măcar un medic veterinar din toată Craiova care să se deplaseze pentru a consulta animalul.
„Am luat legătura cu mai mulţi medici veterinari, însă cei mai mulţi ne-au răspuns că nu au experienţă pentru animale aşa de mari. Un singur medic ne-a promis că mâine dimineaţă (astăzi – n.r.) se va deplasa să consulte acest cal. Până nu avem părerea specialistului, nu îl putem duce la Grădina Zoologică sau în alt adăpost în care sunt animale pentru că exista riscul să fie purtător al vreunui virus. Aşteptăm ca medicul veterinar să decidă dacă animalul trebuie eutanasiat pentru a nu mai suferi. Stăpânul şi-a dat acceptul ca animalul său să ajungă hrană pentru animalele de la zoo… Calul este foarte bolnav, se pare că are pneumonie din cauza condiţiilor în care a stat“, a spus Marin Catrină, inspector-şef la Poliţia Animalelor Dolj.
Atât reprezentanţii Poliţiei Locale, cât şi cei ai Secţiei 5 Poliţie au preluat acest caz. Aceştia susţin că vor continua ancheta în zilele următoare pentru a stabili cu exactitate dacă stăpânul poate fi acuzat de rele tratamente aplicate animalului. „În mod sigur, stăpânul va fi sancţionat. Anul trecut, i-am mai aplicat o amendă pentru că a lăsat calul nesupravegheat pe stradă“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS