14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulgaria: Proteste pentru salvarea unui parc natural

Bulgaria: Proteste pentru salvarea unui parc natural

Câteva mii de bulgari au ieşit aseară în stradă în capitala Sofia şi în alte nouă oraşe ale ţării, pentru a manifesta împotriva planurilor de construire a unor hoteluri pe teritoriul parcului natural Strandja, situat în partea de sud al litoralului, informează Agerpres.ro. Protestatarii sunt nemulţumiţi de planul de dezvoltare a municipiului Ţarevo, care prevede construirea unor hoteluri cu aproximativ 20.000 de locuri şi care a fost aprobat de consiliul municipal fără nici un studiu de impact asupra mediului. Potrivit organizatorilor protestului, acest parc şi alte zone naturale vor fi în pericol până în momentul în care parlamentul de la Sofia va amenda legea pentru dezvoltarea regională, introducând condiţia ca toate planurile de dezvoltare municipale să fie aprobate numai după un studiu de impact asupra mediului.

În încercarea de a linişti spiritele, ministrul Mediului, Iskra Mihailova, a emis ieri un ordin prin care suspendă aplicarea planului şi, de asemenea, premierul Plamen Oreşarski a dat asigurări că parcul natural va fi protejat.

Manifestanţii şi-au exprimat, totodată, nemulţumirea legată de numirea în aceste zile a unui director interimar al parcului natural Bâlgarka din centrul ţării. Ali Aliev, care a preluat marţi interimatul, este proprietar unei firme specializate în tăierea de lemne şi în trecut a fost inculpat pentru activitate ilegală în acest domeniu. Socialiştii bulgari, majoritari în parlament, şi-au exprimat nedumerirea faţă de nominalizarea lui Aliev care este însă membru al formaţiunii etnicilor turci, aliatul lor de guvernare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS