10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Băsescu: Instituţia Parlamentului României nu funcţionează la standarde europene

Traian Băsescu: Instituţia Parlamentului României nu funcţionează la standarde europene

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la dezbaterea publică organizată de Fundaţia Mişcarea Populară la Cluj-Napoca, că România se confruntă cu probleme privind stabilitatea instituţiilor statului şi respectarea statului de drept, informează b1.ro. „Dacă privim la realităţile care nu pot fi trecute cu vederea, evenimentele din vara anului 2012, când s-a încercat debarcarea prin nerespectarea Constituţiei a preşedintelui României, este un element care intervine mereu în discuţii şi în rapoarte. ‘Marţea neagră’ a fost un moment de reaprindere a dubiilor partenerilor noştri privind capacitatea României de a respecta criteriile politice. România a făcut paşi înapoi din vara anului 2012 şi au pierdut românii, atât în credibilitate, cât şi economic. Toţi avem o problemă din cauza acţiunilor majorităţii politice. Evenimentele din vara anului 2012, atacurile la instituţii, la Justiţie, au fost de natură să ne descalifice pentru intrarea în Schengen”, a declarat preşedintele.

„Atacurile la justiţie pun şi ele sub semnul întrebării îndeplinirea criteriilor policie. Instituţia Parlamentul României nu funcţionează ca o instituţie la standarde europene”, a adăgat Traian Băsescu, care a afirmat că „lipsa de exigenţă a electoratului” s-a văzut când a trimis în Parlament politicieni cu dosare penale pentru corupţie. „Lipsa de exigenţă se vede în cât de tolerant a fost electoratul românesc când a trimis în Parlament preşedinţi de consilii judeţene despre care se ştia că au dosare. Noi avem o problemă şi în interiorul societăţii româneşti care este extrem de tolerantă cu privire la nerespectarea criteriilor politice”, a explicat şeful statului.

Preşedintele a mai declarat că România nu trebuie să se vadă mai „neagră” decât este în privinţa respectării criteriilor politice de la Copenhaga. „Să nu ne vedem mai negri decât suntem, dar după criteriile de la Copenhaga, România nu are probleme în privinţa minorităţilor, probleme minime la respectarea drepturilor omului. Probleme avem la stabilitatea instituţiilor statului şi a statului de drept, în complexul criteriilor de la Copenhaga”, a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului a fost însoţit de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în sală fiind prezenţi, de asemenea, lideri ai Partidului Democrat Liberal Cluj, consilieri locali şi judeţeni democrat-liberali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS