12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnfiinţarea SMEO, blocată de Federaţia lui Marin Condescu

Înfiinţarea SMEO, blocată de Federaţia lui Marin Condescu

Instanţa de judecată din Motru a acordat joi un nou termen în procesul privind înfiinţarea Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO). 11 sindicate au fuzionat în urmă cu o lună, în vederea constituirii Sindicatului Mine Energie Oltenia. Toate provin de la Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu. Pentru a putea obţine personalitatea juridică, liderii sindicatului proaspăt înfiinţat şi condus interimar de Ion Ruşeţ, fostul prim-vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, au depus o cerere la Judecătoria Motru. Sindicaliştii au solicitat admiterea acţiunii şi recunoaşterea noii organizaţii sindicale. La primul termen însă, au fost prezenţi atât reprezentanţii Sindicatului Mine Energie Oltenia, cât şi lideri din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Etăgan a depus o contestaţie

Prezent joi la Judecătoria din Motru, Gheorghe Etăgan, trezorierul Federaţiei Naţionale Mine Energie, a depus o contestaţie, prin intermediul avocatului alături de care s-a prezentat la instanţa de judecată. În contestaţie se vorbeşte de anumite nereguli procedurale referitoare la fuziune şi radierea sindicatelor care au făcut la un moment dat parte din Federaţia Naţională Mine Energie. Una dintre problemele pe care părţile trebuie să o lămurească la proces este numărul de membri şi ce se va întâmpla cu cei care nu doresc să facă parte din Sindicatul Mine Energie Oltenia. În acest sens, liderii SMEO îşi propuseseră ca, în cazul în care instanţa îşi va admite cererea de înfiinţare a organizaţiei, să fie demarat un recensământ privind numărul de membri cu adeziune la Sindicatul Mine Energie Oltenia. Datele recensământului vor fi depuse atât la instanţă, cât şi la administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Se aşteptau să fie contestaţi

Ion Ruşeţ, preşedintele interimar al Sindicatului Mine Energie Oltenia, a declarat că se aştepta ca înfiinţarea noului sindicat să fie tergiversată de foştii săi colegi. Potrivit lui Ruşeţ, aceştia sunt conştienţi de faptul că nu vor mai putea participa la negocierea drepturilor minerilor şi energeticienilor, dacă noul sindicat va obţine personalitatea juridică: „Ne aşteptam la o astfel de situaţie şi mizam pe faptul că va fi depusă o contestaţie. Instanţa o va analiza şi va decide în consecinţă. Următorul termen este pe 13 februarie şi legal va fi ultima dată când cineva va mai putea depune contestaţii. Dacă vor fi respinse şi instanţa va admite cererea noastră, atunci lucrurile sunt clare. Avem cu certitudine majoritatea salariaţilor Complexului Energetic Oltenia“, a declarat Ion Ruşeţ, a cărui iniţiativă de a forma un nou sindicat este contestată de foştii săi colegi de la Federaţia Naţională Mine Energie, condusă încă de Marin Condescu. Acesta din urmă şi-a pierdut funcţia de preşedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia, însă nu renunţă la dorinţa de a participa în continuare la negocierile cu administraţia Complexului Energetic Oltenia. Acestea vizează actul adiţional la contractul colectiv de muncă şi discutarea noilor pachete de performanţă pe anul 2014, în funcţie de indicatorii pe care şi i-a asumat conducerea CEO în acest an.

Ruşeţ anunţă vremuri grele la CEO

De precizat că managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a anunţat că este dispus să aştepte apariţia noului sindicat atât cât prevede legea, pentru a putea demara negocierile. Dacă se va întârzia, atunci la negocieri vor fi invitaţi reprezentanţi ai salariaţilor. Pentru ca deciziile administraţiei Complexului Energetic Oltenia să ajungă mai rapid la angajaţi, Directoratul a luat hotărârea ca lunar să comunice cu angajaţii prin intermediul tichetelor de masă. Astfel, în fiecare lună vor fi scrise pe tichetele de masă anumite măsuri luate de administraţie şi care îi vizează şi pe angajaţi. În acelaşi timp, liderul interimar al Sindicatului Mine Energie Oltenia anunţă vremuri grele pentru Complexul Energetic Oltenia. Sindicalistul acuză Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei că, în ultima zi a anului trecut, a aprobat mai multe proiecte pentru parcuri fotovoltaice și eoliene. Rușeț a afirmat că puterea instalată pentru cele 150 de proiecte depășește 4.000 de megawaţi oră: „Sunt 150 de proiecte aprobate pe energie fotovoltaică şi eoliană. Este vorba de 4.000 de megawaţi oră putere instalată. Când or să înceapă să funcţioneze toate unde o să se mai regăsească energia produsă de Complexul Energetic Oltenia?“, a menţionat Ruşeţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS