12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Judeţean Craiova, sancţionat cu 165.000 de lei

Spitalul Judeţean Craiova, sancţionat cu 165.000 de lei

Banii reprezintă un procent de 1% din valoarea de contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, care va fi reţinut pentru lunile în care s-au constatat deficienţele de către Direcţia Generală Monitorizare, Control şi Antifraudă a CNAS.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, a anunţat ieri rezultatele controalelor inopinate derulate de noua direcţie antifraudă din cadrul instituţie (Direcţia Generală Monitorizare, Control şi Antifraudă) pe parcursul lunii decembrie, în zece spitale mari din ţară. La finalul verificărilor, opt dintre acestea au fost descoperite cu nereguli, printre care şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Sancţiunea anunţată de Cristian Buşoi pentru toate cele opt unităţi medicale în culpă a fost aceea a „reţinerii unui procent de 1% din valoarea de contract cu Casa“, echivalentul, per total, a aproximativ 1,5 milioane de lei.
Potrivit managerului SJU Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, unităţii medicale din Bănie i se vor reţine de către CAS Dolj circa 165.000 de lei, din contractul cu Casa pe 2014, iar neregulile s-au descoperit în lunile septembrie şi octombrie 2013 (dr. Fănuţă a fost numit manager interimar al Spitalului Judeţean Craiova pe 19 noiembrie 2013).
„Este vorba de un control efectuat în luna decembrie, care a vizat perioada ianuarie – noiembrie 2013, în care au fost găsite nereguli pe partea de spital, nu de ambulatoriu. Aceste nereguli sunt mai degrabă administrative, iar în urma controlului a fost aprobată reţinerea unui procent de 1% din valoarea de contract cu Casa, pe lunile septembrie şi octombrie, ceea ce înseamnă circa 165.000 lei, bani care vor fi reţinuţi în 2014. O să analizăm ceea ce a fost găsit şi o să avem o discuţie cu CAS Dolj privind modalitatea de reţinere a acestor bani, pentru a nu exista probleme de aprovizionare a spitalului cu medicamente, materiale sanitare şi altele. Poate se va face o eşalonare a sumei“, a precizat dr. Bogdan Fănuţă, care susţine că a avut o discuţie cu toţi medicii şefi de clinică din spital pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a enumerat şi care au fost neregulile depistate de noua direcţie antifraudă din cadrul CNAS: foi în care nu au fost parafate toate biletele de internare, deconturi de cheltuieli care nu erau semnate de pacient sau pacienţi care şi-au luat reţete de la medici de familie pe perioada internării şi la care s-a suprapus eliberarea reţetei cu foaia de observaţie. Din datele oferite de CNAS, la SJU Craiova s-a dispus şi recuperarea unor sume aferente biletelor de trimitere pentru investigaţii paraclinice eliberate de medicii din cadrul spitalului, precum şi a sumelor reprezentând valoarea reţetelor prescrise pe perioada spitalizării pacienţilor internaţi.

Încep şi controalele de la Ministerul Sănătăţii

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a ieşit şi el la înaintare, anunţând ieri, într-o videoconferinţă cu toţi reprezentanţii spitalelor din ţară, modul în care se vor derula controalele tematice în unităţile medicale publice, în perioada 1 martie – 31 mai 2014. Controalele vizează, în principal, verificarea condiţiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale şi instituirea unui standard elementar de curăţenie, astfel încât actul medical să poată fi desfăşurat în cele mai bune condiţii. „Mă aştept să trataţi aceste acţiuni de control cu maximă responsabilitate, profesionalism şi perseverenţă, astfel încât, la sfârşitul perioadei de control, managerii să aplice în mod corect şi constant prevederile normelor sanitare şi să înţeleagă că realizarea şi întreţinerea unei stări optime de curăţenie în unitatea sanitară pe care o conduc reprezintă o condiţie esenţială, care demonstrează respectul atât faţă de profesioniştii din sistem, cât şi faţă de pacienţi“, a spus Eugen Nicolăescu.
Ministrul sănătăţii a mai precizat că nu vrea ca aceste acţiuni să fie doar de constatare, „fiindcă cu toţii cunoaştem situaţia din spitale“, ci aşteaptă măsuri ferme, „iar acolo unde deficienţele igienico-sanitare nu pot fi remediate şi măsurile propuse nu pot fi aplicate, să se dispună chiar închiderea unităţilor, a secţiilor sau găsirea unor soluţii de modificare a structurii spitalului, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care le pot pune în pericol starea de sănătate“.
Acţiunea de control se va face în etape şi va avea ca principale obiective: verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor igienico-sanitare (starea igienico-sanitară pe fiecare secţie, blocurile operatorii, sălile de mese, locul în care se depozitează lenjeria curată şi materialele sanitare, dotarea cu materiale de igienă personală, farmacia, laboratoarele, staţia de sterilizare şi respectarea etapelor sterilizării, depozitarea reactivilor şi mediilor de cultură etc.), verificarea blocului alimentar, verificarea respectării normelor de supraveghere, de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, verificarea modului de aprovizionare cu materiale de curăţenie, verificarea modului în care sunt gestionate deşeurile sanitare, verificarea modului de efectuare a operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare, verificarea respectării prevederilor privind fumatul, asigurarea utilităţilor (iluminat, ventilaţie, încălzire, apă curentă, calitatea apei, evacuarea apei uzate, instalaţii de oxigen, verificarea stării tehnice a aparaturii).
„Acolo unde este necesar, se vor recolta probe (probe apă, probe alimente etc.), pentru verificarea calităţii acestora“ a mai spus ministrul Nicolăescu, pentru care această acţiune de control „nu are ca scop sancţionarea spitalelor, ci impulsionarea managerilor pentru aplicarea corectă a prevederilor normelor sanitare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS